Quantcast

http://picasion.com/

Η Bέροια ανάμεσα… στις 10 πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας

Μια χώρα με απίστευτη φυσική ομορφιά, συναρπαστική ιστορία και λαογραφία, η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα κάτι για τον καθένα. Από τις γραφικές παράκτιες πόλεις σε ορεινά χωριά και πολυπολιτισμικές μακεδονικές πόλεις, όπως αναφέρει το ellines.com. ο δημοφιλής ιστότοπος Culturetrip.com επέλεξε 10 πόλεις που πρέπει
οπωσδήποτε κανείς να επισκεφθεί. Δέκα προορισμούς, που προσφέρουν μια διαφορετική πλευρά της χώρας. Και όμως η πόλη της Βέροιας είναι ανάμεσα… στις 10 πιο όμορφες της Ελλάδας.
1. Ναύπλιο
Λίγες πόλεις αντανακλούν τόσο καλά την πλούσια ιστορία της Ελλάδας, όπως το Ναύπλιο. Είναι μία από τις πιο κομψές πόλεις και ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της χώρας. Βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής περιοχής της Αργολίδας, στην Πελοπόννησο. Το Ναύπλιο έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα και την Ενετική περίοδο του 15ου και 17ου αιώνα. Άκμασε ως πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Η πόλη διαθέτει πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, όμορφη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια. Το τοπίο αποτελείται από δύο ενετικά κάστρα, το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία, χτισμένη σε δύο διαδοχικούς λόφους. Δεν πρέπει να χάσετε, το μικρό φρούριο Μπούρτζι στον Αργολικό κόλπο, το οποίο προσφέρει μοναδική θέα στο Ναύπλιο και το ιδανικό σκηνικό για ρομαντικές αποδράσεις.
2. Πάργα
Η γραφική πόλη της Πάργας είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός το καλοκαίρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου Πεζοβόλου και με πλούσιο πράσινο και καταγάλανη θάλασσα, η πόλη έχει μια χαλαρή νησιώτικη ατμόσφαιρα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα γοητευτικά και πολύχρωμα σπίτια στην προκυμαία και τις πλακόστρωτες πλατείες, και να επισκεφθεί τα ερείπια ενός παλιού ενετικού κάστρου στην κορυφή του λόφου.
3. Καλαμπάκα
Με πληθυσμό περίπου 12.000 ανθρώπων, η μικρή πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες των Μετεώρων, ένα σύμπλεγμα από απότομους βραχώδεις σχηματισμούς που φιλοξενούν τα ξακουστά μοναστήρια των Μετεώρων, τα οποία είναι ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Καλαμπάκα έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και ειδικά τη βυζαντινή εποχή, με πολλές όμορφες ορθόδοξες εκκλησίες και παρεκκλήσια. Μπορείτε να περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της γραφικής παλιάς συνοικίας της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας είναι χτισμένο κάτω από την σκιά των βράχων.
4. Καστοριά
Ο κρυμμένος θησαυρός της Βόρειας Ελλάδας, η φωτογενής πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη πάνω σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στα ήρεμα νερά της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας, δίνοντας την εντύπωση ενός πλωτού νησιού. Η πόλη άκμασε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα με το εμπόριο γούνας, πολλές από τις πολυτελείς επαύλεις των εμπόρων της και τα παραδοσιακά σπίτια μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στις παλιές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι, μαζί με 72 όμορφες εκκλησίες που είναι μια απόδειξη για του πλούσιου βυζαντινού παρελθόντος της. Ο περίπατος γύρω από τη λίμνη είναι ίσως ένας από τους πιο όμορφους περιπάτους στην Ελλάδα, προσφέροντας εκπληκτική θέα της Καστοριάς και των γύρω βουνών.
5. Καρπενήσι
Ευρέως δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του αθλημάτων και τους λάτρεις της φύσης, το Καρπενήσι είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδα που είναι γνωστή ως «Μικρή Ελβετία». Η φήμη της πόλης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρθένα φυσική ομορφιά των γύρω βουνών, δασών και ποταμιών, και την καθιστούν ιδανικό προορισμό. Για το μέγεθός του, το Καρπενήσι προσφέρει μια αξιοπρεπή επιλογή από παραδοσιακά καταλύματα, αρτοποιεία, καθώς και εστιατόρια, και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά εδέσματα, όπως το περίφημο λουκάνικο με πράσο και το προσούτο.
6. Μέτσοβο
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στην καρδιά της μαγευτικής οροσειράς της Πίνδου στην Ήπειρο, το Μέτσοβο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο γραφικές πόλεις στην Ελλάδα. Η πόλη ήταν γενέτειρα των πιο έμπειρων μαστόρων της χώρας που χρησιμοποίησαν τους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής για να χτίσουν πανέμορφα αρχοντικά, μοναστήρια, βρύσες, καλντερίμια και δρόμους και τις πλατείες, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν ανέγγιχτα από το χρόνο. Οι κοντινές βουνοκορφές, πλαγιές και παρθένα δάση προσφέρουν ένα συγκλονιστικό θέαμα στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν γραφικές πεζοπορίες στη γύρω περιοχή. Παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, το Μέτσοβο διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, συνδυάζοντας τέλεια το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας ένα πλήθος από πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες όλο το χρόνο.
7. Βέροια
Η παλιά πόλη της Βέροιας βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, ανάμεσα στις πλαγιές του Βερμίου και τις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού. Οχυρωμένη σε βαθιά ριζωμένη ιστορία που χρονολογείται από την αρχαία Μακεδονία, το Βυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Βέροια προσφέρει μια πληθώρα πολιτιστικών εμπειριών, από τις υπέροχες βυζαντινές εκκλησίες και τα αξιόλογα μνημεία, όπως το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η ιστορική μακεδονική και οθωμανική αρχιτεκτονική και οι πέτρινοι πλακόστρωτοι δρόμοι και πλατείες. Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της πόλης είναι η καλά διατηρημένη παλιά εβραϊκή συνοικία και συναγωγή, απομεινάρι της ευημερούσας εβραϊκής κοινότητας της Βέροιας μέχρι το 1940. Η Βέροια χρησιμεύει ως μια βολική βάση για να εξερευνήσετε τα γραφικά μοναστήρια και ορεινά χωριά διάσπαρτα γύρω στην περιοχή, και να επισκεφθείτε το περίφημο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, την πρώτη πρωτεύουσα αρχαίας Μακεδονίας.
8. Ξάνθη
Βρίσκεται στη Θράκη, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Ξάνθη είναι γνωστή ως «η πόλη με τα χίλια χρώματα» για τη ζωντανή, πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα. Η πόλη οφείλει μεγάλο μέρος της φήμης και στην πρώην πολυσύχναστη καπνοβιομηχανία και το φημισμένο παραδοσιακό καρναβάλι του, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η Παλιά πόλη της Ξάνθης λέγεται ότι είναι ένα ανοιχτό μουσείο, παρουσιάζοντας μια συναρπαστική συγχώνευση των αρχιτεκτονικών παραδόσεων που αντανακλούν τη θρησκευτική και πολιτιστική πολυμορφία των λαών που έζησαν και μεγαλούργησαν στην πόλη.
9. Γαλαξίδι
Η γραφική παραθαλάσσια πόλη του Γαλαξιδίου βρίσκεται στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου, στην Κεντρική Ελλάδα. Ως παλιό πλούσιο και πολυσύχναστο λιμάνι, το Γαλαξίδι έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος της δόξας της ναυτικής ιστορίας του, και διατηρείται μέρος της στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Είναι διάσημος προορισμός yachting. Η προκυμαία και τα πολύχρωμα δρομάκια είναι διακοσμημένα με όμορφα διώροφα παραδοσιακά κτίρια και ελληνικές ταβέρνες.
10. Άγιος Νικόλαος
Η όμορφη πόλη του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στον εκπληκτικό κόλπο Μιράμπελλου, στη βόρειο-ανατολική ακτή της Κρήτης. Η πόλη πήρε το όνομα της από το βυζαντινό εκκλησάκι του 9ου αιώνα του Αγίου Νικολάου και χτίστηκε ως λιμενική υπηρεσία για την ανατολική Κρήτη, χάρη στην εξαιρετική τοποθεσία του. Με θέα στη θάλασσα από τις τρεις πλευρές, η πόλη έχει πολλές προκυμαίε. Το πιο εκπληκτικό χαρακτηριστικό του είναι η φωτογενής λιμνοθάλασσα Βουλισμένη, η οποία, σύμφωνα με το μύθο, είναι απύθμενη. Από τον Άγιο Νικόλαο, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν το περίφημο «νησί των λεπρών» της Σπιναλόγκας, τόπος απομόνωσης των λεπρών μέχρι το 1957.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ