Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χορός, κέφι και τραγούδι στο μεγάλο πανηγύρι της Κουμαριάς

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, μετά από 2 χρόνια αποχής λόγω covid-19, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού στα πλαίσια του εορτασμού της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να διασκεδάσει και να παρακολουθήσει τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» ευχαριστεί θερμά όλους τους φίλους και κατοίκους του χωριού που τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους και συνέβαλαν στη επιτυχία του παραδοσιακού πανηγυριού. Ειδικότερα ευχαριστούμε θερμά:


Τους δωροθέτες της Λαχειοφόρου : κ. Τζήμα Δ. Δημήτριο, κ. Νταλιμπίρα Ν. Γιώργο (BMW SERVICE), κ. Κόγια Νίκο (KOGIAS HOUSE), κ. Στέργιο Μούρνο & κα Σοφία Νάκη («Όπως παλιά»), κ. Τηλαβερίδη Γ. Χαράλαμπο (Ταβέρνα – Καφέ «Ο ΜΠΑΜΠΗΣ»).

Τον κ. Κοσμίδη Αλέξη για δωρεά χρηματικού ποσού 200€ στον σύλλογο.

Τους μουσικούς της βραδιάς κ. Σμόλικα Κώστα (κλαρίνο), κ. Τόρη Βαγγέλη (τραγούδι) καθώς και κ.Νίκο Κωστογλίδη (λύρα) και κ. Ασβεστά Γιώργο (νταούλι) που κράτησαν αμείωτο το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Όλους τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους συλλόγων που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Συγκεκριμένα : τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κων/νο Βοργιαζίδη, τους Αντιδημάρχους κ. Στέλιο Ασλάνογου, κ. Καλλίστρατο Γρηγοριάδη, κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, κ. Αλέξανδρο Τσαχουρίδη, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κουμαριάς κ. Κώστα Τζήμα και τους Εκπροσώπους Συλλόγων: τον Πρόεδρο Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βέροιας κ. Πίσκο Δημήτρη, τον Πρόεδρο της Π.Ε.Κ. κ. Στέργιο Κύρτσο, τον Πρόεδρο του Κυνηγητικού Συλλόγου Βέροιας κ. Παϊσιάδη Δημήτρη και τον Πρόεδρο Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας «Αρχάγγελος Μιχαήλ» κ. Κακαφίκα Νίκο.


Κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού γλεντιού διενεργήθηκε λαχειοφόρος κλήρωση στην οποία προέκυψαν οι παρακάτω τυχεροί αριθμοί : 911, 975, 916, 216, 305, 239, 50, 673, 310, 841, 983, 110, 530. Αναλυτικά την κατάσταση με τα δώρα που αντιστοιχούν σ’ αυτούς τους αριθμούς μπορείτε να τη δείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου https://koumariaveroias.gr. Οι κάτοχοι των τυχερών λαχνών μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Τζήμα Αγορίτσα (τηλ. 6977280206).

Ευχόμαστε καλό Χειμώνα με υγεία σε όλους και καλή πρόοδο στους μικρούς μας φίλους!

7 σχόλια:

  1. Δε γνωρίζω την προέλευση της ονομασίας Ντόλιανη
    ( τούρκικη,αλβανική,σλάβικη κλπ) που έφερε παλιότερα ο οικισμός της Κουμαριάς,ωστόσο κάποιος λόγος θα υπήρχε για να αλλάξει πριν από 100 περίπου χρόνια.Σκόπιμο θεωρώ πως είναι οι σημερινοί υπεύθυνοι του συλλόγου να το ψάξουν.Τόση πια νοσταλγία για την εποχή της τουρκοκρατίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ονομασία του χωριού ήταν Δόλιανη με παράφραση Ντόλιανη, είναι Σλάβικη και θα πει (χαμηλός τόπος). Παρόμοιες ονομασίες υπήρχαν και σε άλλα χωριά πχ τη Φυτειά =Τσόρνοβο που θα πει μαύρο κρασί, τη Λευκόπετρα =Ίσβορος που θα πει πηγή νερού, το Κάτω Βέρμιο=Σέλι, Δάσκιο=Ντράτσκο, το Πολυδένδρι=Κόκοβα, τα Ριζώματα=Μπόστιανη, η Σφηκιά=Βόσοβα τη Χαράδρα=Μπρατίνιστα, η περιοχή Λοζίτσι κλπ, αλλά και η πόλη της Βέροιας = Μπερ, τα οποία είχαν ονομαστεί έτσι από την εποχή που στην περιοχή είχαν κατέβει οι Σλάβοι, δηλ κάπου στον 6ο αιώνα μχ. Με το Π.Δ. της 1-11-1926 που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 401/1926 Φ.Ε.Κ. το Ελληνικό κράτος σταμάτησε να αποκαλεί επίσημα με τα Σλάβικα ονόματα και μετονομάστηκαν με τα Ελληνικά. Από εκεί και πέρα, οι Σλάβικες ονομασίες μπορεί να αναφέρονται ως ιστορικά στοιχεία αλλά σίγουρα όχι ως σύγχρονα. Τώρα αν κάποιος σύλλογος, ο οποιοσδήποτε, επιθυμεί να χρησιμοποιεί το Σλάβικο όνομα είναι δικαίωμά του, αλλά είθισται τα ονόματα των συλλόγων να δίδονται αναπολώντας κάτι ή ταυτιζόμενοι με κάτι. Αν κάποιος αισθάνεται ότι έχει κάποια σχέση μετη Σλάβικη ονομασία την υιοθετεί αν όχι δεν τη χρησιμοποιεί. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τώρα τα ξέρετε όλα.
    Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρή πιθανότητα,υποθέτω,υπάρχει οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν για την προέλευση της ονομασίας.Θέλω να πιστεύω πως θα προβληματιστούν μετά την παρέμβασή σας και θα ενεργήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

      Διαγραφή
  3. Ολοκληρωμένη, περιεκτική και πειστική άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι βλάχοι δεν είναι ούτε αγροφύλακες ούτε φασωφθλακεςειναι ότι προωδεφτικο ειπαρχει είναι έμποροι όχι κρατοδιαιτοι εσύ είδε ένας από αυτούς διλαδη κοπρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η ανάρτηση δείχνει και τη νοοτροπία που επικρατεί σε σχέση και με το όνομα. Είναι φανερό το κόμπλεξ αρκετών που αρνούνται να το ξεπεράσουν ακόμα και με την αλήθεια του ονόματος. Λυπάμαι αλλά τέτοιες συμπεριφορές είναι καταδικασμένες.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ