Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η Μάχη των Πάγκων κι ο μαύρος Πητ

★ Δερμιτζάκης. Fact 1: είναι ο προπονητής που απέκλεισε την Φενέρμπαχτσε με τον ΠΑΟΚ. Fact 2: είναι ο προπονητής με τον οποίο η Βέροια φέτος και μέχρι στιγμής κερδίζει. Σκοράρει κι έχει καλή αμυντική λειτουργία. Δεν τρώει φάσεις εύκολα, δεν παραβιάζεται η εστία της. Αυτά βέβαια είναι που μετράνε και περισσότερο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι νίκες! Fact 3: προφανώς ξέρει να παίρνει τα μέγιστα από κάθε παίκτη του. Έτσι, γνωρίζοντας πως το δυνατό του ατού είναι οι παίκτες που έχει στις πτέρυγες, τους ωθεί σε προσωπικές επελάσεις από τα πλάγια κι έτσι παίρνει το αποτέλεσμα.

Αλλά υπάρχουν και μέχρι στιγμής facts, στα οποία δεν βλέπουμε κάποια βελτίωση στην εικόνα της ομάδας, βέβαια λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την περίεργη κι ανισόρροπη χρονιά.

Fact I) Δεν παρατηρούνται αυτοματισμοί τριγωνικών διατάξεων ή τετραγωνικών διατάξεων στο build up καθώς και στην δημιουργία. Πάντα η ομάδα στηρίζεται σε μονάδες ατομικές επιθετικά και στα 1 vs 1. Όταν αποδίδουν βγαίνουν φάσεις, όταν δεν αποδίδουν , ο άξονας που αναλαμβάνει δεν αποδίδει το ίδιο καλά.

Fact II) Είναι τυχερός ή μάλλον γνωρίζει τους αντίπαλους προπονητές κι αυτό λέγεται ικανότητα αν είναι έτσι, καθώς μέχρι στιγμής κανένας αντίπαλος δεν έχει διαβάσει και προνοήσει για την γνωστή αλλαγή θέσεων με Πόζογλου και Πασά... Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός πως κανένας αντίπαλος δεν έχει μελετήσει αυτήν την τακτική θέσεων και ρόλων και πως δεν εκμεταλλεύτηκε τις όποιες αδυναμίες του πλάγιου επιθετικού, απαγορεύοντάς του να βγει στον χώρο, αφήνοντάς τον να κάνει όργια! Αν είναι έτσι, μαγκιά του προπονητή τότε.

Fact III) Στα επιθετικά set pieces δεν βλέπω κάποιο σχεδιασμό... Δεν είναι λογικό να μην μπορούν εύκολα τα κορμιά στυλ Λουκίνα και Πασά να μην μπορούν εύκολα, είτε να υποδεχθούν την μπάλα είτε να εκτελέσουν στον 1ο χρόνο. Πάντα αποδίδουν σε φάσεις εν κινήσει. Αν δουλευτούν τα επιθετικά στημένα, τότε θα σκοράρει η ομάδα κι άλλα τέρματα.

* Σήμερα, ο τεχνικός της Βέροιας, διέταξε την ομάδα με σχηματισμό θέσεων 4-2-3-1 . Οι επιθετικοί σχηματισμοί ήταν: 4-2-3-1 κυρίως, αλλά και κατά διαστήματα: 3-4-3 ( με το 4 σε σχήμα ρόμβου), 3-2-4-1 καθώς και 3-2-1-3-1 ( με τον Βεργώνης στον 1ο άσσο). Στην οργανωμένη σχηματική παράταξη είχαμε: μείωση πλάτους κατά τουλάχιστον 20 m καθώς ο αντίπαλος ήταν σε διάταξη narrow στην επίθεση, χωρίς ίχνος εύρους και σύστημα 4-4-2 και λίγο αργότερα 4-2-3-1.

Η επιλογή αμυντικής νοοτροπίας ήταν το pressing ψηλά, το κλέψιμο μπάλας στην 1η πάσα του αντίπαλου ή το πολύ στην 2η key pass.

Η επιλογή επιθετικής μεθόδου ήταν κυρίως το fast attacking game, μετά το 1-0 αρκετά η μέθοδος θέσεων ( positional) και ελάχιστα η αντεπίθεση. Έτσι όμως έβγαλε σε 2 φορές που το έκανε, 2 φάσεις.

--- Παρατήρηση: πιστεύω πως άδικα άκουσε τις φωνές του ο Μούργος για μια φάση, όπου αντί να φωνάξει στον παίκτη που έκανε άθλια μεταβίβαση προς τον Μούργο καμιά 20αριά μέτρα μακριά του, πλαγιομετωπικά και με δύναμη, , ο προπονητής μας φώναξε τον νεαρό πλάγιο. Και μάλιστα, ο Μούργος έκανε νωρίς νωρίς την κίνηση...Πολλές φορές η οριζόντια οπτική που έχει ο προπονητής στο γήπεδο δεν βοηθάει, δεκτόν. Η μεταβίβαση δεν είχε καλή τεχνική και ποιότητα. Ούτε ο Ben Johnson δεν θα προλάβαινε.

★Τυριακίδης. Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Γνωρίζοντας την ατομική και συνολική διαφορά, ο προπονητής του Αλμωπού σχεδίασε αποκλειστικά το πώς θα αμυνθεί όσο καλύτερα και με διάρκεια γίνεται. Στο α' ημίχρονο του βγήκε αλλά κυρίως λόγω τύχης. Στο 2ο όμως δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Η ατομικές ενέργειες του Μούργου και οι κινήσεις και η εκτελεστική δεινότητα του Πόζογλου, του γκρέμισαν την πιθανότητα βαθμού ή βαθμών. Δεν είδαμε σε τακτικό επίπεδο κάτι, όλα βασίστηκαν σε ρόλους θέσεων.

Επιθετικά δεν δημιούργησε κάτι και σαφέστατα έπαιξε 2 φορές όταν έκλεψε την μπάλα ψηλά, με fast over επίθεση, παρακάπτοντας το χτίσιμο, την δημιουργία... Απευθείας για τελείωμα. Από θέσεις δύσκολες.... Πλάτος καθόλου με 4-2-3-1 ως σχηματισμό οργάνωσης θέσεων;

Στο 4-3-3 που προσπάθησε να βγάλει στην επίθεση να καταλάβω τον narrow σχηματισμό... Στο 4-2-3-1 όμως που επέλεξε περισσότερο κατά την όποια μετάβαση έκανε από την οργάνωση θέσεων σε επιθετική λειτουργία, θεωρώ πως έπρεπε να παγιδεύσει την Βέροια, τραβώντας την πλάγια... Πράγμα που δεν έκανε. Ακόμα και 2-5-3 προσπάθησε για κάνα 5 λεπτό... Αλλά χωρίς κανένα, απολύτως αποτέλεσμα. Έχει πολύ υλικό, καλούτσικο υλικό αλλά για τέτοια πράγματα, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο...

Αμυντικά, είχε οργάνωση πάλι σε διάταξη narrow σφηνοειδή, με 4-4-2 και μετά το πρώτο τέταρτο που η Βέροια έμπαινε από τις πτέρυγες κάθε τρεις και λίγο, το γύρισε σε 4-2-3-1 ακόμα πιο σφιχτό, αλλά με πίεση μόνο εκτός περιοχής του...

Προβλέψιμο και δύσκολο να πιάσει, αφού θα δεχθείς τρυπήματα από ποιοτικό αντίπαλο χωρίς βασικό ρόλο κόφτη μπροστά από τους stopper. Όταν πίεσε ψηλότερα, κάτι πήγε να γίνει.

* Διαιτητής: Παρχαρίδης: άφησε το δυνατό παιχνίδι, με αποτέλεσμα τα δυναμικά μαρκαρίσματα κυρίως από τους παίκτες του Αλμωπού. Επίσης έκανε και κάποια λάθη οφθαλμοφανέστατα... Κι αυτός και οι βοηθοί του...

- Στο 33' δεν έβγαλε την κόκκινη κάρτα σε σκληρό μαρκάρισμα από πίσω με πρόθεση πάνω στον Πασά.

- Στο 80' δεν έβγαλε κίτρινη κάρτα σε σήκωμα ποδιού στο ύψος του στήθους του Μούργου στον Τούφα.

- Τέλος, χαρίστηκε η 2η κίτρινη στον Γκαγιέγκο, ο οποίος είχε χρεωθεί ήδη μία για μαρκάρισμα πάνω στον Μπουκουβάλα...

Σε γενικές γραμμές μέτρια προς κακή διαιτησία.... Άσε που πρέπει να υπάρχει και VAR καθώς σίγουρα θα έκαναν κι άλλα λάθη... Επαγγελματική κατηγορία είναι. Τι στο καλό; Μόνο στην Superleague θα έχουμε να σχολιάζουμε;

Επιμέλεια: Βασίλης Αλαμπορινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ