Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ευκαιρία για τα ετοιμόρροπα της Βέροιας δημιούργησε ο σεισμός της Σάμου

«Βγαίνουν» μηχανικοί για καταγραφή και σήμανση
Στην εφαρμογή σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και του τρόπου χειρισμού των κτιρίων που έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα, προχωράει η κυβέρνηση. Με αφορμή την τραγική απώλεια των δύο νέων ανθρώπων από τον σεισμό της Σάμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας. Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου έως την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Ευκαιρία για τα ετοιμόρροπα της Βέροιας

Ως μια ευκαιρία να λυθεί και το θέμα με τα πολλά ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια, διατηρητέα ή μη, που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη Βέροια, είδε την απόφαση αυτή ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Θανάσης Σιδηρόπουλος. Με αφορμή τον σεισμό στην Σάμο που κόστισε την ζωή σε δύο νέα παιδιά, επισήμανε την επικινδυνότητα των ετοιμόρροπων κτιρίων στο κέντρο της Βέροιας σε περίπτωση σεισμού αλλά και έντονων καιρικών φαινομένων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό κάποιου πολίτη.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, έχουν γίνει στο παρελθόν ενέργειες είτε κατεδάφισης είτε αποκατάστασης αλλά το θέμα κολλούσε στην αρχαιολογία, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς πολλά από αυτά έχουν πολλούς ιδιοκτήτες - κληρονόμους κτλ. Τώρα, όπως είπε, είναι μια ευκαιρία να λυθεί το θέμα ξεπερνώντας και τα εμπόδια της Αρχαιολογίας, ειδικά από τη στιγμή που στην επιτροπή για το σχέδιο αντιμετώπισης των ετοιμόρροπων κτιρίων συμμετέχει και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

10 σχόλια:

  1. "Ευκαιρια για τα διατηρητέα" θα ηταν αν εβρισκαν τρόπο να τα σώσουν, όχι να τα γκρεμίσουν! Αυτό δεν λεγεται ευκαιρία αλλα χαριστική βολή! Σαν να λέμε ότι θεραπεύουμε έναν άρρωστο κάνοντάς του ευθανασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σφαίρα στο δόξα πατρί εισαι. Με λίγα, τα ειπες όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κτίρια αυτά "κόσμημα", για να είναι ασφαλή και να διατηρηθούν, θα πρέπει να αποτυπωθούν με ακρίβεια και έπειτα να γκρεμιστούν και να ξανακτιστούν. Είτε με επιδότηση των ιδιοκτητών, είτε με ευθύνη του κράτους, είτε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα .
    Ξέρω το δεύτερο είναι αδύνατον, αλλά τα άλλα δύο είναι σίγουρα πολύ δύσκολα .....
    Σημασία έχει ότι θα χαθούν σύντομα, γι' αυτό και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτυπωθούν, ώστε αν κάποια στιγμή βρεθούν χρήματα να μπορούν να ξανακτιστούν.
    Πρόταση: ο Δήμος Βέροιας ή η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ή κάποιος σχετικός φορέας να συνάψει μια προγραμματική Σύμβαση, με κάποια σχετική Πανεπιστημιακή Σχολή (Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, κλπ) ιδιωτικού ή Δημόσιου Πανεπιστημίου για την αποτύπωση όλων αυτών των κτιρίων και την υποβολή προτάσεων έπειτα από σχετική μελέτη, για το καθένα ή συνολικά.
    (άκουσον με πάταξον δε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΛΥΣΗ.
      ΑΛΛΙΩΣ ...ΦΩΤΙΑ!

      Διαγραφή
  4. Εδώ τσιμεντώσαν την Ακρόπολη, τα διατηρητέα θα τους ξέφευγαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω σκεφτομαι κατι αλλο, τον ιδιοκτητη του ακινητου τον ρωτησαν τι τον συμφαρει;
    αν θελουν να τα κρατησει ο δημος ας του δωσει ικανο ποσο ευρω για αντικατασταση.
    αν δεν θελει ας του δωσουν αδεια να κτισει.
    με ξενα κολυβα μνημοσυνο δεν γινεται, νομιζω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως έχουμε ανάγκη να κάνουμε και άλλα μουσεία στη Βέροια; Όποιος θέλει να ζει μέσα στα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα να έρθει να μείνει για λίγο στη δική μου γειτονιά. Μέσα στα ποντίκια,στους περιθωριακούς τύπους, στα χόρτα που έχουν γίνει ζούγκλα και δεν ενδιαφέρεται κανένας να τα καθαρίσει και σε πολλά άλλα προβλήματα. Η αρχαιολογία ενδιαφέρεται μόνο να συντηρεί κάποιο κτίριο για να το κάνει μουσείο ή να δίνει άδεια για μπαράκια , έτσι ώστε να δημιουργούνται χίλια προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής.
    Να γκρεμιστούν ,να καθαρίσει η πόλη. Να αποφευχθούν άσχημες καταστάσεις, όπως στη Σάμο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβως ...λιγο η αδιαφορια των ιδιοκτητων ετοιμορροπων, λιγο η πολιτεια που εθελοτυφλει, πραγματι ζουν ανθρωποι με τον φοβο πτωσης του γειτονικου ετοιμορροπου, με τον φοβο καθε ειδους ερπετα να ειναι οι γειτονες τους. Συνεπως οι αρμοδιοι να αδραξουν αμεσα την δυνατοτητα και να σκυψουν στο μεγα προβλημα της Βεροιας και να γινουν οι συννομες παρεμβασεις ειτε για την αποκατασταση ειτε για την κατεδαφηση....Θα ειναι εγκληματικη η αδιαφορια της υπηρεσιας Τεχνικων Υπηρεσιων.

      Διαγραφή
  7. Ευκαιρια για μπιζνες, τωρα που ο κλαδος της οικοδομης πατωσε. Αντε τσιμεντωστε οτι απεμεινε, αρπακολατζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ηθελαν να τα σωσουν θα ηταν πολυ καλο Ομως κυριες κυριοι τα περισσοτερα απο αυτα αντιμετωπιζουν την αδιαφορια των ιδιοκτητων, που ειναι παρα πολλοι, και οχι μονο...περα απο το οτι αδιαφορουν και για την υγειονομικη-περιβαντολογικη επιβαρυνση στα γειτονικα κατοικημενα κτηρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ