Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ με φόντο την Περιφέρεια: Εκτός κούρσας ο Τόλκας

Παπαστεργίου ο εκλεκτός
Με αναταράξεις προχωρά στο Κίνημα Αλλαγής η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων που θα τεθούν επικεφαλής στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση μέχρι στιγμής είναι η Κεντρική Μακεδονία όπου στο παρά πέντε της ανακοίνωσής του, ο Άγγελος Τόλκας φέρεται να

επιλέγει να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ο 40χρονος δικηγόρος από την Ημαθία είχε έρθει σε συνεννόηση με κορυφαία στελέχη της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας συμφωνήσει να υποστηριχθεί στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα, η επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του επρόκειτο να γίνει μετά το περιφερειακό συμβούλιο που συνεδριάζει το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη υπό την παρουσία του Βασίλη Κεγκέρογλου.
Σύμφωνα όμως με νεότερες πληροφορίες, αποφάσισε να ανακρούσει πρύμναν, σε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη με έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο περί πιέσεων και εξωθεσμικών παρεμβάσεων από τη Βόρεια Ελλάδα με απολήξεις στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας και αιχμή την πολιτική τακτική για τις προοδευτικές συμμαχίες και δευτερευόντως το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Κομματικά στελέχη με γνώση των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών στο Κίνημα Αλλαγής, εκτιμούν βάσιμα ότι η απόφασή του κ. Τόλκα να κάνει πίσω σχετίζεται με κινήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες τορπιλίζουν την ενότητα του χώρου.

Προοδευτικό στίγμα

Κρίσιμη λεπτομέρεια που φέρεται να έπαιξε ρόλο στην ακύρωση της υποψηφιότητας αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Τόλκας ως Γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χειρίστηκε τις υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες με γνώμονα τη δημιουργία ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών. Εξυπακούεται ότι αυτό το μοντέλο είχε σκοπό να υπηρετήσει και ο ίδιος εφόσον ετίθετο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, ο νεαρός δικηγόρος και πρώην αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Γ. Παπανδρέου, εμφανίζεται να θεωρεί ότι στρατηγικός αντίπαλος πρέπει να είναι η ΝΔ και ο δικός της υποψήφιος, νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, αν και ευθυγραμμισμένος με την κομματική γραμμή, είναι σαφώς πιο ήπιος και τάσσεται κατά της πολιτικής των «μακεδονομάχων».

Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική ενός ευρύτερου σχήματος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και με δυνάμεις από όλο το προοδευτικό φάσμα (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ ή τμήματός του) φαίνεται πως προκάλεσε την αντίδραση τοπικών παραγόντων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ένα μέρος της υψηλόβαθμων αξιωματούχων Χαριλάου Τρικούπη, με συνέπεια ο μέχρι την Παρασκευή βέβαιος υποψήφιος περιφερειάρχης να αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Πιέσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τόλκας, πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από μέλος της Επιτροπής Διεξαγωγής Αυτοδιοικητικών Εκλογών με ισχυρούς δεσμούς με την ηγεσία, το οποίο –έχοντας πληροφορηθεί τη στρατηγική που είχε σκοπό να ξεδιπλώσει ως επικεφαλής- του πρότεινε ότι θα ήταν προτιμότερο να μην θέσει υποψηφιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή πίεζαν και τοπικοί παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι προωθούν άλλο πρόσωπο για το χρίσμα.


Πάντως, από την άλλη πλευρά, ενημερωμένες κομματικές πηγές σημείωναν στην «Εφ. Συν.» ότι άλλοι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μέχρι την ύστατη στιγμή δήλωναν ότι τον στηρίζουν και επιχειρούσαν να τον μεταπείσουν, ώστε να κατέβει υποψήφιος.

Τελικά όπως όλα δείχνουν η επιλογή του Κινήματος Αλλαγής για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι το κομματικό στέλεχος και νοσοκομειακός γιατρός στο επάγγελμα, Χρήστος Παπαστεργίου, γραμματέας της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και νυν υποστηρικτής της Φώφης Γεννηματά, ο οποίος παλαιότερα ήταν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ προηγουμένως έχει διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην πόλη επί Γιώργου Παπανδρέου. Έχουν επίσης ακουστεί ως πιθανές υποψηφιότητες τα ονόματα των Γιάννη Μαγκριώτη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και Απόστολου Πάνα, στελέχους της νεότερης γενιάς από τη Χαλκιδική.

Πηγή: efsyn

2 σχόλια:

  1. Κομματοσκυλιασις.
    Η νόσος από την οποία πάσχει η Ελλάδα.
    Και η οποία από όσο φαίνεται είναι ανίατη.
    Όλοι αυτοί δεν ήταν σαν κόμματα εδώ και δεκαετίες στην εξουσία;
    Όλοι αυτοί δεν ήταν που οδήγησαν την Ελλάδα εδώ που βρίσκεται;
    Η Ελλάδα θα αλλάξει μόνο αν την κυβερνήσουν σε όλους όμως τους τομείς,ξένοι τεχνοκράτες.
    Σαν να είναι μια πολυεθνική εταιρεία.
    Οποιος δουλεύει,είναι άξιος,επαρκής,
    Θα προσληφθεί,θα ελέγχεται,θα προαχθεί,θα απολυθεί,
    Όλα ανάλογα με τα αποτελέσματα του.
    Αλλιώς,η Ελλάδα τελείωσε.
    Διαφωνεί κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 40-50 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΕΣ )ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.
    ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΑΙΩΝΙΩΣ ΧΡΕΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ. ΑΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ