«Πληρώνει» ο Οκτώβριος για τους αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει όλες τις εκκρεμότητες του 2015 και των παλαιότερων χρόνων εντός του Οκτωβρίου, ενώ θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη του μήνα το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017, μέσα Νοεμβρίου το 60% της εξισωτικής του 2016 και περί τα μέσα Δεκεμβρίου το υπόλοιπο της βασικής και το «πρασίνισμα». Πληρωμές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε, ο
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου. Ο κ. Αποστόλου έκανε γνωστό επίσης ότι σύντομα αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες 150 εκατ. ευρώ που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τα έτη 2014-2014. 


Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι είναι ύψους 4,7 δισ.ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της αντίληψής για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, εκχωρείται η διαχείριση του 37% των πόρων του νέου ΠΑΑ στις Περιφέρειες. Μέχρι τέλους του χρόνου θα πραγματοποιηθούν προκηρύξεις σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα θα προκηρυχθούν τα μέτρα των νέων γεωργών προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, της μεταποίησης 170 εκατ. ευρώ, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας 555 εκατ. ευρώ, των σχεδίων βελτίωσης 360 εκατ. ευρώ και της κατάρτισης νέων γεωργών προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις