Quantcast

http://picasion.com/

Το εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ. στο Πλατύ επισκέφθηκε ο Κουτσούμπας (VIDEO)

Την αγωνία των εργαζομένων και των τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων για το μέλλον, μαζί με τις ευχαριστίες τους για την έμπρακτη συμπαράσταση του ΚΚΕ, εξέφρασαν στον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Στ. Στράντζαλης, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Στ.
Τσολφακίδης, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών, Σ. Πίπας, και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Τευτλοεξαγωγέων
(ιδιοκτήτες μηχανημάτων εξαγωγής των τεύτλων), Θ. Σαμαράς. Για μια ακόμα φορά στη συνάντηση αναδείχτηκε το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται για την επιβίωσή τους απ' την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είτε ως εργαζόμενοι σε αυτήν, μόνιμοι ή εποχικοί, είτε ως αγρότες τευτλοπαραγωγοί που παραδίδουν την παραγωγή τους είτε ως τευτλοεξαγωγείς
που απασχολούν στα μηχανήματά τους επίσης άλλους εργαζόμενους.
Τα προβλήματα τρέχουν, οι υποχρεώσεις πολλές, εισφορές και φόροι αυξημένοι, την ώρα που τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται, ενώ άδηλο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την επιχείρηση. Ειδικά για τους 2.000 τευτλοπαραγωγούς μείζον πρόβλημα προκύπτει απ' την καθυστέρηση καταβολής της ενισχυμένης επιδότησης για τρία συναπτά έτη (2014, 2015, 2016). 
Δείτε στο παρακάτω video την δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης:


«Και στην περίπτωση της ΕΒΖ επιβεβαιώνεται ότι η δίκαιη ανάπτυξη σε ένα βάρβαρο και άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά, εννοώ τις ελληνικές κυβερνήσεις φυσικά και τη σημερινή. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην ΕΕ για το που έχει οδηγηθεί η ΕΒΖ, η τευτλοπαραγωγή στην πατρίδα μας. Και βέβαια εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαμε προειδοποιήσει και είχαμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι οι ποσοστώσεις που επέβαλλε κατ’ αρχήν η ΕΕ και έγιναν δεκτές από τις ελληνικές κυβερνήσεις οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής των τεύτλων.

Οι τευτλοπαραγωγοί στη χώρα μας από 20 χιλ. που ήταν, καλλιεργούσαν και μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους αξιοπρεπώς, έχουν φτάσει σήμερα να είναι μόνο 2 χιλ. Η ποσόστωση που ήταν 160 χιλ. τόνοι περίπου, που είχε ορίσει η ΕΕ, στην ουσία δεν λειτουργεί ούτε αυτή και φέτος με το σταμάτημα της ποσόστωσης παράγονται περίπου μόνο 36-40 χιλ. τόνοι ζαχαρότευτλων, με αποτέλεσμα όλα αυτά να επιδρούν και στη βιομηχανία και σε όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη συγχώνευση, με το κλείσιμο και τη συρρίκνωση της παραγωγής σε μια σειρά βιομηχανίες, άλλα εργοστάσια, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σ’ αυτή την τραγική κατάσταση.

Η πρόταση του ΚΚΕ έχει να κάνει και με άμεσα μέτρα επιβίωσης της ΕΒΖ, που αφορούν σε σχέση με τις τράπεζες, για παράδειγμα την παραγραφή των τόκων, που είναι υπέρογκοι, το σταμάτημα της πληρωμής των δανείων, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα δάνεια, το κούρεμα των δανείων, η εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από άλλους πόρους. Αυτά όμως αποτελούν ορισμένα άμεσα μέτρα επιβίωσης της επιχείρησης.

Από 'κει πέρα αυτό που χρειάζεται και πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με αυτά τα απλά μέτρα, είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη σε όφελος πραγματικά του λαού, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα η Γερμανία να έχει το 46% του μεριδίου αγοράς ζάχαρης, η Γαλλία, του “φίλου μας” του κ. Μακρόν, να έχει 18%, η Μ. Βρετανία το 11% και η Ελλάδα να βρίσκεται στον πάτο και να αναγκάζεται ο Έλληνας να αγοράζει απ’ τα σούπερ μάρκετ γερμανική ζάχαρη, κακής ποιότητας ή από άλλες χώρες του κόσμου, που ανέφερα πριν. Και να μην μπορεί να ζήσει έτσι ούτε ο εργάτης της ΕΒΖ, να μην έχει ικανοποιητικούς μισθούς, συνθήκες δουλειάς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ούτε ο τευτλοπαραγωγός, ο Έλληνας αγρότης, ο οποίος μπορεί μ’ αυτή την παραγωγή να δημιουργήσει, να καλλιεργήσει και να ζήσει αξιοπρεπώς αυτός και η οικογένειά του.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει κοινωνικοποίηση της ΕΒΖ, προϋποθέτει επιστημονικό κεντρικό σχέδιο στην οικονομία και για την συγκεκριμένη παραγωγή, προϋποθέτει εργατικό λαϊκό έλεγχο, άλλη εξουσία, ο λαός να βρεθεί πραγματικά στην εξουσία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα και το αγροτικό κίνημα, συνολικά στην κοινωνική συμμαχία, αλλά και όπου μπορεί μέσα στη Βουλή, την Ευρωβουλή παντού, έτσι ώστε να πιέσουμε για να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, κυρίως ξαναλέω, ν’ ανοίξει αυτός ο δρόμος προς τα μπρος».

Κύριε Κουτσούμπα δεν βλέπετε δηλαδή ως λύση το να υπάρχει μια επένδυση, η τελευταία πληροφορία λέει για Αμερικανούς και Βρετανούς, που ενδιαφέρονται να βάλουν κάποια εκατομμύρια, για να αγοράσουν την ΕΒΖ.

«Αυτοί εντασσόμενοι στη λογική που σας έλεγα πριν, της ανάπτυξης των ανταγωνιστικών συμφερόντων, της ικανοποίησης ξένων μονοπωλιακών ομίλων, συμφερόντων δηλαδή μιας άρχουσας τάξης, μιας κλίκας που έχει την εξουσία, οδηγεί μόνο σε χειρότερα αποτελέσματα. Και μη βλέπετε αυτή τη λογική ότι “τι να κάνουμε αυτό είναι το λιγότερο κακό, ας επιλέξουμε το μικρότερο κακό μη μας έρθει το χειρότερο” , πάντα το λιγότερο κακό δημιουργεί το χειρότερο. Αυτό το έχουμε ζήσει, αυτό προσπάθησα τόσο αναλυτικά να σας εξηγήσω. Αν ξεκινούσαμε διαφορετικά, αν υπήρχε άλλη πορεία σ’ αυτή την κοινωνία, αν έστω και τώρα ακούσουν την πρόταση του ΚΚΕ και αλλάξει συνολικά ρότα η οικονομία της χώρας, ο σχεδιασμός, ανατραπεί αυτή η εξουσία που θέλει τον κόσμο της δουλειάς, τον εργάτη και τον αγρότη συνέχεια να τον καθηλώνει, τότε θ’ ανοίξουν κι άλλα πράγματα. Μην κοιτάμε να βρίσκουμε την ελπίδα ούτε στους Γερμανούς, ούτε στους Αμερικάνους, Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους κ.λπ. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ