Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πώς τα βλέπεις με τις εκλογές στη Βέροια;

Ποιοι θα περάσουν στη δεύτερη Κυριακή;
Μόνιμη επωδός στις παρέες αυτές τις μέρες, η ερώτηση του τίτλου. Μετά από ένα παρατεταμένο και… άνευρο διάστημα ζυμώσεων, με τον αγώνα να διεξάγεται στο παρασκήνιο και να εξαντλείται στην προσπάθεια προσεταιρισμού ικανών
στελεχών ώστε οι συνδυασμοί να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν ισχυρότεροι, μπαίνουμε στην τελική ευθεία αφού μας χωρίζουν πλέον από τις εκλογές, λιγότερες από 30 μέρες. Οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των Βεροιωτών έχουν δείξει τη δυναμική τους, καθώς ελάχιστες προσθήκες μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα και το σκηνικό έχει ήδη διαμορφωθεί. Έχουμε λοιπόν και λέμε:


Ο εν ενεργεία δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης φαντάζει αυτή τη στιγμή ως το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσει την πρωτιά, στην πρώτη Κυριακή των εκλογών. Τόσο οι διαρροές από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη Βέροια, όσο και η γενική αίσθηση στην κοινωνία (παράσταση νίκης), του δίνουν ένα ευδιάκριτο προβάδισμα. Σοβαρός, συγκροτημένος, έμπειρος, καταφέρνει να ξεπεράσει τη φθορά από την 5ετή άσκηση της εξουσίας και τις αναπόφευκτες δυσαρέσκειες που αυτή συνεπάγεται. Οι απώλειες που είχε η ομάδα του από «δυσαρεστημένους» είναι μεν σημαντικές, καθώς οι φευγάτοι είχαν μαζέψει πολλούς σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές, αναπληρώθηκαν όμως έξυπνα και μάλιστα σε περιοχές που πάντα «πονούσε» ο συνδυασμός «Δράση με Γνώση». Κανείς από τους αντιπάλους του δεν δείχνει ικανός αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσει την κυριαρχία του.


Ο Παύλος Παυλίδης ξεκίνησε νωρίς την προσπάθειά του, περιστοιχιζόμενος από ισχυρά στελέχη της αυτοδιοίκησης. Η πρόθεση ήταν να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος Βοργιαζίδη και βασικός διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου. Διαθέτοντας έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, το σχέδιο ήταν καλό και η ομάδα Παυλίδη έχοντας τη φιλοδοξία να εκφράσει και το σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης, πίστευε πως είναι ικανή να... «ρίξει το κάστρο». Πλήγμα αποτέλεσε η αντίδραση σημαντικών παλαιών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Βέροια, οι οποίοι επιθυμούσαν μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα. Οι ζυμώσεις έφεραν τη Γεωργία Μπατσαρά στη διεκδίκηση του Δήμου Βέροιας, με την επίσημη στήριξη του κόμματος. Η υποψηφιότητά της, αποτελεί δυσχερή εξέλιξη για τους «Συνδημότες», οι οποίοι δεν ψαρεύουν πλέον μόνοι στη λίμνη της κεντροδεξιάς, που να σημειώσουμε, παραδοσιακά παίρνει την πρώτη θέση στην πρώτη Κυριακή των εκλογών στη Βέροια. Παυλίδης και «Συνδημότες» δικαιούνται παρόλα αυτά να ελπίζουν σε είσοδο στη δεύτερη Κυριακή.


Η Γεωργία Μπατσαρά, στρατιώτης της παράταξης, κλήθηκε να δώσει λύση στη δυστοκία πολλών μηνών αναζήτησης προσώπου που θα ηγείτο της προσπάθειας κατάκτησης του Δήμου Βέροιας από την κεντροδεξιά. Η παραδοσιακή δυσκολία της Νέας Δημοκρατίας σε έγκαιρες και εύστοχες επιλογές ναρκοθέτησε την προσπάθειά της, αφού στην πραγματικότητα ήταν χρονικά η τελευταία που ξεκίνησε τον αγώνα και ενώ ήδη κάποια στελέχη είχαν «δεσμευτεί» από άλλους συνδυασμούς. Η παρουσία της Γεωργίας Μπατσαρά επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, καθώς η διαχρονικά αξιοπρεπής παρουσία της εκτιμάται από την βάση του κόμματος και πολλοί πιστεύουν πως το αρχικό χάντικαπ έχει ξεπεραστεί τόσο από τη μεγάλη συσπείρωση, όσο και από την παραδοσιακή κομματική ψήφο που δεν πρέπει να υποτιμάται, ειδικά τώρα που στα πανιά της Νέας Δημοκρατίας πνέει ούριος άνεμος. Στόχος του συνδυασμού «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» η είσοδος στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.


 Ο Αντώνης Μαρκούλης και ο συνδυασμός «Προτεραιότητα στον Πολίτη» έχει ρόλο «κλειδί» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της Βέροιας και μπορεί να ανατρέψει τις εξελίξεις. Η υποψηφιότητα Μαρκούλη πλήττει σχεδόν εξίσου Βοργιαζίδη και Παυλίδη. Ο Μαρκούλης τίμησε την προηγούμενη θητεία του ασκώντας την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στον Δήμο. Δραστήριος και αυτόφωτος, έχει φανατικούς οπαδούς που τον ακολουθούν προσωπικά. Ταυτόχρονα κατάφερε αυτή τη φορά να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ομάδα, με πολλά νέα πρόσωπα, ορισμένα εκ’ των οποίων αν και κατεβαίνουν πρώτη φορά στα κοινά, θεωρούνται ήδη από τους ειδήμονες «δυνατά χαρτιά». Το αποτέλεσμα της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στον συνδυασμό δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Από τη μία, δεδομένη είναι η δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας των πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα απόνερα αυτής της δυσαρέσκειας δεν αποκλείεται σ' ένα βαθμό να αγγίξουν δίκαια ή άδικα και τους υποψήφιους Δημάρχους, ακόμα κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική. Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να «μεταγγίσει» στον Μαρκούλη το σύνολο, ή έστω τις περισσότερες ψήφους που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές ο Μπέκης, η είσοδος στη δεύτερη Κυριακή είναι απολύτως εφικτή.


Ο Γιάννης Παπαγιάννης είναι ο πιο… «εργατικός» από τους υποψήφιους Δημάρχους Βέροιας και η εργατικότητα αμείβεται στην πολιτική και στις εκλογές ιδιαίτερα. Ξεκίνησε νωρίς τον προεκλογικό του αγώνα τόσο με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, όσο και με στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες. Έχοντας μια καλή βάση ψηφοφόρων από τις προηγούμενες εκλογές, πρόσθεσε στο μίγμα του ψηφοδελτίου του υποψήφιους από τον «πατριωτικό» χώρο και ελπίζει να εισπράξει και μέρος της αντίδρασης στη συμφωνία των Πρεσπών. Φίλοι και μέλη του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για είσοδο στη δεύτερη Κυριακή. Ακόμα κι αν αυτό όμως δεν καταστεί δυνατό, αν ο Παπαγιάννης καταφέρει να εκλέξει αρκετούς συμβούλους, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο την «επόμενη μέρα» της διοίκησης του Δήμου Βέροιας, με τις δυνατότητες που δίνει η απλή αναλογική και τις συνεργασίες που επιβάλλει το νέο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών. 

Συμπερασματικά: Ο Βοργιαζίδης έχει τον πρώτο λόγο, ενώ Μαρκούλης, Μπατσαρά, Παυλίδης και Παπαγιάννης διεκδικούν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Το σχήμα αυτό όμως των υποψηφίων, με τις μεγάλες αλληλοεπικαλύψεις στο εκλογικό σώμα, αφήνει τα ενδεχόμενα ανοιχτά για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς πρώτου και δεύτερου. Ακόμα κι αν υποτεθεί πως η παρούσα ανάλυση είναι ακριβής, οι υποψήφιοι έχουν ένα μήνα στη διάθεση τους για να διαμορφώσουν με τον αγώνα τους τις νέες ισορροπίες. Η κάλπη ως γνωστόν είναι γκαστρωμένη και αξιόπιστος υπέρηχος, δεν υπάρχει.

Γ.Σ.Χ.

9 σχόλια:

  1. Αν πρώτη Κυριακή βγει πρώτος ο Βοργιατζιδης την δεύτερη θα χάσει από τον δεύτερο.Του το χρωστάει η ιστορία ,το πικρό ποτήρι που κερασε αυτή την φορά να το πιει αυτός.Αν βγει δεύτερος την πρώτη Κυριακή ντεζαβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή όποια και να είναι τα πιθανά ζευγάρια της Β΄ Κυριακής, η Βέροια θα έχει αποκτήσει Δήμαρχο που θα τον έχουν ''μαυρίσει'' τα 3/4 του εκλογικού σώματος; Εξαιρετικά. Έτσι διοικούνται οι αστικοί Δήμοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πια ιστορία ρε φίλε ; Ο Βλαζάκης βγήκε 3 φορές, ο Χασιώτης 2, η Χαρούλα 2 γιατί ο Βοργιαζίδης 1; Αν περάσει στη δεύτερη Κυριακή, τότε είναι σίγουρα Δήμαρχος. Θα τον στηρίξουν από όλες τις άλλες παρατάξεις. Όλοι θέλουν να είναι με το νικητή και το φαβορί. Το stoiximan δεν τον έχει τυχαία ως φαβορί, τα λεφτά τους παίζουν οι άνθρωποι, δεν είναι χαζοί να τα χάσουν. Άλλωστε είναι ο μόνος που έχει κλείσει το ψηφοδέλτιο όλο, κάνεις άλλος, αυτό τα λέει όλα. Όποιος δεν το βλέπει κακό του κεφαλιού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι κομματόσκυλα,
    Όλοι για την μαρμίτα.
    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχουν παιχτει αρκετα χρηματα στην στοιχημαν υπερ του νυν Δημαρχου αλλα την Γκανιοτα της Εταιρειας θα την εισπραξουν οσοι πονταραν στην Γεωργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το καλύτερο ψηφοδέλτιο το έχουν οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ και το λέει όλος ο κοσμος. Όταν δείτε το μαύρο στην σημερινή διοίκηση και την αποστροφή στα κομματικά βαφτισματα θα καταλαβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ότι ο Παυλίδης παρακαλούσε για κομματικά βαφτίσματα και απλά έφαγε άκυρο δεν το ξέρεις ο κόσμος; Για να μην πουμε για την εκκρεμότητα από τη μηνυση Διαμάντη για την θητεία του στο ΚΑΠΑ

      Διαγραφή
  7. καλες οι αναλυσεις των 'ειδικων" αλλα ο κοσμος απλα ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ