Eπιχείρηση «φαρμακευτική κάνναβη» στην Ημαθία, με... «μεσάζοντα» τον Καρανίκα

Προτού καλά καλά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο Ημαθιώτης σύμβουλος του Μαξίμου ψάχνει παραγωγούς στην Ημαθία, συμβάλλοντας έμπρακτα στο αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης. Ανέλαβε τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και τους Ελληνες αγρότες. Μετά από ενάμιση χρόνο θητείας στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος
Καρανίκας συμβάλλει επιτέλους έμπρακτα στο αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης. Ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία τον ρόλο του επικεφαλής σε ένα επενδυτικό εγχείρημα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορά την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στην Ελλάδα. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες, στις γνώσεις και το ειδικό ενδιαφέρον του συμβούλου Στρατηγικού Σχεδιασμού Πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο φυτό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και επώνυμες μαρτυρίες που κατέγραψε το «ΘΕΜΑ», ο Νίκος Καρανίκας το τελευταίο διάστημα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και τους Ελληνες αγρότες. Ιδιαίτερα αφότου διεθνείς εταιρείες εμπορίας θεραπευτικής κάνναβης εντόπισαν ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν οι απαιτούμενες εκτάσεις αλλά και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια του φυτού, ο κ. Καρανίκας έθεσε στην υπηρεσία της εθνικής ωφέλειας τις γνωριμίες του. 


Εχοντας την άνεση και την οικειότητα να συνεννοηθεί απευθείας με αγρότες στην Ημαθία, δεδομένου ότι και ο ίδιος κατάγεται από την Αλεξάνδρεια, βολιδοσκόπησε τους ιδιοκτήτες τοπικών αγροτεμαχίων που προσφέρονται για την εν λόγω καλλιέργεια για ιατρικούς σκοπούς. Εσχάτως έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις του κ. Καρανίκα στα πάτρια εδάφη του, καθώς η επιχείρηση «φαρμακευτική κάνναβη» προχωρά ή τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε προ ημερών σε διεθνές οικονομικό μέσο ενημέρωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε αυτόν οφείλεται και η εκτίμηση ότι ο συνολικός τζίρος του συγκεκριμένου πρότζεκτ στην Ελλάδα αναμένεται να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. Λόγω διορατικότητας σε επενδύσεις που αφορούν τον αγροτικό χώρο, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος έσπευσε να συστρατευτεί στην προσπάθεια.

Εξάλλου ήδη από την άνοιξη του 2016 ο κ. Καρανίκας προωθούσε δημοσίως την κάνναβη μέσω των social media ως ένα φάρμακο με θαυματουργές ιδιότητες. Ενθουσιωδώς τότε είχε αναδημοσιεύσει ένα άρθρο στο οποίο αποδεικνυόταν, δήθεν, ότι η κάνναβη είναι ικανή να γιατρέψει ακόμη και τον καρκίνο, οπωσδήποτε πάντως μπορεί να υποκαταστήσει τις επιθετικές μεθόδους αντιμετώπισής του, όπως τη χημειοθεραπεία.

Το άρθρο που με περισσή αφέλεια ανάρτησε ο στενός φίλος του πρωθυπουργού αποδείχθηκε πλαστό, ένα hoax του Διαδικτύου ενόσω πλάσαρε φρούδες ελπίδες και επικίνδυνα «μαγικά» μαντζούνια σε απελπισμένους ασθενείς και τις αγωνιούσες οικογένειές τους που ξεσηκώθηκαν οργισμένες.

Οι τσαρλατάνοι της παραϊατρικής

Ωστόσο εκείνη η εσφαλμένη πεποίθησή του για την ορθότητα των τσαρλατανικών απόψεων μιας αγύρτικης παραϊατρικής κοινότητας δεν τον εμπόδισε να λειτουργήσει ως ανιχνευτής για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών αγροτεμαχίων για την εκτεταμένη καλλιέργεια κάνναβης στη Βέροια και τις πέριξ περιοχές. Είχε προηγηθεί η παρουσία του - τον Μάιο του 2016 σε ημερίδα για τη χρησιμότητα της κάνναβης στο Ευρωκοινοβούλιο, ως προσκεκλημένος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Εκεί ενημερώθηκε για τις κανναβινοειδείς ουσίες που δεν έχουν ψυχοδραστική επίδραση παρά μόνο θεραπευτικές ιδιότητες και πληροφορήθηκε τον μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων χρηστών κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Χάρη στην ενασχόλησή του με το θέμα, φάνταζε ως ειδήμονας, αν όχι αυθεντία, επί της κάνναβης.

Προφανώς με αυτή την ιδιότητα αποτελούσε και την ιδανική επιλογή να εξερευνήσει ως εμπειρογνώμονας τις προοπτικές της καλλιέργειάς της στην Ελλάδα, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας κ.λπ. Κινήθηκε, άλλωστε, πολύ δραστήρια το προηγούμενο διάστημα κατά τη διαβούλευση για το θέμα, συνάντησε επ’ αυτού στο Κοινοβούλιο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατείνεται ότι έχει κάνει και κάποιες επαφές με εκπροσώπους κομμάτων αναδεικνύοντας τον κομβικό του ρόλο στην υπόθεση.

Εν όψει μάλιστα της τελικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία αναμένεται έως το τέλος του χρόνου να έρθει στη Βουλή, θεωρείται ότι ο έμπειρος κ. Καρανίκας είναι ο αρμοδιότερος για να συνεισφέρει και τεχνικά στο όλο προσοδοφόρο πρότζεκτ. Αναπόφευκτα δεν συγκαταλέγεται καν στους πάμπολλους ακτιβιστές του αντιαπαγορευτικού κινήματος για την ευφορική κάνναβη, αλλά στους υπέρμαχους της φαρμακευτικής της αξιοποίησης με όση γνώση και σύνεση απαιτείται. Δείγματα αμφοτέρων έχει παραδώσει ο ίδιος με ευπρεπή συνέπεια στα social media, που για άγνωστους λόγους ξεσήκωσαν σάλο.

Η εγχώρια καλλιέργεια της κάνναβης

Ανεπισήμως, προς το παρόν, δραστηριοποιείται επ’ εθνική ωφελεία, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στη χώρα μας και ντόπιων αγροτών. Ηδη ο διορισμένος σύμβουλος στο Μαξίμου έχει ξεκινήσει τις εξορμήσεις μαζί με εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης για την επένδυση καναδικής εταιρείας και αναζητά εκτάσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρώτος σταθμός η πατρίδα του, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου ταξίδεψε και συνομίλησε με επιχειρηματίες του αγροτικού κλάδου, τους ενημέρωσε για τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και τους ζήτησε να βρουν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καλλιέργεια.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες της περιοχής που ενημερώθηκαν για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν και ο κ. Ευάγγελος Κρουστάλλης, πρόεδρος της εταιρείας Μακεδονικά Εκκοκκιστήρια Βάμβακος, που διαχειρίζεται μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή. Ο κ. Κρουστάλλης βρέθηκε και συνομίλησε με τον κ. Καρανίκα και τους Καναδούς εκπροσώπους.

Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ», «εγώ είχα δείξει ενδιαφέρον προ ετών για την καλλιέργεια της κάνναβης. Φαίνεται, λοιπόν, ότι θα είχαν πληροφόρηση γι’ αυτό και με πλεύρισαν με τον τρόπο τους. Ο κ. Καρανίκας ήρθε και μίλησε με κόσμο σε Αλεξάνδρεια και Νάουσα. Συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της εταιρείας και τον κ. Καρανίκα και μάθαμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 300 στρέμματα χωράφια. Εγκαταστάσεις με φύλαξη και μεγάλες περιφράξεις.

Εμείς περιμένουμε ένα σοβαρό τίμημα για μια δεκαπενταετία τουλάχιστον. Εχουμε εκτάσεις, εγκαταστάσεις, τους υποδείξαμε το μέρος, τους άρεσε, συγκεκριμένα το Νησί του Δήμου Αλεξάνδρειας, αλλά πρέπει να βρεθεί άλλη μία έκταση δίπλα, περίπου 200 στρέμματα για τα οποία κάνουμε συζητήσεις με τους αγρότες ώστε να τα πάρουμε.

Οι αγρότες πρέπει να πληρωθούν μ' ένα καλό τίμημα και κάθε χρόνο με μια προσαύξηση του τιμήματος. Η καναδική εταιρεία είναι διατεθειμένη να αγοράσει στρέμματα. Πιστεύω, πάντως, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Μέσα στον Δεκέμβριο είπαμε ότι θα ξαναβρεθούμε». 


Πηγή: protothema.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις