Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας για τα φωτοβολταϊκά στο Σέλι


Το θέμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή του Σελίου, συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας (δείτε εδώ σχετικά). Συγκεκριμένα, το θέμα αφορούσε στη «Διατύπωση απόψεων επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Αποστολή Απόφασης» για την «Κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 34.986,00ΚW που θα εγκατασταθεί στη θέση «Μικρού Μερά» στην Τ.Κ. Κάτω Βερμίου, του Δήμου Βεροίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΚΜ.».

Πρόκειται για ένα γήπεδο στη θέση «Μικρού Μερά» που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο χωριό, στο οποίο ζητείται να εγκατασταθεί μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 35MW.


Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, το δημοτικό συμβούλιο είναι σε γενικές γραμμές υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχει ανοιχτός χώρος ο δήμος θα συναινέσει στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών.

«Θεωρούμε ότι είναι ακατάλληλη η περιοχή για την εγκατάσταση Φ/Σ. Αν και η γνωμοδότηση του δήμου δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά γιατί έχουμε τρόπους να σταματάμε κάτι όταν βλέπουμε ότι δεν βοηθάει, όπως π.χ. η παρούσα περίπτωση. Μπορούμε και πολιτικά να πιέσουμε και στο ΣτΕ να πάμε και θα το κάνουμε. Άλλο πράγμα είναι ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες και άλλο να γεμίσουμε το βουνό και μάλιστα περιοχές ακατάλληλες, με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες».

«Ταφόπλακα» τα φωτοβολταϊκά - Σφοδρή αντίδραση των Σελιωτών


Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι του Σελίου. Τον λόγο πήρε ο Γιώργος Φαρσαρώτος, εκπρόσωπος των κατοίκων, μόνιμος κάτοικος και αναπληρωτής πρόεδρος του χωριού, χαρακτηρίζοντας αρχικά τον φωτοβολταϊκό σταθμό ως «ταφόπλακα» στο όραμα του δήμου για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω του χωριού και του χιονοδρομικού και πως θα «σταγγαλίσει» το Σέλι.


«Δεν υπάρχει σπίτι στο χωριό, περίπου 1.500 σπίτια με 2.000 εγγεγραμμένους κατοίκους, που δεν έχει θέα στο φωτοβολταϊκό πάρκο και μάλιστα σε μικρή απόσταση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μετέφερε και την σφροδρή όπως είπε αντίθεση κατοίκων και επιχειρηματιών του Σελίου, αντίδραση που όπως ενημέρωσε, ανάγκασε και τον πρόεδρο του χωριού Αντώνη Πιτούλια να πάρει πίσω την αρχική θετική γνωμοδότησή του.

Τελικά, η γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ήταν ομόφωνα αρνητική.




5 σχόλια:

  1. Παιδιά μην τους ακούτε τους Βλάχους, βάλτε όσα φωτοβολταϊκά θέλετε, εκεί στο Σέλι είναι όλοι αναλώσιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πολύ καλά έκανε. Μπράβο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για γελια και για κλαματα... αυτο το σκορποχωρι που λεγεται δημος βεροιας δεν θα παει ποτε μπροστα... μονο για νταουλια και ψησε-φαε στην αγορα ειμαστε... κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ