Ο Σεφ Γιώργος Μεταξάς μας ετοιμάζει το ψάρι του Σωτήρος: Κολιοί στη σχάρα με μουστάρδα

Μεγάλη γιορτή την Τρίτη 6 Αυγούστου, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με το ψάρι να έχει την τιμητική του, καθώς το έθιμο προστάζει την κατανάλωση του, μέσα στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς μας προτείνει μια ασυνήθιστη συνταγή για ψάρια που μόλις ανέβουν στη σχάρα, θα μοσχοβολήσει ο τόπος! Κολιοί στη σχάρα με μουστάρδα που μόλις τη δοκιμάσετε, θα την υιοθετήσετε! Ο κολιός, όπως και όλα τα ψάρια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή πολυακόρεστα λίπη, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Είναι καλή πηγή ιωδίου, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, νατρίου και βιταμινών Α και Ε. Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και τη συνταγή:

Υλικά

•6 φρέσκοι κολιοί
•5 κ.σ. γλυκιά μουστάρδα σε κόκκους
•1 κ.γ. βούτυρο
•3 κ.σ. ελαιόλαδο
•3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
•χυμό λεμονιού
•αλάτι
•φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα εντόσθια και τα λέπια από τους κολιούς και πλένουμε καλά. Χαράζουμε τη σάρκα του διαγώνια σε απόσταση περίπου 2 εκ. και βάθος 1 εκ. Περνάμε με τη μουστάρδα όλο το ψάρι και ενδιάμεσα στις σχισμές, μετά το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Τοποθετούμε τα ψάρια στο ψυγείο, να μαριναριστούν περίπου 1 ώρα.

• Για τη σάλτσα, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη μουστάρδα, ρίχνουμε και την κρέμα, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοψήνουμε μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρευστη. Τη διατηρούμε ζεστή.

• Ψήνουμε τους κολιούς σε σχάρα την οποία τοποθετούμε 15-20 εκ πάνω από τα κάρβουνα. Αφήνουμε περίπου 8΄ να ψηθούν τα ψάρια από κάθε πλευρά. Τα βγάζουμε από τη σχάρα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Μπορούμε επίσης να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 180 °C για 20’-25’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ