Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο Σεφ του «Βεροιώτη» προτείνει: Κατσικάκι στη γάστρα με πατάτες

Επίκαιρο όσο ποτέ το κατσικάκι την περίοδο του Πάσχα, καθώς πρωταγωνιστεί στα περισσότερα ελληνικά τραπέζια. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» μας προτείνει κατσικάκι με πατατούλες στη γάστρα, μια διαφορετική εκδοχή από αυτό της σούβλας, τόσο για αυτούς που δεν προτίθενται να βάλουν μπρος το μοτέρ της, όσο και για το τραπέζι της δεύτερης μέρας. Δείτε τη συνταγή:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Λαδώνουμε ελαφρά, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Το τοποθετούμε σε γάστρα επάνω από τα κρεμμύδια. Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας και μπήγουμε μέσα σφήνες σκόρδου. Το περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας με τα υγρά τους και σκορπάμε ανάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο απέμεινε. 

Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα. Το βγάζουμε για να γυρίσουμε το κρέας προσεκτικά και συνεχίζουμε το ψήσιμο 30' ακόμη, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη για 20'-25', ώστε να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας. 

Υλικά
2 κιλά κατσικάκι (μπούτι)
2 κιλά πατάτες
5-6 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
2 μέτρια κρεμμύδια στα τέσσερα
2 κ.σ. ρίγανη
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2-3 λεμόνια, το χυμό
2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Ντιζόν)
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ