Quantcast

http://picasion.com/

Τη θέσπιση ανώτατης τιμής στο τεστ κορωνοϊού ζητά ο Μπαρτζώκας

Με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας τη θέσπιση ανώτατης τιμής στο τεστ κορωνοϊού (ανίχνευσης και αντισωμάτων), η οποία θα προσομοιάζει σε αυτή που τα προμηθεύεται ο ΕΟΔΥ, προκειμένου οι πολίτες να μην ασφυκτιούν οικονομικά όταν εξετάζονται σε ιδιωτικά ιατρεία. Συγκεκριμένα, εν όψει του 2ου κύματος της πανδημίας, κρίνεται επιτακτικός ο αυξανόμενος έλεγχος στους πολίτες, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Ιδιαίτερα μετά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και καθώς τα σχολεία έχουν ανοίξει. Όπως σημειώνει ο Τάσος Μπαρτζώκας, οι αυξανόμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ δεν επαρκούν. Πολλοί πολίτες, ιδίως όσοι μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους αλλά και εν όψει της αύξησης των εποχικών ιών, όπως της κοινής γρίπης, επιθυμούν να εξεταστούν σε ιδιωτικά κέντρα, ώστε να διασφαλίσουν το άμεσο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μάλιστα, πολλοί γονείς είναι δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί να εξετάσουν τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας, καθώς τα πρωτόκολλα που ισχύουν ορίζουν ότι στην περίπτωση που παιδί εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης, παραπέμπεται υποχρεωτικά σε παιδίατρο, ο οποίος θα γνωματεύσει, σχετικά με την παραπομπή του για έλεγχο διάγνωσης κορωνοϊού.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρει ότι στα δημόσια νοσοκομεία που προσφέρουν την εξέταση δωρεάν επικρατούν πολλές φορές συνθήκες αδιαχώρητου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται σωστά. Αντίστοιχα, οι τιμές που ισχύουν στα ιδιωτικά κέντρα κυμαίνονται από 80 έως και 250 ευρώ, σημαντική οικονομική επιβάρυνση για οποιοδήποτε νοικοκυριό.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλοί νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και υπό το πρίσμα του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου ανά περιοχές, μεταξύ αυτών και η Ημαθία, ο Τάσος Μπαρτζώκας θεωρεί ότι το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, υπό τα ισχύοντα τιμολογιακά δεδομένα, η πραγματοποίηση τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια είναι αδύνατη για πολλούς πολίτες. Η θέσπιση ανώτατης τιμής στα τεστ, η οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα στα ιδιωτικά κέντρα, θα ήταν αμοιβαία επωφελής για τη δημόσια υγεία και για τα νοικοκυριά.

Το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ - Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα - Τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη - Τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Καθορισμός ανώτατης τιμής (διατίμησης) στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, προς αποφυγή εξάπλωσης του

Η ιατρική κοινότητα της χώρας μας, σχεδόν ομόφωνα συνομολογεί ότι διάγουμε το 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα και μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου, σε όλα τα κράτη ανεξαιρέτως, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Η χώρα μας, εστιάζοντας τόσο στην προληπτική, όσο και στην κατασταλτική αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αυξήσει υπέρμετρα τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του ιού, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας εν γένει, αλλά και λόγω του πρόσφατου ανοίγματος των σχολείων.

Τα τεστ ανίχνευσης και αντισωμάτων θεωρούνται το ηπιότερο μέσο πρόληψης και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τον ίδιο τον εξεταζόμενο, όσο και για το ευρύτερο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Ωστόσο, τα τεστ (ανίχνευσης και αντισωμάτων) δεν παρέχονται δωρεάν από τον ΕΟΔΥ στους ασφαλισμένους. Εκτελούνται μεν δωρεάν σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία, υπό την αίρεση ότι ο εξεταζόμενος τελεί υπό συμπτωματολογία, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται αναφορές για δυσλειτουργίες, όπως πχ πολύωρη καθυστέρηση.

Προκύπτει συνεπώς ότι οι πολίτες, προκειμένου να εξεταστούν για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά, διεξάγουν το τεστ κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται. Η εν λόγω βέβαια δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, καθώς ενίοτε ανέρχεται και στο ποσό των 250 ευρώ.

Αφής στιγμής το μεγάλο ζήτημα είναι η διασπορά στην κοινότητα διαμέσου των, κατά κύριο λόγο, ασυμπτωματικών ασθενών και εν όψει της περιόδου που οι κοινές λοιμώξεις από τον ιό π.χ της γρίπης ευδοκιμούν, καθώς επίσης και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, όπου το υποχρεωτικό πρωτόκολλο ορίζει ότι άμα τη εμφάνιση συμπτωμάτων λοίμωξης το παιδί υποχρεωτικά παραπέμπεται σε παιδίατρο, ο οποίος και θα αποφασίσει αν χρήζει εξέτασης για τον κορωνοϊό, γίνεται δεκτό ότι το πλήθος των ιδιωτών που ενδιαφέρεται για την εξέταση αυξάνεται.

Ωστόσο, το οικονομικό κόστος για πολλούς καθίσταται απαγορευτικό, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούν την εξέταση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

Εξετάζεται η διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (ανίχνευσης και αντισωμάτων), προκειμένου να ενισχυθεί η προληπτική ετοιμότητα της χώρας και να διαγιγνώσκονται οι πολίτες με ταχύτητα;

5 σχόλια:

  1. Καλύτερα να ασχοληθείς με την κατώτερη τιμή στο ροδάκινο που αφορά και την περιφέρεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τασο δεν σε βλεπω να ξανβγαινεισ δεν ξερεισ οτι ο πονοσ πουλαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην χωρα αυτη οποιος σκεπτεται για το καλο ολων και την "επιτηρηση" των κερδοσκοπων Τασο ειναι καλο για τους κοινους πολιτες αλλα κακο για τους τυχοδιωκτες επιχειρηματιες...που δυστυχως ελεγχουν την αρχουσα ταξη....Εγω παντως συμφωνω μαζι σου και καλα ειναι να συμφωνησουν φωναχτα και παραπολυ μα παρα πολυ αλλοι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τάσο εισαι εξαιρετικός!!!
    Ακούς τα προβλήματα και βοηθάς!
    Μπράβο!!
    Συνέχισε ετσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑ πάλι τα ίδια ρε συ; Αφού σου είπα μην καρφώνεσαι...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ