Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γιατί τα αεροπλάνα πετούν στα 35.000 πόδια - Ένας πρώην πιλότος εξηγεί

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το συχνότερο υψόμετρο στις πτήσεις είναι μεταξύ 33.000 και 42.000 ποδιών, με τα 35.000 πόδια να είναι συνήθως το ύψος που πετούν τα αεροπλάνα;

Όπως συμβαίνει με όλα τα αεροπορικά ταξίδια, η πτήση σε συγκεκριμένο ύψος έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Το υψόμετρο δεν είναι στην πραγματικότητα ένας σταθερός αριθμός – υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό του για κάθε πτήση.

Tα αεροπλάνα γενικά πετούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα επειδή ο αέρας γίνεται πιο αραιός. Όταν ο αέρας είναι πιο αραιός, τα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας λιγότερα καύσιμα για να διατηρήσουν την ταχύτητα που απαιτείται.

Ωστόσο, ο αέρας δεν πρέπει να είναι πολύ αραιός. «Τα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη έχουν “ταβάνι” τα 45.000 πόδια», σύμφωνα με τον πρώην πιλότο κ. Dan Bubb, πλέον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας. «Το ανώτατο όριο είναι το σημείο όπου το αεροπλάνο δεν μπορεί πλέον να αναπτύξει ανύψωση και η βαρύτητα αρχίζει να το τραβάει προς τα κάτω στο έδαφος», προσθέτει.

Η πτήση σε μεγαλύτερα υψόμετρα επιτρέπει, επίσης, στα αεροπλάνα να αποφεύγουν τα περισσότερα καιρικά προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχουν λιγότερες αναταράξεις, σύμφωνα με τη NASA.

Ένας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι στα 36.000 πόδια οι πιλότοι αποφεύγουν τα περισσότερα πουλιά, αλλά και drones και ελικόπτερα, που πετούν χαμηλότερα.

Όσον αφορά τον καθορισμό του συγκεκριμένου ύψους για κάθε εμπορική πτήση, οι ειδικοί επιλέγουν τη βέλτιστη διαδρομή από πριν. Για να το κάνουν, λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το συγκεκριμένο αεροσκάφος και το βάρος του, τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες, την εναέρια κυκλοφορία ακόμα και την κατεύθυνση.

«Γενικά, τα αεροσκάφη που πετούν νότια, νοτιοδυτικά, δυτικά και βορειοδυτικά πρέπει να βρίσκονται σε ύψος, 36.000 ποδιών. Τα αεροσκάφη που πετούν βόρεια, βορειοανατολικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά πρέπει να πετούν λίγο ψηλότερα στα 37.000 πόδια», τονίζει ο Bubb.

Επιπλέον τα αεροπλάνα επιτρέπεται να περνούν σε απόσταση 1.000 ποδιών το ένα από το άλλο, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ