Το ήξερες; Που αλλού στην Ελλάδα υπάρχει Βέροια;

Tα Βέρροια (ή Βέροια) είναι ένα δροσόλουστο χωριουδάκι του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μέτρα, ζωσμένο απο πανέμορφα δάση με έλατα, πεύκα και πλατάνια. Τα Βέρροια είναι ένας από τους ομορφότερους και παραδοσιακότερους οικισμούς της Πελλοπονήσου. Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός αποτελεί οροσειρά της νοτιανατολικής Πελλοπονήσου, η οποία διαγράφει μέχρι το μέσον περίπου, τα όρια των νομών της Αρκαδίας και Λακωνίας.

Η δε νοτιότερη προέκτασή του φτάνει μέχρι το ακρωτήριο, Μαλέας. Είναι το παραθεριστικό χωριό του Βασσαρά, που τα καλοκαίρια σύσωμοι σχεδόν οι Βασσαραίοι μετακόμιζαν εκεί, για ν`απολαύσουν την Παραδείσια Βερροιώτικη φύση, με όλες τις μαγικές εναλλαγές του πράσινου, τα γάργαρα νερά, τα μύρια αγριολούλουδα, το αρμονικό κελάϊδημα των αηδονιών, του σπίνου και του κότσιφα που συνέπαιρναν όλες τις ευαίσθητες καρδιές. Πολλές είναι οι εκδοχές περί της ονομασίας του χωριού. 
Γνωρίζουμε ότι, η αρχική του ονομασία ήταν Οινούς και η αλλαγή του σε Βέρροια, προήλθε μάλλον από την Μακεδονική πόλη Βέρροια, από αποίκους που ερχότανε κατά τον Μεσαίωνα από τα ορεινά μέρη της Ελλάδος για καλλίτερη επιβώση. Ένας άλλος λόγος που πιστεύουμε ότι έλαβαν την ονομασία τους από την ομόνυμη πόλη της Μακεδονίας Βέρροια, και απο την ομοιότητα του φυσικού εδάφους και των δύο. 
Τα Βέρροια Λακωνίας, είναι κτισμένα στη ρίζα ενός βουνού, μέσα σε μιά καταπράσινη κοιλάδα, περικλεισμένη ολόγυρα από βουνά πυκνοσκεπασμένα από πεύκα και έλατα. Η πρασινάδα δε αυτή οφείλεται στις αμέτρητες βρυσούλες που είναι σκορπισμένες στην όλη περιοχή. Τα Βέρροια θα τα συναντήσετε μετά το χωριό Βασσαράς σε απόσταση 6 χιλιομέτρων. 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Δημοφιλείς αναρτήσεις