Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πως να αποφύγετε τα τεκμήρια της εφορίας για τη δήλωση του 2019

Γράφει ο Οικονομολόγος Γιάννης Τσιαμήτρος
1.
Με πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018 και χρήζουν απαλλαγής φόρου ή εμπίπτουν σε ειδική φορολόγηση. Τέτοια εισοδήματα μπορεί να είναι το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τόκοι καταθέσεων, επιδόματα πολυτεκνίας από τον ΟΠΕΚΑ,

επιδόματα επικινδυνότητας, μισθοί και συντάξεις ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τόκοι εντόκων γραμματίων, αποζημίωση απόλυσης κ.α.

*** Να σημειωθεί πως όσα από αυτά δεν αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην ΑΑΔΕ δε συμπληρώνονται αυτόματα κατά την φορολογική δήλωση στα αντίστοιχα κουτάκια, και άρα θα πρέπει τα ποσά να συμπληρωθούν από τον φορολογούμενο στον πίνακα 6 του Ε1, βάση των εγγράφων που αποδεικνύουν την είσπραξη των ποσών.

2. Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα όπως το ΕΦΑΠΑΞ, αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρίες.

3. Κάθε έσοδο από πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα), εφόσον υπάρχουν συμβόλαια αγοραπωλησίας.

4. Εισοδήματα από έτη πριν το 2018 που δεν ξοδεύτηκαν ως 31/12/2017, αλλά αναλώθηκαν μέσα στο 2018.

5. Χρηματικά ποσά που αποκτήθηκαν νόμιμα στο εξωτερικό και τα εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος.

6. Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η δανειακές συμβάσεις ή τα ιδιωτικά έγγραφα που έχουν χαρτοσημανθεί πρέπει να είναι εντός του 2018.

7. Ποσά που εισπράχθηκαν από δωρεές και γονικές παροχές εφόσον υπάρχει το πιστοποιητικό από τη ΔΟΥ και αποδεικνύει ότι είναι εντός του 2018.

8. Κέρδη από τυχερά παίγνια.

Δηλώνοντας όλα τα παραπάνω πιθανά αποκτημένα εισοδήματα ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα κενά που θα παρουσιαστούν από τη διαφορά στο τεκμαρτό και πραγματικό του εισόδημα.

*** επιπλέον επεξηγήσεις χρειάζονται για την κατηγορία 4, για τον υπολογισμό του ποσού βάση φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών.

ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ
ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ 19 ΒΕΡΟΙΑ
6976815536
jtsiamitros@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ