Quantcast

http://picasion.com/

Εκτός της ρύθμισης για το «κούρεμα» χρεών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μένουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν η συγκεκριμένη ρύθμιση να αγγίξει τουλάχιστον 400.000 νομικά πρόσωπα (300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 70.000 μικρές επιχειρήσεις και 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις), που σήμερα εμφανίζονται να έχουν ληξιπρόθεσμα ανοίγματα μόνο στις τράπεζες άνω των 60 δισ. ευρώ. Οι 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες αυτοματοποιημένης διευθέτησης των χρεών τους, θα πρέπει να βρουν λύσεις απευθείας με τις τράπεζες στις οποίες χρωστούν, χωρίς να είναι γνωστό αν θα μπορούν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διευθέτηση χρεών και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

Η ρύθμιση τελικά θα αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο τις 50.000 ευρω, και για βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζομένους έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη, τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στη διαδικασία.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ και αν αυτές θα μπορούν να κουρεύονται, οι δύο πλευρές, δηλαδή οι εκπρόσωποι των Θεσμών και η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχουν βρει μια χρυσή τομή. Σύμφωνα με το ίδιο Κυβερνητικό στέλεχος για το συγκεκριμένο θέμα πως εκτός ρύθμισης, δηλαδή εκτός κουρέματος, μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να «κουρεύονται” όπως είπε το ίδιο Κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι τον ρόλο του συντονιστή – διαμεσολαβητή της όλης διαπραγμάτευσης μεταξύ επιχείρησης και πιστωτών, θα αναλάβουν οι 2.500 πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επίσης σύμφωνα το ίδιο στέλεχος στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Η διάρκεια ισχύος του σχετικού νόμου θα είναι περίπου 18 μήνες από την ημέρα ψήφισης του. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται στη συνάντηση θεσμών και οικονομικού επιτελείου τη Δευτέρα στις 9 το πρωί.

Τι αφορά ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, κ.ά. Για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους.

Για να καθίσει μία επιχείρηση με τους πιστωτές της στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης - αν είναι μεγάλου μεγέθους - θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι δείκτες (EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ.), ενώ για τις μικρές θα υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο που θα οριστεί μέσω της νομοθεσίας, αλλά τους συγκεκριμένους δείκτες θα τους ορίζει η κάθε τράπεζα.

Το νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων, δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ό,τι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι εκτός «κουρέματος», μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να «κουρεύονται».

Αναφορικά με το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, η ίδια πηγή σημείωσε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων. Τη διαδικασία θα διευθετούν οι 2.500 δικαστικοί διαμεσολαβητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ