Επίδομα γέννας: Οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν 2.000€

Σε 2 δόσεις το ποσό
Επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ θα δικαιούνται να λάβουν οι νέοι γονείς που θα φέρνουν στη ζωή παιδιά από το 2020. Το επίδομα θεσπίζεται από 1/1/2020, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι α λάβουν τα χρήματά τους σε δύο ισόποσες
δόσεις των 1.000 ευρών. Στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το επίδομα, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 10, είναι αφορολόγητο, και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες.

Διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας

Για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας ο δικαιούχος γονέας θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά:

α) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με την αποδοχή της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000) ευρώ έκαστη. Για το 2020 το κόστος του επιδόματος εκτιμήθηκε στα 160 εκατ. ευρώ, δηλαδή καλύπτει περί τις 80.000 νέες γεννήσεις.

Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα ποιο είναι μεγαλύτερο με βάση τη φορολογική δήλωση και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Τα εισοδηματικά όρια για τους δικαιούχους του επιδόματος γέννας

Στον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» φαίνεται ότι ο «κόφτης» στο επίδομα ενεργοποιείται σε εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ για έναν γονέα και άνω των 70.000 ευρώ για δύο γονείς.

Το εισοδηματικό όριο μετριέται με το ισοδύναμο εισόδημα των 40.000 ευρώ για τον ένα γονέα ο οποίος έχει συντελεστή

Από εκεί και πέρα υπάρχει προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 (ή 0,5) για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 (ή 0,25) για κάθε άγαμο ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα.

Προσοχή: Παιδί που θα γεννηθεί το 2020 υπολογίζεται στην προσαύξηση του εισοδήματος με 0,5 αν υπάρχει μόνον ένας γονέας και 0,25 αν υπάρχουν δύο γονείς. Το ισοδύναμο εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος βρίσκεται εφόσον διαιρεθεί το πραγματικό εισόδημα με τους παρακάτω συντελεστές:

• Με 1,5 αν πρόκειται για έναν γονέα που αποκτά το πρώτο παιδί (1 ο γονέας, 0,5 το παιδί που θα γεννηθεί).
• Με 1,75 αν πρόκειται για δύο γονείς που θα αποκτήσουν το 2020 το πρώτο παιδί.
• Με 2 αν πρόκειται για δύο γονείς που έχουν ένα παιδί και θα αποκτήσουν δεύτερο το 2020.
• Με 2,25 για δύο γονείς με δύο παιδιά και τρίτο το 2020.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ο πατέρας τους ή άλλο πρόσωπο, που ασκεί την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα:

α) Έλληνα πολίτη
β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς
γ) πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης
δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας
ε) πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού. Κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν.

3 σχόλια:

 1. Petit Koulis,
  Μόνο την ψήφο των Ρομα θα βρεις,που τους προστατεύεις και τώρα τους προσθέτεις ένα ακόμα επίδομα,από τα λεφτά του φορολογούμενου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ἡ αἰσχρή περίπτωσι ε΄ γιά τούς «δικαιούχους» μέ ὑποχρεώνει νά προβῶ σέ μία σύντομο ἀναδρομή:
  Ὁ λαθρονόμος Ραγκούση (ν.3838/2010) ἐκρίθη ἀντισυνταγματικός ἀπό τό περιβόητο, κατά περίπτωσι βραδυκίνητο ΣτΕ, μετά ἀπό καθυστέρησι 2,5 ἐτῶν (τόν Νοέμβριο τοῦ 2012), ἀλλά ἡ τότε κυβέρνησι Σαμαρᾶ - Βενιζέλου δέν ἦρε οὔτε μία (1) ἀντισυνταγματικῶς χορηγηθεῖσα ἰθαγένεια.
  Ἀκολούθως, ἡ κυβέρνησι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ANAL ψήφισε 2 ἐπίσης ἀντισυνταγματικούς καί σέ μεγαλείτερο βαθμό λαθρονόμους, ἀφ’ οὗ ἀκολουθοῦν τήν ἴδια καί χειρότερη προδοτική, ἀνθελληνική, νοοτροπία περί δικαίου τοῦ εδάφους (jus soli) καί ὄχι τοῦ αἵματος (jus sanguinis), καί παραγνωρίζουν τό ἐθνικό κράτος, τόν Ν. 4332/2015 καί τόν Ν. 4531/2018, οἱ ὁποῖοι εἶναι ἐν ισχύι καί πρέπει νά ξανακατατεθῇ αἴτησι στό πρακτικῶς ἄχρηστο ΣτΕ γιά ν' ἀκυρωθοῦν.
  Τό ἁπλούστερο θά ἦταν νά ψηφιστῇ νέος, δρακόντειος νόμος, πού νά μή χορηγῇ ἑλληνική ἰθαγένεια ὡς εἰκῇ σέ ἀλλοδαπούς, ἀλλά κἄτι τέτοιο μέ τήν ἐξ ἴσου λαθρολάγνο κυβέρνησι τοῦ Κούλη ἀποκλείεται. Οἱ γαλάζιοι βουλευτές φέρονται σἂν νά μή ὑπάρχῃ λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα – θανάσιμη ἀπειλή γιά τό Γένος μας._
  ΔΕΝ ἔπρεπε νά τούς ἐμπιστευτοῦν οἱ πατριῶτες, πού ἀγαποῦν τήν Ἑλλάδα._

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλο το μετρο
  αλλα απο μονο του δε μας σωζει και δεν ανατρέπει τις πολυ ασχημες προβλεψεις που γινονται για το μελλον.
  ισως πλεον να ειναι και πολυ αργα...για δακρυα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ