Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πεντανόστιμοι τοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Γράφει ο Σεφ Γιώργος Μεταξάς
Οι κεφτέδες των φτωχών όπως λέγονται στις Κυκλάδες. Η πιο αντιπροσωπευτική συνταγή της Σαντορίνης( μαζί με τη φάβα). Το τοματάκι Σαντορίνης προέρχεται από την Αίγυπτο και ο τρόπος που έφθασε στο νησί χάνεται στον θρύλο. Το τοματάκι βρήκε στη

Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για να αναπτυχθεί και αξιοποιώντας το ηφαιστειογενές έδαφος διαμόρφωσε αυτό το ιδιαίτερο άρωμα και τη μοναδική γλυκιά γεύση. Αφού πλύνουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι και τις βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε προσθέτοντας και το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα αραιό μείγμα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε κόβοντας με κουτάλι μέχρι να ροδίσουν οι κεφτέδες μας, περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. 

Υλικά

· 15 τοματάκια Σαντορίνης
· 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
· 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
· ½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
· 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
· 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
· 1 κ.σ μπούκοβο
· 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
· ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
· αλάτι
· φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο,1 αυγό, λίγη φάβα

tips: ποτέ δεν βάζουμε στο μπλέντερ τις τομάτες

•Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
•Απαραίτητα στους ντοματοκεφτέδες πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
•Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, γιατί δεν είναι κιμάς. Παραδοσιακά οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται αλλά είναι ένας χυλός πηχτός, τον οποίο με κουτάλι ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
•Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
•Μην τους γυρνάτε συνέχεια στο λάδι, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ