Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η πρώτη «Εβδομάδα Παράδοσης» έρχεται τον Αύγουστο στη Βέροια

5 ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΧΟΡΟΥΣ, ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 25 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Την πρώτη «Εβδομάδα Παράδοσης» ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Αύγουστο ο δήμος Βέροιας, η οποία, με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, σκοπό έχει να προάγει τον πολιτισμό και τα προϊόντα του τόπου μας...


Με αφορμή τη διοργάνωση του φεστιβάλ, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκε ο σκοπός, τα πλεονεκτήματα και το πρόγραμμα. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λυκοστράτης, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Σιακαβάρας, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Παύλος Σαρημιχαηλίδης, ο δάσκαλος παραδοσιακών χορών της ΚΕΠΑ Σάκης Σταυρίδης και ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Βέροιας Στάθης Βακάλης. 
«Μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια και θέλουμε να δείξουμε ποια είναι η περιοχή μας. Ένας τρόπος είναι και αυτό το φεστιβάλ με τη συμμετοχή συλλόγων από όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ενώ τόνισε πως φέτος, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί, θα είναι μια «πρόβα» για τις επόμενες χρονιές. «Σε πρώτη φάση φέτος, θα έχουμε τη συμμετοχή μόνο των Μορφωτικών Πολιτιστικών Συλλόγων του διευρυμένου δήμου Βέροιας και θα συνεχίζουμε κάθε χρονιά βήμα βήμα».
Ο κ. Λυκοστράτης κάλεσε παράλληλα όλους τους συλλόγους να δώσουν το παρών σε αυτό το φεστιβάλ, καθώς και εθελοντές αλλά και επιχειρηματίες για να στηρίξουν αυτή την πρώτη προσπάθεια. «Από την πρώτη συνάντηση που είχαμε με τους συλλόγους προέκυψε πως είναι αναγκαίο ένα τέτοιο φεστιβάλ. Θα έχει διάρκεια 5 μέρες και φέτος θα πραγματοποιηθεί σε Βέροια, Βεργίνα και Μακροχώρι. Του χρόνου επιλεγούν άλλα χωριά του δήμου. Παράλληλα με τα χορευτικά θα υπάρχει και προβολή των προϊόντων που παράγει ο τόπος μας. Καλούμε εθελοντές να βοηθήσουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ αλλά και επιχειρηματίες για να στηρίξουν ως χορηγοί».
Ο κ. Σαρημιχαηλίδης παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που περιέχει πολύ χορό και γλέντι, καθώς και προώθηση του έργου κάθε συλλόγου μέσω περιπτέρων που θα στηθούν παράλληλα. «Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου. 
Στις 24/8 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των συλλόγων από την πλατεία Ωρολογίου μέχρι την πλατεία Δημαρχείου, όπου και ο δήμαρχος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα ακολουθήσει γλέντι για τον κόσμο. Στις 25/8 το φεστιβάλ θα συνεχιστεί στη Βεργίνα, με 4 - 5 χορευτικά από κάθε σύλλογο και γλέντι. Στις 26/8 θα πραγματοποιηθεί στα Εβραίικα στη Βέροια, στις 27/8 στο Μακροχώρι και στις 28/8 θα κλείσει στην πλατεία Ωρολογίου. Κάθε μέρα η έναρξη των εκδηλώσεων θα είναι στις 21:30, ενώ τα πρωινά θα υπάρχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζεται η παράδοση της Βέροιας, μέσω των πολιτιστικών φορέων ή επιχειρηματιών που θα προβάλλουν τι παράγει ο τόπος μας. 
Καθημερινά, στο χώρο που θα πραγματοποιείται το φεστιβάλ, θα υπάρχει στημένο και το περίπτερο του συλλόγου έτσι ώστε να προβάλλει την κουλτούρα και το έργο του.
Τέλος, στις 27/8 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, όπου οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν θα παρουσιάσουν τις φορεσιές τους και τους χορούς τους. 
Τα πλεονεκτήματα του φεστιβάλ παρουσίασε ο κ. Σταυρίδης, λέγοντα μάλιστα πως αυτή την ιδέα την παλεύουν χρόνια.
«Η ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου για τους πολίτες της Βέροιας και τους επισκέπτες, η βελτίωση της πολιτιστικής μας κουλτούρας, η προώθηση του παραδοσιακού χορού σε νέους ανθρώπους, η γνωριμία με την κουλτούρα άλλων παραδόσεων αλλά και η προβολή του έργου του κάθε συλλόγου, είναι τα πλεονεκτήματα από αυτή τη διοργάνωση, που μάλιστα θα πλαισιωθεί με γευσιγνωσία. Μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι θετικά και θα συμμετέχουν ευελπιστούμε όλοι οι σύλλογοι του δήμου, δηλαδή γύρω στους 25».
Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν αλλά δεν συνεχίστηκαν. Με τη δύναμη του δήμου θέλουμε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες και να συνεχιστεί η εβδομάδα παράδοσης για χρόνια», ανέφερε ο κ. Βακάλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ