Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εφορία: Οι φορολογούμενοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα e-mail τους

Αυτόματα πρόστιμα μετά τις 10 ημέρες
Με τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον νέο Φορολογικό Κώδικα τον Απρίλιο, η επικοινωνία της Εφορίας με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Σε αυτό το πλαίσιο, η επικαιροποίηση του e-mail αποτελεί προτεραιότητα των φορολογουμένων.

Διορία 10 ημερών για επικαιροποίηση του e-mail


Mε την πάροδο 10 ημερών από την αποστολή της ειδοποίησης από την Εφορία, αυτή θα θεωρείται ότι παραδόθηκε. Με την από 03/05 απόφαση υπ’ αριθμ. Α1076/3.5.2024 της ΑΑΔΕ, σημειώνεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι οφείλουν -σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει ήδη- να εγγραφούν ως νέοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε να αποκτήσουν κωδικούς taxisnet.

Mέσω του myAADE, οι φορολογούμενοι που μεταβάλλουν τη διεύθυνση e-mail τους θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ενότητα «Μητρώο και Επικοινωνία» και από εκεί στην υποενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας» για να επικαιροποιήσουν τη νέα ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να είναι σίγουροι ότι έχουν καταχωρίσει τη σωστή ηλεκτρονική διεύθυνση, διότι η αιτιολογία ότι η ειδοποίηση πήγε σε λάθος e-mail δεν θα μπορεί να αποτελεί δικαιολογία σε περίπτωση που δεν πληρώθηκε έγκαιρα κάποιο πρόστιμο ή εισφορά.

Η διαδικασία


Με τη νέα διαδικασία καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στον λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου.

Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ' εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Το βασικό όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής αποτύπωσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αποφορτίζοντας παράλληλα και τα Δικαστήρια.

6 σχόλια:

  1. Τι μετά από 10 μέρες, μετά το πρώτο πεντάλεπτο 100% αύξηση του προστίμου,για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα λέτε χώρια που θα εξοικονομηθεί και καμμία passτουλα προεκλογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζούμε σε ένα κράτος που η εφορία γνωρίζει πόσα(που) ξοδέψαμε περσυ σε όλες τις συστημικές τράπεζες, πόσα δηλώσαμε στην εφορία, τι έχουμε στη κατοχή μας κινητο-ακινητα.

    Δεν γνωρίζει όμως στην μοναδική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, Αθήνα-θεσσαλονίκη, αν δυο τρένα βρίσκονται στην ίδια ράγα.

    Είναι προσβολή για τα μπουρδελα ,να παρομοιάζουμε την Ελλαδα με αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρέα τα είπες όλα μέσα σε δύο σειρές, η πρόοδος αι η τεχνολογία χρησιμοποιείται από το κράτος για όφελος του ίδιου και όχι για να προστατεύσει τον πολίτη...η να του παρέχει ασφάλεια. Ένα μεγάλο κρίμα....

      Διαγραφή
    2. η ΑΑΔΕ δεν ειναι πια... ελληνικό κράτος!

      Διαγραφή
    3. Αυτο το χαλι με τα πρόστιμα και τις προσαυξησεις ξεπερναει καθε λογικη. Οταν δεν εισπράττεις πχ τα 500€ φορο πως θα εισπραξεις τα 5.000 και 10.000€ που θα γινουν με τις προσαυξησεις;;; εαν το ποσο παραμεινει το ιδιο ισως καποια στιγμη ο ταλαίπωρος πολιτης να μπορεσει να δώσει κατι ή και να ξοφλήσει αλλα με τα προστιμα καταδικαζουν τους Ελληνες σε οικονομικό θάνατο;;

      Διαγραφή
  3. Ντροπή. Αλήτες. Τον πολίτη τον εχουν γραμμενο. Αλλά καλά να παθουμε
    Αυτούς που μας κυβερνούν χρόνια τώρα κάποιοι τους χειροκροτουν και τους ψηφίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ