Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η αγορά ροδάκινου στο επίκεντρο συζητήσεων παραγωγών – ΥπΑΑΤ

Σειρά συναντήσεων συνεταιριστών και εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ έλαβαν χώρα την Τρίτη 6/8 όπου ο υπουργός Μάκης Βορίδης υποδέχθηκε την Κοινοπραξία ΟΠ Ημαθίας ενώ ομάδα συνεταιρισμών από την Πέλλα και την Ημαθία
συναντήθηκε με τον υφυπουργό για θέματα ΚΑΠ Κώστα Σκρέκα. Στο τελευταίο γκρουπ παραγωγών που συναντήθηκε με τον κ. Βορίδη εκπροσωπήθηκε και η Φλώρινα, με τα προβλήματα πάντως που απασχολούν τους παραγωγούς τόσο στο συμπύρηνο όσο και στο επιτραπέζιο ροδάκινο να είναι κοινά με βασικό την υπερπροσφορά προϊόντος που επικαλείται η βιομηχανία ως βασικό αίτιο για τα σκαμπανεβάσματα στην παραλαβή των ροδάκινων αλλά και για τη μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές παραγωγού.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η πρόεδρος της Ομάδας Ροδακινοπαραγωγών ΑΣΕΠΑ (Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) και του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού: «Ήρθαμε από τον νομό Φλώρινας για να μιλήσουμε για τις καταστροφές που συνέβησαν τον Ιούλιο και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σχέση και με τα ΠΣΕΑ και τον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Τα προβλήματα βέβαια είναι για όλους τους παραγωγούς κοινά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που ειπώθηκε σήμερα ότι μια σακούλα στο σούπερ μάρκετ κοστίζει 8 λεπτά και ένα κιλό ροδάκινα έχει 15 λεπτά. Μετά από συνεχεία χαλαζοπτώσεις σαφώς και υπάρχει ένα ζήτημα με την ποιότητα όμως αυτό δε θα πρέπει να επηρεάσει την τιμή της καλής ποιότητας».


Κάτω από τα 21 λεπτά μένουν στον παραγωγό

Δηλώσεις παραχώρησε στην εφημερίδα μας και ο Γιάννης Βράνας εκπροσωπώντας τον ΑΣ Αγίου Κωνσταντίνου Διαβατού: «Υπάρχει σαφής απώλεια παραγωγής εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν παίρνουν ποσότητες τα εργοστάσια. Έχουμε μπει στην Andros που είναι η πιο βασική ποικιλία και το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά εντείνεται».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης μας είπε: «Η κατάσταση είναι τραγική όταν σήμερα πουλάμε στα 15 λεπτά επιτραπέζια ροδάκινα. Στα συμπύρηνα η τιμή που ακούγεται δεν είναι σε καμία περίπτωση 26 λεπτά. Ζητάμε επειγόντως να δοθούν στους αγρότες ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής. Να δοθεί στρεμματική ενίσχυση και να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών».

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας ΟΠ Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις έλαβαν χώρα: «Καταρχάς είναι θετικό που ο υπουργός δέχθηκε σήμερα τα συλλογικά σχήματα του κλάδου του ροδάκινου κάτι που είχε πολύ καιρό να γίνει. Συζητήθηκε η δυνατότητα της χυμοποίησης ως ένα εργαλείο εξισορρόπησης και απσυμφόρησης της αγοράς σε περιόδους πλεονάσματος παραγωγής.

Θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Μηνά που συμμετείχε στη σύσκεψη και μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί από φέτος. Επίσης μιλήσαμε για θέματα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, την εκπροσώπηση του κλάδου μέσω ίδρυσης διεπαγγελματικής οργάνωσης και θέματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, να δοθεί δηλαδή νωρίτερα η προκαταβολή στους παραγωγούς».

2 σχόλια:

  1. "Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ειχες Παντελακι μου τι εχεις Παντελη μου....ζητουν ενισχυσεις....Δεν ζητουν μειωση του κοστους, δεν ζητουν επιχορηγηση για υποδομες (πχ αντιχαλαζικα με 100%, υποδομη σταλδην αρδευση), παρα μονον επιδοτηση.....πως θα ανταγωνιστεις την αγορα; με ποιες ποσοτητες, με ποια ποιοτητα, με τι οργανωση;;; Καντε ενα αναγκαστικο αναδασμο για μειωση κοστους παραγωγης. Μην κατακερματιζετε την γη στους απογονους. Παψτε να ειθε και μισθωτοι πασης φυσεως αλλα και αγροτες....Τελος παντων αυτα τα μυαλα που σας πανε οπου θελουν θα βαλουν καποτε τα πραγματικα προβληματα;;;; Η θα κανουν τα "ημετερα" διοτι ειναι τσιφλικαδες;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ