Quantcast

http://picasion.com/

Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας: «Επιβεβαιώθηκε ο φόβος μας για τη χαμηλή τιμή εκκαθάρισης του βάμβακος»

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Με αφορμή την αλλαγή της σκυτάλης στη διοίκηση του ΥΠΠΑΤ και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι επιβεβαιώθηκε ο φόβος μας για τη χαμηλή τιμή εκκαθάρισης του βάμβακος, του οποίου η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε χρονικά με τα πρώτα lockdown του κορωνοιού και οι βαμβακοπαραγωγοί συνεχίσαμε τη καλλιέργεια όταν όλοι οι κλάδοι στην Ελλάδα είχαν σταματήσει. Παρότι υπήρχε όλη αυτή η αβεβαιότητα στην αγορά, βάλαμε το χέρι στην τσέπη για τα πρώτα εφόδια και ξεκινήσαμε τον αγώνα της καλλιέργειας στο απόλυτο σκοτάδι, υποκινούμενοι και από τις τότε δηλώσεις της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τον κάθε κλάδο όταν και εφόσον αυτός το χρειαστεί.

Τελικά, καταφέραμε παρόλες τις δυσκολίες να ολοκληρώσουμε την παραγωγική διαδικασία και παραδώσαμε ένα προϊόν στα εκκοκιστήρια της χώρας προς εξαγωγή, άριστο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, που φιγουράρει παγκοσμίως λόγω εξαιρετικής ποιότητας και δημιουργεί την ελληνική αναγνώριση προϊόντος " made in Greece".

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή αντικρύζουμε τις εκκαθαρίσεις των 0.40 λεπτών ανά κιλό σύσπορου βάμβακος, τιμή που δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τα έξοδα της χρονιάς. Αξίζει να αναφερθεί, πως οι εκκοκιστές μετά την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βάμβακος με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, με ρεκόρ αποδόσεων ίνας και κάτω από τη δική τους καθοδήγηση σε θέματα ποιοτικών σπόρων και υγρασίας δεν μας αποδίδουν την αναμενόμενη υπεραξία ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές λόγω της πανδημίας.

Καλούμε λοιπόν, τον Νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να προβούν άμεσα σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αρχικά με την ενίσχυση του προϊόντος λόγω της πανδημίας προκειμένου να καταφέρουμε να παράξουμε και τα επόμενα χρόνια βαμβάκι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας πως η χώρα μας θα καταφέρει στηριζόμενη και στις δικές μας πλάτες να μείνει όρθια σε αυτή τη δύσκολη για την υφήλιο κατάσταση.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όλα τα παραπάνω είχαν γίνει γνωστά ως ένα σημείο, στον προκάτοχο σας και μέσω δικών μας ανακοινώσεων και μέσω ερωτήσεων βουλευτών. Όμως οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι άνευ ουσίας, καθώς ο Κος Βορίδης προσπάθησε μέσω αυτών να αναφερθεί στο σύνολο των προβλημάτων, διαχρονικών και επίκαιρων, που αφορούν το προϊόν.

Εμείς προσπαθώντας να απλοποιήσουμε τα δεδομένα σας αναφέρουμε τα εξής:

Στις 17 Δεκ.2019 η χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκισμένου βάμβακος στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, το οποίο παίρνουν σαν βάση οι Έλληνες εκκοκιστές, ήταν 1.31euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 γύρω στα 0,44 λεπτά το κιλό σύσπορου.

Στις 17 Δεκ.2020 η χρηματιστηριακή του τιμή ήταν 1.38euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλούνται τον Ιανουάριο του 2021 στα 0,40 λεπτά το κιλό σύσπορου.

Με αυτά τα δεδομένα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η τιμή του βάμβακος στους παραγωγούς θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη των 0.44 του 2019 και όχι μικρότερη, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία ανάλυσης της απόδοσης του σύσπορου. Πρόκειται για τεχνικά ζητήματα και όχι της στιγμής. Με τους εκκοκιστές, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, να μας εξηγούν ότι όλο αυτό οφείλεται σε δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας .

Εάν πιστεύετε ότι αυτό το προϊόν δεν αξίζει την οποιαδήποτε κορωνοενίσχυση παρακαλούμε να μας το κάνετε γνωστό, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας, γνωρίζοντας το, να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες λιγότερο κοστοβόρες και λιγότερο επικίνδυνες και ίσως περισσότερο ευνοούμενες».

5 σχόλια:

  1. Οταν στις εκλογες ψηφιζεις σαν καναλαρχης, κλινικαρχης και σχολαρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μην ξεχνιόμαστε, πρόκειται για τον αγροτικό σύλλογο, που στήριξε και στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις την σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα συγκεκριμένο βουλευτή του νομού. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Τώρα που είστε ολομόναχοι, θα έχετε όλο τον χρόνο, για να το καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019 ΕΔΩΣΑΝ 60% ΣΤΗ Ν.Δ. ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι γιατί με συριξα τρωγαμε με χρυσα κουταλια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι να το κάνουμε το βάμβακι?
    πλούσιοι φτωχοί πολυεστέρα εκ κίνας φοράμε.
    έχουν εκφυλιστεί όλα με τούτο τον πολιτισμο.
    ποιος νοιάζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ