Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σωτηρία για τα δίδυμα λουτρά Βέροιας – 900.000 ευρώ για την αποκατάστασή τους

Ένα κρυμμένο στολίδι της Βέροιας, το δίδυμο οθωμανικό λουτρό της Βέροιας αναμένεται να πάρει και πάλι ζωή με το με το σχέδιο αποκατάστασης που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ύψους 900.000 ευρώ. Με πράξη που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης η αναστήλωση ενός σημαντικού μνημείου
πολιτιστικής κληρονομιάς περιλαμβάνει την μορφολογική και δομική αποκατάσταση των ανδρικών και γυναικείων λουτρών τα οποία είναι ενωμένα σε ένα κτηριακό σώμα χτισμένο στα τέλη του 15ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της αναδόμησης του προστώου του ανδρικού τμήματος που καθαιρέθηκε την δεκαετία του εξήντα. Ως προς τις χρήσεις, το αντρικό τμήμα θα παραμείνει μουσείο, το δε γυναικείο τμήμα θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και πολυμεσικές εφαρμογές, συναφείς με τον χώρο και τις λειτουργίες του.

«Θησαυρός» το Δίδυμο Λουτρό 


Οι τοιχογραφίες, που σώζονται στο αποδυτήριο του ανδρικού τμήματος, εικονίζουν μια μοναδική παράσταση κυνηγιού, η οποία κάλυπτε όλες τις επιφάνειες των τοίχων. Σήμερα διακρίνονται έφιππες μορφές, μεγάλα ζώα, όπως ελέφαντας και καμηλοπάρδαλη, καθώς και μορφές Οθωμανών που κυνηγούν και στοχεύουν με τα βέλη και τα ακόντιά τους τα ζώα.



Τοιχογραφίες υπήρχαν και στο γυναικείο τμήμα, που όμως έχουν καταστραφεί, εκτός από το αποσπασματικά σωζόμενο μοτίβο των ερυθρόμορφων ανθεμίων, ενώ συνολικά η τοιχογράφηση συμπίπτει χρονικά με την ανέγερση του λουτρώνα, στο τέλος του 15ου αιώνα. 

Η λειτουργία του λουτρού συνεχίστηκε μέχρι το 1930 και για τα επόμενα περίπου 30 χρόνια στεγαζόταν εκεί ένα ξυλουργείο, ενώ το 1964 περιήλθε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ