Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Μια φορά το χρόνο το Τεστ ΠΑΠ και η μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ

Μετά τις αντιδράσεις για το «ψαλίδι» στις διαγνωστικές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως σε ό,τι αφορά το Τεστ Παπ, «σεβόμενος τις απόψεις των Ελλήνων ιατρών», θα αποζημιώνει τα τεστ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, μια φορά τον χρόνο, και όχι μία φορά κάθε τρία χρόνια όπως λέει η απόφαση Βορίδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ:

-Σε ότι αφορά τη «Δοκιμασία τραχηλικού επιχρίσματος κατά
Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ)» όπου ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι «για την πρώιμη διάγνωση του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής» και δεν ορίζει το ανώτερο ή κατώτερο όριο της σεξουαλικά ενεργού ζωής αυτό δεν εμποδίζει το γιατρό να γράψει σε οποιαδήποτε ηλικία με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση ελέγχου θα τεκμηριώσει τη διάγνωση με την αιτούμενη εξέταση.

-Επισημαίνουμε, ότι ειδικά οι οδηγίες για τις εξετάσεις PSA με δακτυλική εξέταση και μαστογραφία για την πρόληψη καρκίνου του μαστού είναι σύμφωνες με τον ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, άρθρο 6 «Πρόληψη και προαγωγή της υγείας» και σε συμφωνία με κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από την Αμερικάνικη Ογκολογική Εταιρία και λοιπές διεθνείς επιστημονικές εταιρίες. Ειδικά για τις γυναίκες άνω των 35 ετών εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνεχίζει να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος μαστογραφίας του ΕΚΠΥ με την προϋπόθεση ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ ο παραπέμπον ιατρός να μπορεί να αιτιολογήσει ότι η ασφαλισμένη ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα στην ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει πως «καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους». Προς επίρρωση της δήλωσης αυτής παραθέτει και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται «έκρηξη» σε τρεις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων. Ειδικότερα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 1.011.538 αξονικές τομογραφίες (κόστος 51,9 εκατ. ευρώ), 581.242 μαγνητικές τομογραφίες (κόστος 92,5 εκατ. ευρώ) και 639.699 τρίπλεξ (κόστος 25,6 εκατ. ευρώ).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ