Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο σεφ του «Βεροιώτη» προτείνει: «Πασχαλινά αυγά με φυσικές βαφές και υπέροχα τσουρέκια»

Σύμφωνα με την παράδοση το βάψιμο των αυγών και τα τσουρέκια γίνονται την Μεγάλη Πέμπτη. Τα καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα δείχνουν εντονότερα επάνω τους. Για κόκκινα αυγά: βράζουμε 5-6 βολβούς από παντζάρια. Τους αφαιρούμε και στο ίδιο νερό προσθέτουμε μία κ.σ. ξύδι, μια πρέζα αλάτι, τα αυγά και βράζουμε σε πολύ χαμηλή...
φωτιά για 15΄-20΄. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε όση ώρα χρειαστεί για να βάψουν καλά. (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κρεμμυδόφυλλα). Για πράσινα αυγά: ½ κιλό σπανάκι ή μαϊντανό ή τσουκνίδα, μία πρέζα αλάτι , 1 κ.σ. ξύδι. Για μωβ – μπλε: ½ κόκκινο λάχανο, μία πρέζα αλάτι , 1 κ.σ. ξύδι. Για κίτρινα: 2 κ.γ. κουρκουμά ή μουστάρδα σκόνη, μία πρέζα αλάτι , 1 κ.σ. ξύδι. Για πορτοκαλί: 2 κ.γ. πάπρικα, μία πρέζα αλάτι , 1 κ.σ. ξύδι


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Ετοιμάζουμε την προζύμη μας: σε μια λεκάνη λιώνουμε σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό την μαγιά με λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, τυλιγμένη με κουβέρτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το φρέσκο βούτυρο και την ζάχαρη να λιώσουν. Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα 3/4 από το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα το κακουλέ, το μαχλέπι, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι καθώς και τα αυγά διαδοχικά και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε και το μείγμα της κατσαρόλας κ ζυμώνουμε αλείφοντας με λίγο λάδι τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ½- 2 ώρες. Πλάθουμε τη ζύμη μας είτε πλεξούδες, είτε κουλούρες ή ότι σχήμα θέλουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140-150© για 20΄-30΄(ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν τα τσουρέκια μας.

ΥΛΙΚΑ: 2 κιλά σκληρό αλεύρι

150 γρ. νωπή μαγιά

1/2 κιλό γάλα,100 γρ. φρέσκο βούτυρο

2 ½ ποτήρια ζάχαρη

5 αυγά και 1 για επάλειψη

1 μαχλέπι- 1 κακουλέ

Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι

Σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο(για το πασπάλισμα)

Λίγο λάδι για το ζύμωμα
 

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ