Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συσπείρωση φορέων και επιστημόνων στη Βέροια για την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (ΦΩΤΟ)


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 25/10 στο Δημαρχείο, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», με αφορμή την διοργάνωση της διεθνούς διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια, με θέμα «Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών: Συμβολή στη συλλογική - μεθοδική - εξειδικευμένη αντιμετώπιση». Τη διημερίδα
συνδιοργανώνει η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», ο δήμος Βέροιας, η ΠΕ Ημαθίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Παρόντες τα μέλη της οργανωτικής επιτροπή της διημερίδας, που θέλησαν να ενημερώσουν -μέσω του τοπικού τύπου- το ευρύτερο κοινό, για τη δραματική αύξηση των περιστατικών της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, τόσο στην Ημαθία όσο και Πανελληνίως αλλά και να απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, είτε είναι γονείς, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, νομικοί, ιατροί αλλά και ανεξαρτήτου επαγγέλματος, να παρακολουθήσουν την πρώτη μέρα της διημερίδας στο Χώρο Τεχνών, όπου θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα ακουστούν σημαντικά πράγματα από ειδικούς επιστήμονες.
Το λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί (ΠγτΠ) Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, που μεταξύ άλλων παρουσίασε την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και σε νούμερα. «Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, τα περιστατικά έχουν πυκνώσει. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, αυτό είναι η πραγματικότητα. Δεύτερον, στη χώρα μας αρχίζει και οργανώνεται ο χώρος της αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να φτάνουν στη δημοσιότητα. Η περιοχή μας παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά περιστατικών, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το τελευταίο μόνο 4μηνο η ΠγτΠ βρέθηκε 3 φορές για πολύ σοβαρές υποθέσεις, με πολύ βαριές ποινές στους θύτες.
Όλα αυτά, η πραγματικότητα, τα περιστατικά που έρχονται στον Οργανισμό μας αλλά και η πίεση που δεχόμαστε πάνω στο ζήτημα, μας γέννησαν την ιδέα όλα αυτά να ειπωθούν σε ανοιχτό και στενότερο κύκλο με δυο στοχεύσεις: να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και να συνευρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις και εργαλεία δουλειάς, οι εντεταλμένοι στην αντιμετώπιση του ζητήματος επιστήμονες, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα ο χώρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Το πρόβλημα χρειάζεται συλλογική δουλειά, συλλογικότητα και εξειδίκευση. Στοιχεία που λείπουν σε πολλά από τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε». 
Τέλος ανακοίνωσε και τα εγκαίνια του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και ώρα 12:00, στην οδό Βενιζέλου 46 στον 1ο όροφο. Μια δομή που υπήρχε μέχρι στιγμής μόνο στην Αθήνα. Κάνει δυο πράγματα. Διάγνωση και τεκμηρίωση της σεξουαλικής κακοποίησης και μακροχρόνια, εντατική και εξειδικευμένη ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη του θύματος με σκοπό τη θεραπεία και την επούλωση του τραύματος. 
Ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, μιλώντας ως εκπρόσωπος του δήμου, ανέφερε πως το θέμα της διημερίδας είναι πολύ δύσκολο, είναι για το παιδί, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης χαρακτήρισε τη νέα δομή, το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, ως ένα εργαλείο για την Εισαγγελία και τη Δικαιοσύνη.
Η κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, σχολική ψυχολόγος και προϊσταμένη του ΚΕΔΥΥ Ημαθίας, θέλησε να στοχεύσει όχι τόσο στα νούμερα, που όντως είναι δραματικά, αλλά στη δικτύωση των ειδικών φορέων με τη μέγιστη υποστήριξη των πολιτικών φορέων, για την δημιουργία δομών.
Η κυρία Μαριάννα Κατσαβού, γραμματέας ανηλίκων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βέροιας, ανέφερε πως το νούμερο των φακέλων που ήρθαν στο γραφείο της τον τελευταίο χρόνο είναι αποκαρδιωτικό. «Στην Ημαθία υπάρχουν 3 Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ). Και μέσω της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, ο κόσμος πλέον μιλάει. Θέλετε η κρίση, η παραβατικότητα, τα ναρκωτικά, όλα αυτά ίσως αυξάνουν τα περιστατικά». Θέλησε να κάνει επίσης γνωστό πως το γραφείο της Εισαγγελίας είναι ανοιχτό για όλους, χωρίς ραντεβού, από τις 07:00 έως και τις 15:00, για κάθε είδους καταγγελία. «Είμαστε ανοιχτά αυτιά για τον κάθε πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Καλαϊτζίδου Αθανασία, Κοινωνική Λειτουργός στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, τόνισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη να θεσμοθετηθεί το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος.
Ο εκπαιδευτικός Βαρακλής Μάνος, ανέφερε πως και στα σχολεία έχουμε νέες εισόδους προβλημάτων, όπως εκφοβισμός και κακοποίηση, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά από τους διαζευγμένους γονείς, την κρίση ή την εγκατάλειψη από τον έναν γονιό, φαίνονται έντονα στους σχολικούς χώρους. Και έκλεισε με μια φράση του Αριστοτέλη Σιδηρόπουλου, «Η Βέροια να γίνει μια πόλη που προστατεύει τα παιδιά».
«Πολλά είναι τα νοσηρά περιστατικά που πλέον αποκαλύπτονται και μαζί τους στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαλύπτονται και οι δράστες, σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών», ανέφερε ο Δημήτρης Καπετανάκης, Λογοτέχνης και εθελοντής της Πρωτοβουλίας για το Παιδί. «Το συνέδριο είναι αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς και συνεργασίας. Το οργανωτικό είναι ένα απαιτητικό κομμάτι όπως και όλο το θέμα της διημερίδας.
Στην εικόνα που συνοδεύει την πρόσκληση της διημερίδας εστίασε ο Δημήτρης Μπατζιάκας, Δικηγόρος και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας. Η πέτρα, που συμβολίζει το πρωταρχικό στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης, που τη χρησιμοποίησε για να ανάψει φωτιά, τη χρησιμοποίησε μετέπειτα για να χτυπήσει έναν άλλον άνθρωπο, εξού και το αίμα».


- Για το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας πατήστε ΕΔΩ


- Για την πρόσκληση στα εγκαίνια του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος πατήστε ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ