Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πέσαμε μέσα; Για να δούμε...

Όσοι διαβάζετε το veriotis.gr θα τα θυμάστε. Οι υπόλοιποι, αδράξτε την ευκαιρία και διαβάστε σ' αυτό το άρθρο, το resumè. Τη σούμα κοινώς και λαϊκιστί! Οι νεότεροι μην μπερδέψετε παρακαλώ το λαϊκιστί με τίποτα likeιστί... δεν έχει καμία σχέση! Η «Βασίλισσα του Βορρά», η Βέροια, η ομάδα σύμβολο του Νομού Ημαθίας, έκανε μια αξιοπρεπέστατη χρονιά. Διεκδίκησε μέχρι τα τελευταία λεπτά την άνοδο στη Superleague, μέσα από μια προκαθορισμένη αλλά παντελώς άδικη, άχρηστη και συνάμα εντέχνως προσχεδιασμένη διαδικασία, κόντρα στις επιταγές της FIFA, κόντρα στις επιταγές του παγκοσμίου επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οι προβλέψεις της περιρρέουσας ατμόσφαιρας πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν πως η Βέροια θα τερματίσει μεταξύ 5ης και 7ης θέσης. Πράγμα το οποίο δεν συνέβη, η ομάδα με την απόδοση και τα αποτελέσματά της, αποτέλεσε το αντικείμενο θαυμασμού των περισσοτέρων. Τερμάτισε 1η, πρωταθλήτρια και μάλιστα συνδύασε τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα με την ποδοσφαιρική τεχνοτροπία της παραγωγής φάσεων και γκολ.

Έχοντας δίπλα της μια διοίκηση, η οποία έθεσε πριν από 3-4 χρόνια ισχυρές και στέρεες βάσεις, βγάζοντας τη « Βασίλισσα» και πάλι στο προσκήνιο έπειτα από την σχετική απαξίωση που προυπήρχε, διατηρώντας κατά μεγάλο ποσοστό team και ρόστερ τα τελευταία 2 χρόνια, κατάφερε να ισοπεδώσει ουσιαστικά άλλες μεγάλες φαβέλες και να διατηρεί την πρωτιά στην κατηγορία για μήνες. Με συνέπεια, συνέχεια και θετικό momentum.

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει όπως αναδεικνύουν τα media, μια θα λέγαμε διοικητική ανησυχία, η οποία εύχομαι να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση. Για όλους. Για την ομαδα, αλλά και για τους διοικούντες. Δεν θα ασχοληθώ παραπάνω με το διοικητικό κομμάτι, πρώτον γιατί το ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομαδας, δεύτερον υπάρχουν οι δημοσιογράφοι να ασχοληθούν και τρίτον έχω την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν.

Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για το αγωνιστικό κομμάτι, όσων αφορά το ρόστερ, τις μεταγραφές που είχαν γίνει καθώς και για τις προβλέψεις απόδοσης που είχαν αναφερθεί, έπειτα από τη σκιαγράφηση και την ανάλυση των χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών.

Καταρχάς χρήζει νομίζω επεξήγησης, πως η προσωπική μου τοποθέτηση περί αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών, δεν περιείχε ποτέ ούτε ίχνος απαξίωσης, υποτιμητικών χαρακτηρισμών και ισοπεδωτικών όρων. Όλα τα παιδιά κάνουν την προσπάθειά τους. Άλλοτε είναι κακή, άλλοτε μέτρια κι άλλοτε καλή. Είναι επαγγελματίες και όπως είμαστε όλοι, άλλοι είναι με χαμηλή κι άλλη με υψηλή εργασιακή απόδοση.

Και στις αξιολογήσεις αγώνα που γινόταν έπειτα από κάθε ματς, πάντα επικρατούσε η αντικειμενικότητα, καθώς και η πλήρης έλλειψη εμπάθειας προς πρόσωπα. Όπως και πριν την έλευση ποδοσφαιριστών, γνώμονας κρίσης, ήταν το αγωνιστικό προφίλ και το τακτικό κούμπωμα με την ομάδα.

Ας πάμε να θυμηθούμε τι είχε αναφερθεί για τις προσθήκες με την υπογραφή του Βασίλη Αλαμπορινού...

• Μανσούρ Φοφανά:
δεν γνώριζα τίποτα για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Όταν είδα όμως τις πρώτες του συμμετοχές, έμεινα πολύ ικανοποιημένος κι αισιόδοξος για την πορεία του νεαρού. Είχα τονίσει τα προσόντα του. Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ήταν πολύ καλός, ενώ στο δεύτερο η απόδοση δεν ήταν ανάλογη λόγω κυρίως των αντιπάλων οργανωμένων αμυνών, που όταν πήραν χαμπάρι πως η Βέροια αν σε βρει στον ανοιχτό χώρο σε transition με τη χρήση του Ιβοριανού, θα σου δημιουργήσει πολλά θέματα. Έτσι, όπως και για τους υπόλοιπους πλάγιους επιθετικούς ισχύει το ίδιο, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις ή να τελειώσεις φάσεις έπειτα από ποδόσφαιρο συνδυασμών ή από ατομική ενέργεια. Ιδίως όταν στον σχηματισμό σου, στηρίζονται πολλά σ' αυτούς.

• Δημόπουλος:
είχε τονιστεί πως φυσικά ο παίκτης έχει παραστάσεις, εμπειρία και συμμετοχές. Και αρκετά καλά τεχνικοτακτικά και φυσικά προτερήματα.Είχε εξηγηθεί όμως κι ένα τεχνικό του στοιχείο ( μάλλον περισσότερο mental στοιχείο), αυτό του αχρείαστου τάκλιν έξω από τη μεγάλη περιοχή, όταν η άμυνα βρίσκεται σε ισορροπία. Είδα αρκετά βίντεο και το επαλήθευσα αρκετές φορές. Πράγμα που σημαίνει πιθανές κάρτες και στατικές επιθετικές φάσεις για τον αντίπαλο σε επικίνδυνα σημεία. Οι πρώτες του συμμετοχές, δεν με εντυπωσίασαν αλλά ούτε και με απογοήτευσαν. Στις επόμενες που έπαιξε κι αρκετές φορές για πολλά λεπτά ή βασικός, ήταν ένας από τους καλύτερους, με προσεκτικές επεμβάσεις που ευτυχώς δεν είδα να συμβαίνει το αντίθετο όπως στα βίντεο και είχε καθαρό μυαλό.

• Κάτσε: δήλωσα υπέρμαχος των ικανοτήτων του εφόσον θα ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και αποκλειστικά για ρόλο κόφτη σε επίπεδο superleague κι ενδεχομένως σε κάτι παραπάνω στο επίπεδο της superleague 2. Όμως, οι πρώτες του συμμετοχές γενικά ήταν κάτω των προσδοκιών, κάποιες φορές έπαιξε και σε κατά τη γνώμη μου θέση που δεν υπήρχε περίπτωση να τη βγάλει καθαρή...Στους τελευταίους αγώνες έκανε περισσότερα πράγματα, βοήθησε αρκετά κυρίως στο οργανωτικό κομμάτι, έδειξε μέρη της ποιότητας που έχει καθώς και φάνηκε πιο αποδοτικός στον τομέα του physical, κυρίως στην ειδική αντοχή. Δεν ενθουσιάστηκα με τον διεθνή Αλβανό, ούτε όμως κι απογοητεύτηκα.

• Αλί Αντέμ: είχα αναφερθεί με promising δεδομένα για τον ποδοσφαιριστή του Άρη, ο οποίος ήρθε ως δανεικός για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή. Από βίντεο που κυκλοφορεί όπως κι από 2 αγώνες που είχα παρακολουθήσει ολόκληρους του πρωταθλήματος των Σκοπίων, είχα καταλήξει πως του έλειπαν σίγουρα αρκετά στοιχεία, αλλά κι από την άλλη αν ήταν εργατικός, πως θα έφτανε σε καλά αγωνιστικά επίπεδα. Ιδιαίτερα σε καταστάσεις αμυντικού transition κι επαναφοράς προς το επιθετικό, ήταν ένα καλό του στοιχείο που το εκτελούσε άριστα. Από κει και πέρα, στις προπονήσεις δε γνωρίζω πώς λειτουργεί, ούτε και τον είδαμε σε κάποιον αγώνα. Κυριολεκτικά, είχε μηδενική συμμετοχή.

• Μπάιντου: δήλωσα και δηλώνω φαν των ικανοτήτων του. Κάποιες αρχικές συμμετοχές, αν θυμάμαι καλά σε φιλικά, όπως και σε 2 ματς πρωταθλήματος (αν δεν με απατά η μνήμη μου), ήταν καλές κι ήλπιζα πως όσο περνούσε ο κσιρός, τόσο περισσότερο θα κούμπωνε και θα απέδιδε τα μέγιστα. Είχα παρακολουθήσει ματς της Γκόρνικ στο πολωνικό πρωτάθλημα και είχα διαπιστώσει τα προσόντα του, κάνοντάς με χαρούμενο για την προσθήκη του στη Βέροιά μας! Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, την ομάδα και για εμάς, τραυματίστηκε σοβαρά γρήγορα κι έμεινε εκτός όλη την υπόλοιπη σεζόν. Το μέλλον του; Ποιος ξέρει;

• Κουάτενγκ: ο δανεικός από τον Εργοτέλη, είναι γνωστός για την κινητικότητα και την ταχύτητά του. Θεώρησα πως ήταν μια καλή προσθήκη και δεν έπεσα έξω πιστεύω. Όταν έμπαινε ως αλλαγή όπως συνήθως, δημιουργούσε άγχος και νευρικότητα στον αντίπαλο με τις κινήσεις του. Δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός πλάγιος επιθετικός που υπάρχει, σύμφωνοι. Αλλά έπεσε κι αυτός θύμα των αντίπαλων block και της σφοδρής επιτήρησης στην πτέρυγα. Συνολικά, αξιοπρόσεκτη παρουσία. Το παράπονό μου το οποίο δεν αφορά και σε κάποιο ποσοστό τον ίδιο, είναι πως δεν τον είδαμε ποτέ ως δίδυμο στον ασβέστη με τον Φοφανά.

• Ισαακίδης: δεν έχω άποψη για τον νεαρό και δεν τον είδαμε κιόλας, πέρα από λίγα λεπτά σε έναν αγώνα, αν θυμάμαι καλά. Ο προπονητής της Βέροιας Παύλος Δερμιτζάκης, προφανώς και δεν θεώρησε πως ο παίκτης του είναι έτοιμος κι αρκετά ώριμος ώστε να προσέφερε στα ματς με την...καυτή πατάτα στο χέρι.

• Γαβριηλίδης:
ήταν ο ποδοσφαιριστής, που βλέποντας τον τρόπο παιχνιδιού του κυρίως από τις ημέρες του στην Καβάλα, ένιωσα πως θα κουμπώσει άριστα και πιστεύω πως επιβεβαιώθηκα. Μαχητικός, χρήσιμος, με πολλή δουλειά στις σωματικές επαφες και στις διεκδικήσεις, όπως και κατά καιρούς σημαντική προσφορά στην επιθετική εξέλιξη του παιχνιδιού. Έκανε πολύ καλή χρονιά στη << Βασίλισσα>> και πιστεύω πως ανέβασε το επίπεδό του κι άλλο. Ποδοσφαιριστής με ψυχή, μαχαίρι στα δόντια και καλός τακτικά, με σοβαρή απόδοση στη γενική σντοχή.

• Περδίκης: η εσωτερική προσθήκη του νεαρού στην ομάδα, ήταν μια επιλογή που δεν αποδείχθηκε καταλυτική. Δεν γνωρίζω τα στοιχεία του, ούτε τον είδαμε με τέτοιο εύρος συμμετοχών ώστε να έχουμε γνώση. Έπαιξε αν θυμάμαι καλά μέσα στο Καυτανζόγλειο εναντίον του Ηρακλή, με μέτρια ως και χαμηλή απόδοση κατά περίπτωση κι έπειτα είχε λίγα λεπτά ακόμη σε ένα - δυο ματς. Μακάρι το παιδί να δείξει κάπου πως έχει θετικό μέλλον. Το εύχομαι.

• Παπαδόπουλος: επίσης δεν είχα εμπεριστατωμένη εικόνα, αλλά μονάχα συζητήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν τα στοιχεία του τερματοφύλακα της Βέροιας, ο οποίος ελέω τραυματισμού του Βελλίδη, καλέστηκε χωρίς λεπτά συμμετοχής από πριν, να καθήσει κάτω από τα goalposts της Βέροιας στα 3 ματς από τα 4 των μπαράζ, με Λεβαδειακό και Λαμία. Οι άνθρωποι που γνωρίζω, μου ανέφεραν πως πρόκειται για τερματοφύλακα με εξαιρετικά προσόντα στον αμυντικό του ρόλο και μέτρια στον επιθετικό ρόλο. Νομίζω πως με βάση αυτό που είδαμε, δεν έπεσαν έξω. Ακριβώς αυτό ένιωσα και γω. Παρ' όλα αυτά έχει αρκετά προσόντα και σίγουρα δεν ήταν στο peak, λόγω έλλειψης αγώνων. Είχε σημαντική συνεισφορά, παρ' όλα τα λάθη.

• Ορφανίδης: όταν υπέγραψε, είχαμε πει πως στην Καβάλα μαζί με τον Γαβριηλίδη, ήταν το δίδυμο που έκανε τη διαφορά. Κοντά στον άξονα όμως κι ο ίδιος, όχι τόσο πλαγιασμένος στην πτέρυγα. Είναι σαφέστατα ένας υπεράρτιος τεχνικά ποδοσφαιριστής, για τον οποίο όμως όλη τη χρονιά τόνιζα πως στην πτέρυγα με ανάποδο πόδι, ούτε να μαρκάρει με αξιώσεις μπορεί εύκολα, ούτε να διεμβολίσει απέναντι σε άμυνες του στυλ μπετόν αρμέ. Θα τον προτιμούσα ως 8αρο10αρο στον άξονα, ή με ρόλο εξτρέμ στην αριστερή πτέρυγα με το καλό του πόδι. Από τη δεξιά μεριά, μονίμως μεταβίβαζε τη μπάλα προς τον άξονα, ανήμπορος να δημιουργήσει στην πτέρυγα καταστάσεις κινδύνου. Είχε όμως και τις καλές στιγμές του στις αρκετές φορές που μπήκε ως αλλαγή, έχοντας λεπτά συμμετοχής ικανά για να αξιολογηθεί θετικά η κατά καιρούς απόδοσή του. Οι περισσότεροι φορές όμως δεν ήταν θετικές. Πρόκειται γενικά για τεχνικά super ποδοσφαιριστή που όμως του λείπουν άλλου είδους στοιχεία για το σύγχρονο υψηλό επίπεδο, αλλά με τη σωστή χρήση είναι για καλά πράγματα.

• Ντίνας: δεν πίστεψα από την πρώτη στιγμή πως ο έμπειρος πλάγιος θα είχε θεωρητικά ενισχύσει τις εναλλακτικές λύσεις κι αποδείχθηκε και στην πράξη. Χρησιμοποιήθηκε μόλις λίγα λεπτά σε ελάχιστους αγώνες κι αποχώρησε τον περασμένο Γενάρη για τον γειτονικό Πιερικό.

• Μυστακίδης: δηλώνω και δήλωνα πάντα θαυμαστής της αξίας και των ικανοτήτων του. Όμως, είχα προβλέψει πως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ο πολύ καλός αυτός μεσοεπιθετικός. Ιατρικό παρελθόν βεβαρυμένο, με σοβαρούς τραυματισμούς, δύσκολο τραυματισμό στην Ξάνθη με την οποία είχε 4-5 συμμετοχές και με μετριότατη εικόνα στο κομμάτι του physical. Αν θα ήταν σε καλό επίπεδο σ' αυτά, ο Μυστακίδης θα ήταν μια απίθανη προσθήκη στην ομάδα. Όμως η μελέτη από πριν....σώζει. Τον είδαμε σε ελάχιστα ματς, με πολύ μικρή συμμετοχή λεπτών και απόδοσης.

• Καπνίδης: δεν είχα την καλύτερη γνώμη για τον επιθετικό της Βέροιας. Πίστευα πως για το επίπεδο που θέλει να προσδώσει αυτή η ομάδα, δεν είχε ο παίκτης τα κατάλληλα εφόδια για να βοηθήσει ουσιαστικά. Όμως, ήταν ένας από αυτούς που παρόλο δεν έκανε σπουδαία πράγματα στο κομμάτι τελειωμάτων - τερμάτων, έκανε μια πολύ χρήσιμη δουλειά σε όλα τα υπόλοιπα ίσο έπαιξε. Τον είδαμε ως αλλαγή σε αρκετά ματς από τον Γενάρη που ήρθε, με 5-15 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, δίνοντας σε περιπτώσεις λύσεις σε συγκεκριμένα πράγματα, βοηθώντας πραγματικά την ομάδα.

• Γιακουμάκης: είχα αναφέρει πως είναι ένας τρομερός σε φυσικά προσόντα αντοχής, ταχύτητας και έκρηξης ποδοσφαιριστής, πολύ καλός στην υπομαδική τακτική βγάζοντας συνεργασίες, εκπληκτικός στο pressing ψηλά, αλλά συνάμα όχι στο ίδιο επίπεδο στα τελειώματα, κυρίως σε καταστάσεις γρήγορης λήψης απόφασης. Σε 1ο αλλά και σε 2ο χρόνο σε φάση τελειώματος δεν είναι ο καλύτερος παίκτης, αλλά σε φάση δημιουργίας είναι πολύ επικίνδυνος. Δεν πέσαμε έξω, ούτε εδώ. Σκόραρε κάποια γκολ, αρκετά δύσκολα μάλιστα, ενώ... σκόνταφτε σε σεντερφορίσιες προσπάθειες που λεν κι οι παλιοί. Είχε τις ευκαιρίες να σκοράρει θεωρώ ακόμη 5 γκολ. Μια αξιόλογη παρουσία σε γενικές γραμμές και μάλιστα έδειξε αρκετά ανεβασμένος στο 2ο μισό του πρωταθλήματος και ιδιαίτερα στα ματς των μπαράζ που ξεχώρισε.

Μια φορά Βέροια, για πάντα Βέροια!

1 σχόλιο:

  1. και η SL2 Καλή είναι,πήραμε αρκετά ματς από καθαρή τύχη.Δεν παίρνεις άνοδο με το έτσι θέλεις.Σε σύγκριση με τον Λεβαδειακό είχαμε χειρότερους ξένους.Ετσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ