Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Όταν η Βέροια γιόρταζε την επέτειο της 21ης Απριλίου

Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβαν την εξουσία
με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου». Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι έχουν τρανταχτές αποδείξεις, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν. 

Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στην χώρα επιβλήθηκε δικτατορία, η οποία κράτησε για επτά χρόνια. Στις 24 Ιουλίου 1974, η ξαφνική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ανάγκασε το καθεστώς της Χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο, να εγκαταλείψει την εξουσία. Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. 

Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πόλη της Βέροιας, κατά την διάρκεια της επταετίας, κάθε χρόνο γινόταν παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 21ης Απριλίου 1967. Μια γυναίκα, ντυμένη Ελλάδα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Χωροφυλάκων της εποχής και επάνω σε άρμα, περνούσε με καμάρι από την Μητροπόλεως και αποσπούσε το θερμό χειροκρότημα των φανατικών της Χούντας.

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι από την 21η Απριλίου του 1968 (ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα) και προέρχεται από το αρχείο της Αντωνίας Μακροπούλου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ