Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Νικομήδεια

Εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής 23/10 το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται στο ισόγειο του πρώην Δημοτικού Καταστήματος της Νέας Νικομήδειας. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το χώρο του Μουσείου που φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 νομού Ημαθίας, με υλικό σχετικό με την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά της ναζιστικής δικτατορίας, την αντίστοιχη περίοδο του πολέμου. 
Αμέσως μετά την τέλεση του Αγιασμού, το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, σημειώνοντας πως βλέπει την ιστορία να επαναλαμβάνεται και θα πως ίσως χρειαστεί πάλι, ομάδες να πολεμήσουν για την πατρίδα μας.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγωνιστών  κ. Στολτίδης Σπύρος, ευχαρίστησε τους πάντες για την παρουσία τους στα εγκαίνια και ιδιαίτερα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ομόφωνα αποφάσισαν να παραχωρήσουν τη μόνιμη αυτή στέγη στο Σύλλογο. Ευχαρίστησε ειδικά τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Τραπεζανλή, που συνέβαλλε καθοριστικά στη δημιουργία αυτού που χώρου. «Σκοπός του μουσείου, όχι μόνο να τιμήσουμε τους αγωνιστές αλλά και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή στις ψυχές όλων των Ελλήνων και οι θυσίες τους να αποτελούν παράδειγμα στη νέα γενιά. Ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941-1944 και η περιήγηση στο μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ παρόντος και παρελθόντος».
Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, βλέποντας μπροστά του παρούσα την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου είπε πως είναι τιμή για το χωριό να φιλοξενεί τον μικρό αλλά πλούσιο σε περιεχόμενο χώρο που μπορεί να συνδέσει τους Έλληνες. «Όλο το χωριό συνέδραμε για να γίνει αυτό το Μουσείο, όμως ιδιαίτερη μνεία αξίζει στον Δημήτρη Τραπεζανλή που πήρε στους ώμους του όλο το βάρος», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε με αριθμούς το μέγεθος της καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές και βιομηχανία, το ύψος της οποίας αγγίζει το χρέος της Ελλάδας. «Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικεί το χρέος», είπε χαρακτηριστικά.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κύριος ομιλητής Δημήτρης Τραπεζανλής που συγκινημένος έκανε μια σύντομη αναδρομή στη σύλληψη της ιδέας να πραγματοποιηθεί το Μουσείο. «Οι ιστορίες δεν πρέπει να μένουν στα κουτιά και τις αναμνήσεις. Παλέψαμε για να αναδείξουμε όλο αυτό το υλικό, για να δείξουμε στον κόσμο ποιοι ήταν οι κατακτητές. Έκανα τα πάντα χωρίς κούραση γιατί έπαιρνα δύναμη από αυτούς τους ανθρώπους 85 και 95 χρονών. Δημιουργήθηκε, έπειτα από μαραθώνιο αγώνα, ένας χώρος όπου η ιστορία της Αντίστασης θα μπορούσε να ξεκουραστεί. Ο χώρος αυτός με το υλικό που έχει και που ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε, ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για περισσότερη μελέτη της περιόδου αυτής. Να περάσει στις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη». 
Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Μουσείου και δεξίωση στον προαύλιο χώρο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ασλάνογλου, Παπαδόπουλος, Λυκοστράτης, πλήθος δημοτικών συμβούλων, πρώην βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς και φίλοι των Αγωνιστών. 

















































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ