Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εγκαινιάσθηκε το Αρχονταρίκι της Μονής Καλλίπετρας

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου αρχονταρικίου της ιστορικής Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας Βεροίας. Το Αρχονταρίκι εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων. Συγκινημένος και συνάμα χαρούμενος ήταν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής,
Αρχιμανδρίτης Παλαμάς, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ιερά Μονή Καλλίπετρας. Παρών ήταν και ο Στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης. Η Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας είναι αντρικό μοναστήρι που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του ποταμού Αλιάκμονα, πάνω στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία. Ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας. Εφέστιος εικόνα είναι αυτή της Θεοτόκου Καλλίπετρας, μία μικρού μεγέθους εικόνα του 18ου αιώνα με ασημένιο πουκάμισο του 1845. 

Η πανήγυρις του μοναστηριού είναι στις 8 Σεπτεμβρίου (εορτή της γεννήσεως της Θεοτόκου). H απόστασή της από την πρωτεύουσα Βέροια είναι 10 χιλιόμετρα. Υπήρξε μέλος της μεγάλης μοναστηριακής πολιτείας της κοιλάδας του Αλιάκμονα κατά την ύστερη Βυζαντινή καθώς και την Οθωμανική περίοδο. Στη Μονή θησαυρίζεται πλήθος ιερών κειμηλίων και λειψάνων τα οποία προσφέρονται σε προσκύνηση την ημέρα μνήμης ή εορτασμού τους.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ