Quantcast

http://picasion.com/

Πώς οι φόροι γονάτισαν τα νοικοκυριά - 312.000 στη μαύρη λίστα για χρέη έως 500€

«Ματωμένο» είναι και το φετινό υπερπλεόνασμα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και την επεξεργασία τους από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, με τη συμπλήρωση του 9μήνου πάνω από 312.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του φόρου
εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Το οξύμωρο είναι πολλοί από αυτούς, που σήκωσαν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να πληρώσουν φόρους λιγότερους από 500 ευρώ- άρα κατά συνθήκη πρόκειται για νοικοκυριά με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα- είναι πολύ πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του… κοινωνικού μερίσματος, που μπορεί να φτάσει στο 1,5 δις ευρώ, σε μια ανακύκλωση φόρων- έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το ΓΠΚ, αν και ως τον Αύγουστο φαινόταν ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών- που έχουν σκαρφαλώσει στα 7,8 δις ευρώ από την αρχή του έτους- οφείλεται κυρίως σε μικρό αριθμό μεγαλοοφειλετών, το Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018), παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών έχει πέσει σε σχέση με πέρσι- το 2017 τα χρέη ήταν περίπου 1,4 δις ευρώ περισσότερα- στο τρίτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν χρέη στην εφορία σημείωσε αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.312.395 άτομα. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.

Σε σχέση, δε, με το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 584.979 άτομα και ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) από την επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή την λήξη δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, δηλαδή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Με φόντο τις διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα στοιχεία από το ΚΕΑΟ δείχνουν ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34.354 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 493 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Η ανωτέρω αύξηση οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και αφετέρου στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ