Διαγραφή οφειλών στον ΟΑΕΕ με μείωση σύνταξης

«Πάγωμα» των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών με ανάλογη μείωση των μελλοντικών συντάξεων για τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 1% - 1,5%, ενώ ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές του. Ο χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μπορεί να διαγράφεται από τον ασφαλιστικό χρόνο. Στην πράξη αυτό σημαίνει λιγότερα χρόνια ασφάλισης συνεπώς μειωμένη σύνταξη.

Η πρόταση που θα τεθεί υπό συζήτηση, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Η πατρότητα της πρότασης που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, με στόχο να κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών με την έναρξη της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης, ανήκει στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να τονώσει τα έσοδα του ΟΑΕΕ, καθώς η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική. Από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες, είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις