Η επίσημη αιτιολογία που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης στη Βουλή, (υπ’ αριθμ. 5836/2.6.2025), είναι ότι αποτελεί σημαντική πηγή μόνιμων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το 2024 απέφερε περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ.
Η συγκεκριμένη εισφορά θεσμοθετήθηκε το 2011 (νόμος 3986/2011, άρθρο 38 παρ. 2 περ. α’) στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Αποτελεί ποσοστό 2 % επί των τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, με στόχο την ενίσχυση των πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
Η κράτηση εφαρμόζεται ευρέως: σε υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., και υπαλλήλους Ο.Τ.Α..
Ωστόσο, μετά την κρίση και με την ανεργία να κινείται σταθερά σε πτωτική τροχιά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι ο σκοπός της έχει εκλείψει αφενός γιατί δεν είναι ανταποδοτική για τους δημοσίους υπαλλήλους και αφετέρου διότι έχουν χάσει και τον 13ο και 14ο μισθό, ενώ οι αυξήσεις που παίρνουν είναι παρακολούθημα της αύξησης του κατώτατου μισθού τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Επιπρόσθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω υπομνήματος της ΑΔΕΔΥ προς τους αρμόδιους υπουργούς επικαλούνται ότι δεν συνάδει η διατήρηση της εισφοράς ανεργίας στο Δημόσιο με την επίτευξη υπερπλεονάσματος από την απόδοση της οικονομίας ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια.
Ενώ δηλαδή το αυξημένο Α.Ε.Π. το καρπώνεται ο Ιδιωτικός Τομέας λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, μείωση ανεργίας, αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων κλπ, αντιθέτως η εισφορά συνεχίζει να επιβαρύνει τον Δημόσιο Τομέα, αναφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ποιοι πληρώνουν περισσότερα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εισφορά αυτή κοστίζει περίπου 20 ως 70 ευρώ τον μήνα στον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Οι πιο επιβαρυμένοι είναι υπάλληλοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και περισσότερο οι κατηγορίες υψηλόμισθων λειτουργών (π.χ. δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ)
Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται της διατήρησης, σημειώνοντας ότι τα έσοδα ύψους 275 εκατομμυρίων συμβάλλουν καθοριστικά στον δημοσιονομικό χώρο – και προφανώς αντισταθμίζουν την όποια απώλεια από την ευρεία κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.




Ας το δούν όλοι οι τοπικοί Βουλευτές και ο Υφυπουργός, πρόκειται για μεγάλη αδικία, κλοπή σκέτη. Η αιτιολογική έκθεση έλεγε ότι θα καταργηθεί εφόσον η ανεργία επανέλθει στα πλαίσια προ μνημονίου, κάτω από 10%. Άλλη μία ληστρική ανιμετώπιση του κράτους με στόχευση στους Δημοσίους υπαλλήλους. Τί απαντούν οι τοπικοί μας άρχοντες, για να δούμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι που τους Δημόσιους υπαλλήλους τους πληρώνουν οι πολίτες !.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο που οι Δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν όλους τους άλλους ανέργους, συνταξιούχους, φόρους, επιδόματα του λαού .
Καταλάβετε το !
Ε, βέβαια, γιατί να το κόψουν; Με τα ετήσια έσοδα του 2% θα πληρωθεί το μισό πρόστιμο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τα λεφτά των δημοσίων υπαλλήλων θα καλύψουν τη χασούρα από το πάρτι των δικών μας παιδιών. Για χαζούς τους περνάτε;
ΑπάντησηΔιαγραφήαπαραδεκτο αφου επεσε η ανεργια κατω απο 10 %
ΑπάντησηΔιαγραφήτι έπεσε? ωρε παραμύθι
ΔιαγραφήΜα άμα καταργηθεί αυτό το χαράτσι ποιος θα πληρώνει τα τρία μενού την ημέρα στις δομές των λαθροεισβολέων; Πληρώστε και μην διαμαρτύρεστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήη ανεργια του 8% ειναι πλαστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μειωθηκε η ανεργια. Αυξηθηκε. Στην εστιαση μου φαινεται μισο ενσημο τους βαζουν. Δεν τους βαζουν ολοκληρο. Και αυτος ειναι ο λογος που δεν πανε για δουλεια μια που εργαζονται 5ημερο και ο μισθος ειναι κατω απο 800 για τις ηλικιες 20 ετων. Εγω που ειμαι 36 ετων εχω δουλεια 8ωρη και θελω να εργαζομαι και τις κυριακες. Και μαθαινω οτι απο τον Σεπτεβριο θα κοψουν τις Κυριακες.
ΑπάντησηΔιαγραφή