Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Γιώργου Η. Χατζηθεοφάνους «Εθνική Στρατηγική»

Το βιβλίο του Γιώργου Η. Χατζηθεοφάνους «Εθνική Στρατηγική - Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτη 25/4 στον πολυχώρο της Εληάς στη Βέροια. Για το βιβλίο μίλησαν ο Κωνσταντίνος Β. Κωνσταντάρας, Αντιστράτηγος ε.α, Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ημαθίας, ο Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος, ο
Γιώργος Καρατάσιος, π. Περιφερειακός Διευθυντής Κ. Μακεδονίας - Μαθηματικός και ο συγγραφέας Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζήσης Χ. Πατσίκας.
«Ο συγγραφέας προσφέρει με επιστημονική μεθοδολογία όχι μόνο τις προτάσεις - λύσεις για μια σειρά σοβαρών θεσμικών κενών αλλά και τα νοητικά εργαλεία ενός
είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Μέσα από όρους σύγχρονου μάνατζμεντ καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση του τρόπου οργάνωσης και δράσης των θεσμικών φορέων, εξασφαλίζει τη μέθοδο λήψης κρίσιμων αποφάσεων με επαρκή πληροφόρηση. Διαβάζοντας το πόνημα του κ. Χατζηθεοφάνους, αντιλαμβάνεσαι το βάθος και τη σφαιρική γνώση του συγγραφέα. Προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα που κατέληξε σε τεκμηριωμένες προτάσεις που παρουσιάζονται στον αναγνώστη με απλό τρόπο, έτσι ώστε τα νοήματα να γίνονται εύκολα αντιληπτά και από τους μη ειδικούς. Καμπανάκι και βοήθημα στους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου εθνικής στρατηγικής. Απευθύνεται και στους πολίτες που ενδιαφέρονται για το πως η Ελλάδα θα πορευτεί στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατσίκας.
«Ο στρατηγός έχοντας βαθιά γνώση του αντικειμένου αποφάσισε να τα καταγράψει και να προβάλλει προτάσεις πάνω στο θεμελιώδες και μεγαλειώδες θέμα του θεσμικού πλαισίου της εθνικής στρατηγικής», είπε αρχικά ο κ. Κωνσταντάρας, αναφέροντας στη συνέχεια του τι σημαίνει ο όρος «εθνική στρατηγική», πως συναντάται ανά τους αιώνες και πως τον εκφράζουν τα διάφορα κράτη. Σε διάφορα σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Κωνσταντάρας ανέφερε: «Το ζητούμενο του συγγραφέα είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου διαμόρφωσης εθνικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων και ο καθορισμός της εθνικής στρατηγικής που θα τα υποστηρίξουν. Ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση. Αναδεικνύει πολλά ερωτήματα, όπως για τη στρατηγική μας έναντι των χωρών, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, την ΕΕ, ΔΝΤ κα., για τα πάγια και διαρκή συμφέροντά μας, τις ανάγκες μας τον επόμενο αιώνα, το δημογραφικό μας μέλλον. Το βιβλίο απηχεί την κοινή επαγγελματική λογική και αναγκάζεται να προβάλλει το αυτονόητο, αυτού που πάσχει η πολιτική μας ζωή».
«Αυτό που κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα είναι υβριδικός πόλεμος», είπε ξεκινώντας ο κ. Σαββίδης. «Παρά τα δεινά που μας έχουν βρει είτε στην οικονομία είτε στο θέμα της ασφάλειας και της άμυνας, το πολιτικό σύστημα δε θέλει να σκεφτεί ορθολογικά πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να αντιδράσει. Αναπαράγει την ίδια λογική που μας έφερε σε αυτή την κρίση και πολλές φορές με χειρότερους τρόπους. Υπάρχει μια αποκάλυψη της δυνατότητας ισχύος που έχουμε με τις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά το κυριότερο που έχουμε υποστεί, είναι η απώλεια του κύρους της χώρας. Όταν μια χώρα καθημερινά σε εξευτελίζει με τις προκλήσεις της, δεν μπορείς να παίξεις σημαντικό ρόλο, είτε πολιτικό, είτε οικονομικό κα. Κάνουμε συνεχώς πίσω και απομειώνεται το κύρος της χώρας». 
Αναφέρθηκε και στη σύλληψη των δυο στρατιωτικών μας στον Έβρο, λέγοντας πως σύμφωνα με δικές του πηγές, υπήρξε ενέδρα από 6 Τούρκους και σύλληψή τους μέσα σε ελληνικό έδαφος. «Αυτά δείχνουν μια αδυναμία της χώρας. 
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον έρχεται ο συγγραφέας και παρουσιάζει το βιβλίο του. Αποτέλεσμα στρατιωτικής εμπειρίας, εκπαίδευσης στρατεύματος και επιχειρησιακού χαρακτήρα, τα συνέδεσε με την πολιτική του εμπειρία και μέσα από αυτά κατέληξε σε συμπεράσματα που διατυπώνει στο βιβλίο. Η προσέγγιση του είναι ρεαλιστική και όχι θεωρητικό πόνημα. Κάτι συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής με βάση το οποίο θα λειτουργεί το σύνολο της κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαββίδης και έκλεισε λέγοντας πως το βιβλίο του κ. Χατζηθεοφάνους είναι ίσως το μοναδικό του έχει γραφτεί για αυτό το ζήτημα και έχει βρει μεγάλη απήχηση. 
Μια σύνδεση του θέματος με τα θέματα της εκπαίδευσης θέλησε να κάνει ο κ. Καρατάσιος. «Ένα μικρό βιβλίο με ένα μεγάλο περιεχόμενο. Διαβάζεται ευχάριστα και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα. Ένα εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον βιβλίο, αποτελεί ποιοτικό δοκίμιο στρατηγικής και πολιτικής ασφάλειας. Μια δημιουργική φωνή που μίλησε μέσα μου και με έκανε να ανασύρω στη σκέψη μου πράγματα νόμιζα ότι έχω σκεφτεί και θέλω να τα μοιραστώ. Ο συγγραφέας προτείνει δόκιμες αλλαγές στη διαδικασία σχεδιασμού, λήψης και υλοποίησης αποφάσεων στους τομείς της εθνικής άμυνας και ασφάλειας με κίνητρο την ευθύνη που ο ίδιος υπηρέτησε.»
Στην εθνική στρατηγική στον τομέα της παιδείας αναφέρθηκε στη συνέχεια. «Η πρόταση του συγγραφέα περί εθνικής στρατηγικής είναι απολύτως αναγκαία και στο χώρο της παιδείας. Τα δυο βασικά ζητήματα είναι το δημογραφικό και η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής σε συνδυασμό με την αναξιοκρατία και την έλλειψη οργάνωσης και καινοτομίας, είναι οι κυριότερες αιτίες στο ερώτημα αν θα πρέπει κάποιος να μείνει σε μια χώρα που δεν του δίνει ευκαιρίες. Η χώρα δεν κάνει απόσβεση των κεφαλαίων που δαπάνησε για τη δημόσια εκπαίδευση. Και στη συνέχεια το προϊόν της προσφοράς του παιδιού το εισπράττει μια άλλη οικονομία. Δεν είμαι αισιόδοξος αν οι κομματικοί σχηματισμοί της χώρας μας μπορούν να στηρίξουν τόσο σημαντικές αλλαγές, κάτι που μέχρι σήμερα δείχνει το αντίθετο. Εθνική στρατηγική είναι να έχεις όραμα για το πως αξίζει να είναι η Ελλάδα στα επόμενα 30 χρόνια. Χρειάζεται πολιτικούς οραματιστές να χαράξουν μακροχρόνια εθνική στρατηγική και να εμπνεύσουν τον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό. Να μην υιοθετείτε η μετριότητα αντί της αριστείας. Χρειαζόμαστε σωστή παιδεία που θα χρησιμοποιήσουμε για τη χάραξη της σωστής εθνικής πολιτικής, σύμφωνα με όσα προτείνει ο συγγραφέας». 
Τέλος, το λόγο πήρε ο συγγραφέας, μιλώντας αρχικά για τη μορφή του βιβλίου. «Το βιβλίο είναι μικρό από επιλογή. Προσπάθησα να περιορίσω την ύλη που ήθελα να παρουσιάσω σε μόλις 88 σελίδες, για τρεις λόγους. Ο κόσμος βομβαρδίζεται από πολλές πληροφορίες και δεν διαβάζει μεγάλα βιβλία. Ήθελα να είναι προσιτό στην τιμή και εύκολο στη μεταφορά. Και ήθελα να διαβαστεί. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι και επιστήμη και τέχνη και χρειάζεται τεράστια εμπειρία για να κάνει κάποιος στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν είναι απλώς στόχοι. Υπάρχει μεθοδολογία. Εθνική στρατηγική είναι να αποφασίσω που βρίσκομαι, που θέλω να πάω και ποια να είναι η εικόνα της χώρας μου και να εκπονήσω έναν οδικό χάρτη για το πως θα φτάσω στο σημείο που θέλω. Κάτι που δεν έγινε ποτέ από αυτή τη χώρα. 
Η εθνική στρατηγική αφορά και την οικονομία και δεν έχει εκπονηθεί ποτέ εθνική στρατηγική από την κρίση. Γιατί η Ελλάδα δεν παράγει; Γιατί είναι ακόμα στα μνημόνια; Είναι κατεστραμμένος ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Είναι σε αποσύνθεση όλος ο κρατικός μηχανισμός, εξαιτίας του κομματικού συνδικαλισμού. Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις. Λένε η χώρα βγαίνει στην ανάπτυξη. Δε γίνεται χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό.
Το πρόβλημα είναι στην πολιτική. Υπάρχει άγνοια από τους πολιτικούς μας για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Οι προτεραιότητές τους είναι βραχυπρόθεσμες. Όταν δεν ξέρεις που θέλεις να πας, όποιον δρόμο και αν πάρεις θα βγεις στο σωστό μέρος. Δεν κρίνεσαι ποτέ από το αποτέλεσμα. Όταν δεν έχεις εθνική στρατηγική δεν έχεις στόχους και τότε κάθε τι που θα προκύψει στο διεθνές περιβάλλον και σε αφορά, είτε απειλή είτε ευκαιρία, αποτελεί για εσένα μια κρίση. Είσαι αναγκασμένος σε μόνιμη βάση να διαχειρίζεσαι κρίσεις και ποτέ δεν πας παρακάτω. 
Αντίθετα, όταν έχει εθνική στρατηγική, σου δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσεις μια επιθετική εξωτερική πολιτική και να επιλύσεις εσύ τα ζητήματά σου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοφάνους. Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:























ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ