Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Χρήστος Ζαμπούνης στην Βέροια!!!


 Πρίν λίγες μέρες επισκέφθηκε την πόλη μας ο διάσημος τηλεαστέρας Χρήστος Ζαμπούνης.Δείτε τι έγραψε στο πρώτο θέμα για τις εντυπώσεις που είχε για την Βέροια...


Γράφω τούτο το κείμενο στο προσφάτως ανακαινισμένο τουριστικό περίπτερο της Εληάς στη Βέροια. Κάθε πρωί, λόγω ελλείψεως συνδέσεως Ιντερνετ στην οικία της μητρός μου, αίρω τον υπολογιστή και περπατώ σε μία επιλεγμένη διαδρομή που περιλαμβάνει την «παραλία» της πόλεως, όπως προσφυώς ονομάζεται η λεωφόρος Ανοίξεως. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η θάλασσα παλαιότερα έφθανε έως εδώ.Κάνω μία πρώτη στάση εμπρός στην αποτρεπτική κεφαλή της Μέδουσας που κοσμεί την είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου και αποτίω έναν σύντομο φόρο τιμής στις προτομές του Μανώλη Ανδρόνικου και του Ιωάννη Κωττουνίου. Σε αντίθεση με άλλα μέρη, η Βέροια δεν είχε μεγάλη παραγωγή επιφανών ανδρών στη μακραίωνη Ιστορία της, αν κι ενδέχεται ν’ αποκτήσει «κοντοχωριανό» πρωθυπουργό, στην περίπτωση που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, και στην επίσης άλλη περίπτωση που ο ελληνικός λαός ψηφίσει το εν λόγω κόμμα σε μία από τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Μιχάλης, όπως τον αποκαλούν...
με την οικειότητα που έχουν στα μικρά μέρη, μπορεί να εγκατέλειψε την έδρα του Νομού Ημαθίας για τη Β΄ Αθηνών, όμως δεν παύει να είναι γέννημα θρέμμα του εύφορου κάμπου της Μακεδονίας, τον οποίο ο αγρότης πατέρας του καλλιέργησε μ’ επιμονή και μόχθο για να σπουδάσει το παιδί του. Αυτή την ευλογημένη γη παρακολουθώ από το παρατηρητήριο της Εληάς με άφατη νοσταλγία και δύσκολο να συγκρατηθεί πικρία. Πού είναι η «Καλιφόρνια της Ελλάδος» και πού το δάσος με τα χιλιάδες οπωροφόρα δένδρα που έφθαναν έως τη Θεσσαλονίκη; Συζητώ με τον παλαιό μου συμμαθητή και εκ των επιχειρηματιών της Εληάς Στέλιο Ζιαμπούλη για τις δυνατότητες επανεκκινήσεως της γεωργικής παραγωγής. Μου απαντά απογοητευμένος ότι ψάχτηκε τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς, από ρόδια έως σαλιγκάρια, και ότι δεν έβγαλε άκρη. Μ’ ενημερώνει επίσης ότι φέτος τα φρούτα δεν πήγαν καλά, με τις ανάλογες συνέπειες σε όσους ακόμη ασχολούνται με αυτά. Στην παρέα μας προστίθενται και άλλοι φίλοι και παλαιοί γνωστοί, που ο καθένας καταθέτει τη δική του άποψη για τις δυσκολίες που έχει σήμερα η αγροτική δραστηριότητα.
Αντιτείνω ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανά την Ελλάδα ανθρώπων που επιχείρησαν στον γεωργικό τομέα και τα κατάφεραν, αλλά ουδείς από τη συντροφιά φαίνεται να έχει το σθένος για να το δοκιμάσει. Ισως να είναι θέμα ηλικίας, ίσως νοοτροπίας, ίσως, τέλος, αδιεξόδων από την εφαρμογή των τελευταίων δεκαετιών της κοινής ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και η συζήτησή μας επιστρέφει στην όντως εντυπωσιακή επένδυση στο τουριστικό περίπτερο της Εληάς και στον τουρισμό, ως έναν από τους τομείς που η Ελλάδα δύναται να ακμάσει στο μέλλον. Pourquoi pas?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ