Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Καμπανάκι» κινδύνου από Έλληνες επιστήμονες για καθιζήσεις στην Ημαθία

«Σήμα κινδύνου» για καθιζήσεις και έντονες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον κρούουν Έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου στη Λάρισα. Μεταξύ των περιοχών που έχουν υποστεί μεγάλες αλλαγές και καθιζήσεις λόγω υπεράντλησης του υδροφόρου
ορίζοντα είναι και η Ημαθία, όπως επισήμανε ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Καθιζήσεις παρατηρούνται σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες περιοχές, παράκτιες, στην Πελοπόννησο, στην Αργολίδα και στη Λακωνία, σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στην Ημαθία, που αντιμετωπίζουν καθιζήσεις. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό σε όλες τις ηπείρους» ανέφερε ο ίδιος στο Διεθνές Συνέδριο «Πηνειός Ποταμός: πηγή ζωής και ανάπτυξης στην Θεσσαλία».

Ταχεία βύθιση του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας

Την ίδια ώρα, «καμπανάκι» εκπέμπει το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας αφού όπως προκύπτει από τις μετρήσεις, βυθίζεται με ταχείς ρυθμούς, εξαιτίας της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα, την πενταετία 2012-2017, υπέστη καθίζηση βάθους 52 εκατοστών. Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς μετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας, από το 2007 έως το 2017, το χωριό των 1.970 κατοίκων, που βρίσκεται στη λεκάνη της πρώην λίμνης Κάρλας, έχει βουλιάξει σχεδόν κατά ένα μέτρο. Τα πρόσφατα στοιχεία προέκυψαν από την παρακολούθηση των εδαφικών κινήσεων στη λεκάνη της Θεσσαλίας που πραγματοποιεί ομάδα επιστημόνων με την συσχέτιση δορυφορικών και υδρογεωλογικών δεδομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ