Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχεται η Μητρόπολη έδωσε ο Μητροπολίτης Βέροιας

Απάντηση στα όσα ακούγονται και γράφονται στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη συμμετοχή του στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, αλλά και τη σχέση της Μητρόπολης Βέροιας με τις πρόσφατες απελάσεις Ρώσων διπλωματών, έδωσε μέσω συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της
Δευτέρας 23/7 στα τοπικά ΜΜΕ ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στα συλλαλητήρια της Βέροιας και της Βεργίνας, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως καμία σχέση δεν είχε με τη διοργάνωσή τους, παρά μόνο του ζητήθηκε να συμμετέχει, όπως και έγινε. 
«Εκ των υστέρων ειπώθηκαν πράγματα που προκαλούν γέλιο και θλίψη. Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών πως αρχιερείς από Β. Ελλάδα χρηματίζονται για να διοργανώσουν τα συλλαλητήρια. Μεγαλύτερη λάσπη από αυτό δε μπορεί να πέσει. Ποιος ιεράρχης θα πουλούσε τον πατριωτισμό του σε ένα ξένο κράτος; Και το πονηρό της υποθέσεως; Βάλανε μπροστά τον Αγιασμό της "Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Εταιρείας" που τελέσθηκε στη Μονή Δοβρά το 2016 στην οποία σήμερα προεδρεύει πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας. Έτσι θέλησαν να εκθέσουν εμένα, ότι έχω σχέση με τη Ρωσία, άρα "τα παίρνω". Το επιχείρημά τους ήταν σαθρό και γελοίο», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας όλο το χρονικό της γνωριμίας του με τα πρόσωπα που συνδέονται με την εν λόγω εταιρεία, τη σχέση που δημιουργήθηκε λόγω του Αγίου Λουκά και τα γεγονότα που οδήγησαν την τέλεση του Αγιασμού στη Δοβρά, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Βέροιας.



«Τι σχέση έχουν τα γεγονότα του Αγιασμού με το Μακεδονικό; Γεγονότα του 2016 τα ρίξανε σαν σύννεφο για να καλύψουν το θέμα της Μακεδονίας και να βγάλουν μπροστά την Εκκλησία και τους Ιεράρχες. Είναι μεγάλο ψέμα όλα αυτά. Δε βγάλανε τίποτε άλλο, παρά μόνο τον Αγιασμό. Δεν έχουν ντοκουμέντα. Όπως και η απέλαση των Ρώσων διπλωματών δεν έχει καμία σχέση με τη Μητρόπολή μας. Αν έχουν ντοκουμέντα για τη Μητρόπολή μας, να τα παρουσιάσουν. Έστω και το παραμικρό. Είναι δυνατόν να διαπομπεύουν μια αγιαστική πράξη όπως ο Αγιασμός;», σημείωσε εμφανώς ενοχλημένος ο Σεβασμιώτατος, ενώ έκλεισε το εν λόγω θέμα λέγοντας «Με πόνεσε το θέμα του χρηματισμού. Και για τα συλλαλητήρια δε μου ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ για τη διοργάνωση. Έχω ιστορία που λέει αντίθετα πράγματα για τα οικονομικά. Δεν έχω δώσει ποτέ τέτοια δείγματα. Δε μπορώ να πω αυτά που πιστεύω και πρέπει να κάποιος να με πληρώσει για να τα πω;»

Για την επίθεση Τσαπαρόπουλου
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρου Τσαπαρόπουλου, με την οποία επιτέθηκε στο Μητροπολίτη λέγοντας πως η ποιμαντορική εγκύκλιος που μοιράστηκε στις εκκλησίες για το θέμα της Μακεδονίας, ήταν ανιστόρητη, είπε πως «Αν είμαι εγώ ανιστόρητος, τότε είναι και όλος ο ελληνικός λαός και ο αείμνηστος Καραμανλής και Παπανδρέου». Σχετικά με τη μη αντίδραση του Δημάρχου στην τοποθέτηση Τσαπαρόπουλου, είπε ότι θα έπρεπε να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσουν τη μη συμμετοχή του στη διοργάνωση.

«Τα συλλαλητήρια δεν τα οργάνωσε η Μητρόπολη, μόνο παρίσταται. Τα διοργάνωσαν οι φορείς και σύλλογοι της Ημαθίας. Ένα θέμα εθνικό που μας πονάει όλους μας και ως Δεσπότης της περιοχής ο λόγος μου έχει άλλη βαρύτητα. Όπως και στο προσεχές συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας θα μου ζητηθεί να μιλήσω.» 

Βλαχογιάννειο Μουσείο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με το Βλαχογιάννειο Μουσείο και κάποια εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται, καθώς και την αναστολή λειτουργίας του που αποφάσισε εκτάκτως η Μητρόπολη. «Με ενημέρωσε για κάποιο περιεχόμενο ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος. Καλέσαμε τον συλλέκτη κ. Ντόντο και ζητήσαμε την απομάκρυνσή τους. Έτσι και έγινε. Ακολούθησε υβριστικό κείμενο σχετικά με το θέμα και λόγω του ότι βρισκόμουν στο Άγιο Όρος αποφάσισα την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου. Σημειωτέον, αντικείμενα που έπαιζαν σε διαφημίσεις, δεν είναι αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο αλλά στην προσωπική του συλλογή. Δεν είναι στο Μουσείο μας».
Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το Μουσείο, απάντησε πως «Η εν λόγω συλλογή δεν είναι μια μόνιμη συλλογή, όπως και πολλές που πέρασαν από εκεί. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει στο μέλλον με τη συγκεκριμένη συλλογή του κ. Ντόντου.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Μητροπολίτης απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις, ενώ καταλήγοντας σχολίασε: «Μας λείπει η ενότητα και η σύμπνοια, γι' αυτό παθαίνουμε όσα παθαίνουμε. Αν το θέμα της Μακεδονίας το βλέπαμε όλοι μαζί θα είχε άλλη κατάληξη. Η Εκκλησία πρέπει να μένει ανέπαφη και να εστιάζει στη σωτηρία της ψυχής. Όσα μας χωρίζουν να τα θεραπεύσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ