Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Πέφτει» το «απόρθητο» κάστρο του Ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος

Ρεπορτάζ του Βεροιώτη
Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες δεν αγοράζουν γάλα από τους Έλληνες κτηνοτρόφους...
Σοβαρότητατο πλήγμα στην Ελληνική κτηνοτροφία αλλά και στην ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων επιφέρει η πολιτική μεγάλων εταιριών που ξεκίνησαν να μην παίρνουν πλέον αιγοπρόβειο γάλα από τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Ένα ακόμη, όχι «λιθαράκι», αλλά «βράχος»,
αναμένεται να «πέσει στο κάστρο» της κτηνοτροφίας, αφού μεγάλες εταιρίες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις, λύνουν τα συμβόλαια με τους κτηνοτρόφους και τις προφορικές συμφωνίες, σταματώντας να προμηθεύονται γάλα. Οι κτηνοτρόφοι είναι θορυβημένοι από αυτή την εξέλιξη καθώς γαλακτοβιομηχανίες που συνεργάζονταν με κτηνοτρόφους της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών και της Θεσσαλίας αρνούνται να προμηθευτούν εγχώριο αιγοπρόβειο γάλα.Όπως εξηγεί στον Βεροιώτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Στέργιος Κύρτσος, πρόκειται για εναρμονισμένες πρακτικές των εταιριών, τις οποίες δεν έχει ελέγξει κανένα επίσημο όργανο της πολιτείας.

«Γίνονται παράνομες εισαγωγές γάλακτος από τα Βαλκάνια»

Την ώρα που η παραγωγή χιλιάδων Ελλήνων κτηνοτρόφων δεν διατίθενται πουθενά, υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για παράνομες εισαγωγές γάλακτος από βαλκανικές χώρες. Οι τιμές που αγοράζουν οι βιομηχανίες από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια κυμαίνονται στα 60-70 λεπτά, την ώρα που στην Ελλάδα η τιμή του γάλακτος έπεσε φέτος ακόμα περισσότερο και πωλείται από 85 λεπτά, όταν πέρσι οι τιμές κυμαίνονταν από 95 λεπτά έως 1,05 ευρώ. Εξάλλου, τα προηγούμενα 3 χρόνια όπου παρατηρήθηκε μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου εξαιτίας του καταρροϊκου πυρετού που έπληξε χιλιάδες μονάδες, σημειώθηκε σημαντικότατη μείωση των αιγοπροβατροφικών εκμεταλλεύσεων, από 120.000 σε 80.000 στην επικράτεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΚ κ. Κύρτσο, είναι οξύμωρο οι γαλακτοβιομηχανίες να υποστηρίζουν ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες και ότι δεν χρειάζονται άλλες ποσότητες γάλακτος. «Γίνονται παράνομες εισαγωγές. Απειλούν και κτηνοτρόφους που παράγουν 800 κιλά γάλα την ημέρα να πετάξουν την παραγωγή τους. Δηλώνουν ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα στις αποθήκες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με τη μείωση ζωϊκου κεφαλαίου λόγω του πλήγματος που δέχθηκε 40.000 μονάδες από τον καταρροϊκό πυρετό» υπογραμμίζει στον Βεροιώτη ο Στέργιος Κύρτσος.

Για ποια ελληνική φέτα μιλάμε; 

Ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει έχει σχέση με τη φέτα.
Τι επιπτώσεις έχουν ή θα έχουν οι εισαγωγές γάλακτος στην παραγωγή της φέτας, αλλά κυρίως στην ονομασία προέλευσης. Μήπως θα φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε και το ίδιο το προϊόν;


Πιέζουν για πτώση των τιμών οι βιομηχανίες
 
Η κτηνοτροφία ήταν από τους πρώτους τομείς της εγχώριας παραγωγής που έζησε στο «πετσί» του την οικονομική κρίση. Ωστόσο το μέλλον διαγράφεται παραπάνω από ζοφερό. Γαλακτοβιομηχανίες όπως ο ΚΟΛΙΟΣ, η ΜΕΒΓΑΛ, ο ΒΑΛΜΑΣ, η ΔΕΛΤΑ έχουν αρχίσει να… παρατούν το πρόβειο γάλα. Μάλιστα, μία εξ αυτών ακούστηκε ότι αποχώρησε ήδη από την Καβάλα και τη Δράμα, με τους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, να έχουν μείνει επί ξύλου κρεμάμενοι.
Παράλληλα, τα «φέσια», κυρίως από μικρότερες επιχειρήσεις, σε κτηνοτρόφους, συνεχώς αυξάνονται, όπως αυξάνονται και τα λουκέτα σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την περσινή περίοδο, η τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1 ευρώ, τιμή ήδη χαμηλή, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 85 λεπτά. Παρόλα αυτά, η τιμή του γάλακτος στα super market και γενικότερα στα μαγαζιά, παραμένει δυσανάλογα υψηλή.
«Θα πέσει κι άλλο η τιμή, κοινώς θα ξεφτιλιστεί,» σχολιάζουν οι κτηνοτρόφοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ