Quantcast

http://picasion.com/

Τελικά ήταν ή όχι, παραθαλάσσια πόλη η Βέροια;

Μύθος ή Πραγματικότητα;
Υπάρχει ένας ισχυρισμός που συζητιέται εδώ και δεκαετίες, ότι η πόλη μας, πριν από πολλά χρόνια, ήταν ένα παραθαλάσσιο μέρος και ότι η Βέροια ήταν το κεντρικό λιμάνι της περιοχής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα, το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου της Ημαθίας καλυπτόταν από θάλασσα και ότι έδεναν καράβια απ' όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, φημολογείται πως λίγο πιο κάτω από την Πλατεία της Ελιάς υπάρχουν ακόμα μεγάλοι κρίκοι που δένονταν τα καράβια. Μύθος ή πραγματικότητα; 

Στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας υπάρχει ένα 
φύλλο της εφημερίδας «Ο Φρουρός της Ημαθίας» (χρονολογία 8 Ιουνίου 1959) όπου στη σελίδα 3, υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο: «Ήταν η Βέροια παραλιακή πόλις». Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει εκείνο το φύλλο:

«Ένα από τα σπουδαία ζητήματα από την Ιστορία της Βέροιας είναι και το εάν αυτή ήταν παραλιακή. Εις τις πράξεις των Αποστόλων αναφέρονται τα κάτωθι για το ταξίδι του Αποστόλου Παύλου (το 59μ.Χ.) εις Βέροιαν: Και ευθύς τότε οι αδελφοί εξαπέστειλαν τον Παύλο να υπάγη ως εις Θάλασσαν. Εκ του χωρίου τούτου του Ευαγγελίου συνάγεται ότι πολύ πλησίον της Βέροιας υπήρχε θάλασσα.

Ο Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Βορεάδης, εκφράζων την άποψιν των γεωλόγων γράφει: Επίσης ο κόλπος της Θεσσαλονίκης προ 2400 ετών έφθανε σχεδόν μέχρι Πέλλης, Εδέσσης και της Βέροιας. 1940 Αθήνα, σελ. 27.

Εκ της συστάσεως και μορφολογίας του εδάφους οι γεωλόγοι συνάγουν ότι η Βέροια ήταν παράλιος. Η παράδοσις λέγει ότι ευρέθησαν αλυσίδες και άλλα χαρακτηριστικά των παραλιακών τόπων και λιμανιών εις απόστασιν μικράν πλησίον της Βέροιας. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως η λίμνη των Γιαννιτσών ίσως είχε τότε μεγαλύτερη έκταση προς το μέρος της θάλασσας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ναι υπάρχει το ενδεχόμενο, τελικά η Βέροια να ήταν κατά κάποιο τρόπο παραθάλασσια πόλη. Ουδείς όμως μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.

Δείτε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας:


22 σχόλια:

  1. H THALLASA EITANE OPOS KAI SYMERA ,EAN PATE STHN PYDNA, DYPLA STON MAKRIGELO ,YPARXH H PATIMASIA TOU KORIFEOU APOSTOLOU PAULOU ,MEXRH SYMERA ,APO EKH PYRE TO KARABI GIA ATHINA,,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα '80, όντας μαθητής του 1ου δημοτικού, πηγαίναμε εκδρομή στην περιοχή κάτω από το μπάσκετ, εκεί που κάποτε φιλοξενούνταν κ λούνα παρκ. Πολλές φορές βρίσκαμε κοχύλια σε βάθος μερικών μόλις εκατοστών. Μάλιστα, μια φορά βρήκαμε απολίθωμα οστού! Το πήγαμε στο μουσείο, μας επιβεβαίωσαν το ποιόν του ευρήματος(μακροσκοπικά φυσικά) κ μας είπαν πως αυτά δεν έχουν κάποια αξία, πως ενδιαφέρονται μόνο για επιγραφές, αγάλματα, αγγεία κλπ. Πιστεύαμε πως είχαμε κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη κ απογοητευτήκαμε πολύ... Φαντάζομαι πως όλοι οι αγρότες έχουν βρει... τουλάχιστον κοχύλια, για να επανέλθω στο θέμα του άρθρου. Η ύπαρξη θάλασσας αποτελεί βεβαιότητα κ δεν χρειάζεται να είναι κανείς εξειδικευμένος επιστήμονας για να το πιστοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΡΑΒΟ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ. ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΥ ΣΚΑΒΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΜΙΣΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.

      Διαγραφή
  3. Είχε θάλασσα στη Βέροια, θυμάμαι οταν ήμουν μικρός ο παππούς μου με πήγαινε αγοράζαμε δολώματα και ψαρευαμαε στο delante

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και θάλασσα θα σας ξαναφέρουμε!
    Μάσκες να φοράτε όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βεβαια ηταν θάλασσα. Όπως θάλασσα ηταν και η τέως λίμνη των Γιαννιτσων, που εγινε αβαθής λίμνη με τις προσχώσεις των ρεμάτων του Βερμίου και τωρα ειναι χωράφια μετα το άνοιγμα του Λουδία. Ολος ο κάμπος μας ηταν θάλασσα και πάλι οι προσχώσεις, κυρια του Αλιάκμονα τωρα, εδιωξαν την θάλασσα τοσο μακρυά. Στις Θερμοπύλες το ίδιο δεν εγινε; Παντού συμβαίνει και θέλει χρόνο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γι΄ αυτό οι Βεροιείς την Λεωφόρο Ανοίξεως την λένε Παραλία. Δικαιολογημένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχχαχα μη λέτε χαζα..παραλία λένε κ οι ναουσαιοι κατω τα καφέ.. Αλλα δν ειναι γι αυτό. Λοιπόν αν κ πολυ μικρότερη μου έλεγε ο μπαμπάς μου.. Θάλασσα υπήρχε οχι στ βεροια αλλα στο κομμάτι του κάμπου της Αλεξάνδρειας προς Κλειδί μεριά.. Κ λίμνη Γιαννιτσών φυσικά, ο βαλτός εκει μεσα.. Όταν λοιπόν ο Απόστολος Παύλος ερχόταν προς Μακεδονία μεριά με καράβι αναφώνησε "Γη είδα" - Γιδά λένε οι ντόπιοι την αλεξανδρεια.. Εκείνο λοιπόν το σημείο προς κλειδί κ λιγο πιο μεσα π επιανε τν κάμπο της Αλεξάνδρειας κ Γιαννιτσών ήταν όντως θάλασσα - ακρολιμνη.

      Διαγραφή
  7. Αν υπήρχε θάλασσα, αυτή βρισκόταν στον κάμπο της Μελίκης και ίσως πιο πέρα, αφού ο Θουκυδίδης εξιστορεί ότι οι Αθηναίοι έφτασαν "πεζή" από την Θέρμη (Θεσσαλονίκη) στη Βέροια και ο απ. Λουκάς γράφει στις Πράξεις ότι ο απ. Παύλος επιβιβάστηκε στην Πύδνα σε πλοίο για την Αθήνα, όταν έφυγε κυνηγημένος από τους Ιουδαίους (της Θεσσαλονίκης) από την Βέροια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άστο. Δεν έχεις σκάψει ο ίδιος να τα δείς τα μικρά κοχύλια στην Ελιά γιαυτό τα λές.

      Διαγραφή
    2. ΧΕΡΑΚΙΑ ΕΧΕΙΣ. ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΧΤΙΣΤΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΛΗΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΕ ΜΠΟΛΝΤΟΖΑ. ΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΔΙΑ.

      Διαγραφή
    3. Ο Απόστολος Παυλος πήγε Αθήνα οδικως και όχι με πλοίο, στο συγκεκριμένο χωρίο δεν διευκρινίζεται επακριβώς εάν υπήρχε θάλασσα η όχι. Πράξεις αποστολών νομίζω 14 κεφαλαιο, κάπου εκεί

      Διαγραφή
  8. ΦΑΡΟ... ΕΙΧΕ;;;
    ΘΑΛΑΣΣΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πριν απο καμποσα χρονοα υπηρχαν ακομη οι καβοι που δενανε τα πλοια.και δεν κανω πλακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η περιοχή μας, δεν άρχισε να υπάρχει απο την εποχή του Θουκυδίδη ή του Απόστολου Παύλου. Υπήρχε αιώνες, χιλιάδες αιώνες πρίν. Κάμπος εγινε σε περίοδο αιώνων. Κάμπος δάσος ομως. Πριν απο λίγες δεκαετίες, υπήρχε ακόμη στον Σταυρό, μικρό δάσος απο αιωνόβια υδροχαρή δέντρα. Και μη ξεχνάμε οτι αυτη η διαδικασία συνεχίζεται και δεν προκειται να σταματήσει. Ο Θερμαϊκός μικραίνει, επειδή Αξιός και Αλιάκμων, κατεβάζουν συνεχώς χώματα, τα οποία δημιουργούν έδαφος εκει στη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με το λιώσιμο των πάγων κύριοι, θα ξανανέβει η στάθμη της θάλασσας και θα γίνουμε παραθαλάσσιοι πάλι. Από τα ροδάκινα θα το γυρίσουμε στα ξενοδοχεία.. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στον ακάλυπτο δίπλα στην κλινική Παναγία στην Ανοίξεως, - και λέμε αυτό το μέρος γιατί είναι εύκολο για τους άπιστους Θωμάδες να το δούν μέσα στον ιστό στης πόλης - εκεί που παρκάρουν τα αυτοκίνητα εάν σκάψεις λίγα εκατοστά σε βάθος θα βρείς μέσα στο χώμα κοχυλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαντάζομαι λένε παραλία την ΕΛΙΑ, γιατί τη νύχτα όπως βλέπουμε τον κάμπο με τα φώτα των χωριών, θυμίζει απαράλλαχτα τις Κυκλάδες , ας πούμε. Λίο ψηλότερα να καθήσεις σε οποιοδήποτε νησί, βλέπεις φωτα απο χωριά σε άλλα νησια εκει γύρω. Το ειδα και μου θύμισε ακριβως την ΕΛΙΑ. Να πω και κατι σοβαρό. Ο μπαμπάς μου μου ειπε πως πηρε το ονομα "delante". Οι μπαξεβάνηδες κάτω απο την ΕΛΙΑ εκείνον τον καιρό, οταν ανέβαιναν στη Βέροια ατο απόγεμα με τα κοφίνια γεμάτα στα γαϊδούρια και τα αλογα, τα φώναζαν οταν δεν πήγαιναν γρηγορα απο το βάρος ντεεε , άντεεε. Και με άλλα γαλικά βεβαίως. Ετσι προεκυψε το καφέ σε ντελάντε. Θεέ μου σχόραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ