Πρόκειται για την πέμπτη συνολικά παράσταση του κωμικού η οποία παροουσιάστηκε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο και λόγω μεγάλης επιτυχίας επαναλαμβάνεται την Παρασκευή 17 Μαΐου στο θερινό σινέ Ελληνίς.
Μιλώντας στο makthes.gr, ο Δημήτρης Χριστοφορίδης περιγράφει την παράσταση ως «μια κλασική τυπική παράσταση stand up την οποία πλαισιώνουν δύο εξαιρετικοί νέοι κωμικοί, ο Δημήτρης Παλιγκίνης και ο Σταμάτης Αθανασάκης».
Η θεματολογία της παράστασης περιλαμβάνει μια διευρυμένη παλέτα θεματικών: από την αριστερά μέχρι τη γιαγιά του (που έφυγε πρόσφατα) και τις σχέσεις του έως την τεχνητή νοημοσύνη και τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι.
«Δεν ασχολούμαι με την επικαιρότητα αλλά νομίζω κάποιος που θα τη δει θα του δημιουργηθούν ερωτήματα. Πιθανόν να πάρει και κάποιες απαντήσεις», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως όλες του οι παραστάσεις του έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τα ερωτήματα που τον αφορούν.
«Το χιούμορ είναι η ταυτότητά μου»
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης πέρασε την παιδική του ηλικία στη Βέροια και την Δράμα και το 2007 μετακόμισε στην Αθήνα από όπου έχει και κατά το ήμισυ καταγωγή. Δηλώνει ανέκαθεν λάτρης της κωμωδίας και για αρκετά χρόνια την έκανε παράλληλα με το επάγγελμα του κινηματογραφιστή το οποίο σπούδασε. Σήμερα, 15 χρόνια αργότερα, η κωμωδία είναι εξ ολοκλήρου το επάγγελμά του και ο τρόπος με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται.
«Το χιούμορ είναι η ταυτότητά μου, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μου. Δεν το έχω σαν προμετωπίδα απλά με αυτό τον τρόπο σκέφτομαι, όπως άλλωστε και σε κάθε επάγγελμα: με ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέφτεται ένας μαθηματικός, με έναν άλλον ένας μηχανικός, ένας πωλητής και πάει λέγοντας. Ακόμα και αν οι κωμικοί είμαστε στη ζωή μας λίγο πιο ήρεμοι, λίγο πιο μονόχνωτοι, που συνήθως είμαστε, το μυαλό μας πάντα λειτουργεί κωμικά. Σα να ψάχνουμε συνεχώς το αστείο», προσθέτει.
Συνεπώς ούτε τις δυσκολίες του επαγγέλματος τις αντιμετωπίζει διαφορετικά από τα άλλα επαγγέλματα. «Και στο stand up πρέπει συνέχεια να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός ακόμα και όταν δεν έχεις διάθεση. Οφείλεις να είσαι εκεί, να δουλέψεις για να δώσεις στο κόσμο έναν καλό λόγο να σπαταλήσει το χρόνο και τα του σε σένα. Πρέπει να το σέβεσαι το κοινό σου, να είσαι ένας καλός επαγγελματίας. Σίγουρα πάντως το συγκεκριμένο επάγγελμα μου είναι πολύ πιο εύκολο από το να κάνω οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου. Ευτυχία στη ζωή είναι να μπορείς επιλέξεις το βασανιστήριό σου».
Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως είναι «σκληρό» όταν το κοινό δεν γελάει με κάποιο αστείο αλλά «εμείς συνεχίζουμε και περιμένουμε να γελάσει στο επόμενο. Είναι κι αυτό μέρος της δουλειάς και ευτυχώς όσο αποκτάς εμπειρία γίνεται πιο εύκολο».
«Η πολιτική ορθότητα είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει»
Για την πολιτική ορθότητα σημειώνει πως είναι μια κουβέντα που σωστά γίνεται αλλά για τον ίδιο δεν είναι εύκολο να πάρει θέση υπέρ ή κατά. «Η ελληνική κοινωνία είναι άγρια με τις μειονότητες, τις θηλυκότητες και τη διαφορετικότητα. Γυναίκες δολοφονούνται, άνθρωποι με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα κακοποιούνται κλπ συνεπώς έχει νόημα κοινωνικά να το συζητάμε.
Στην Τέχνη όμως και πόσο μάλλον στο χιούμορ η κουβέντα μπορεί να πάρει άγριες διαστάσεις για τους καλλιτέχνες καθώς αυτοί πολύ συχνά τείνουν να μιλάνε αφιλτράριστα. Καλό είναι και οι καλλιτέχνες να σκέφτονται τι δημιουργούν γιατί αυτό προέρχεται από το ασυνείδητό τους και δε μπορείς να το κρίνεις.
Η πολιτική ορθότητα πολλές φορές χάνει τα όριά της αλλά πολλές φορές είναι και πολύ εύστοχη» αναφέρει χαρακτηρισιτκά. Ο ίδιος πάντως παραδέχεται πως δεν την ακολουθεί ιδιαίτερα αλλά από την άλλη δεν έχει κατηγορηθεί και ποτέ για κακοποιητικό λόγο.
Τέλος, για το καλοκαίρι σχεδιάζει περιοδείες καθώς, όπως λέει, δεν του αρέσουν οι διακοπές, προτιμά να δουλεύει. Ενδεχομένως να γράψει κιόλας. Άλλωστε, έχει εκδώσει ήδη ένα κωμικό βιβλίο με τον τίτλο «Γιώτα». Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Memento και θα είναι διαθέσιμο στο περίπτερο των εκδόσεων στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.