Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΚΑΠΑ, ΚΕΠΑ, ΠΕΔΥ, Ιατροί και καρκινοπαθείς Βέροιας ενωμένοι κατά του καρκίνου του Μαστού

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 3/10 το ΠΕΔΥ, το ΚΑΠΑ, η ΚΕΠΑ Βέροιας, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας, καθώς ο μήνας Οκτώβρης είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Σκοπός της συνεργασίας; Όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες στη Βέροια με καρκίνο του μαστού αλλά και μια πιο δυνατή φωνή
στα αυτιά όχι μόνο των γυναικών αλλά όλων των ανθρώπων, πως η πρόληψη προλαμβάνει και θεραπεύει. Σε συνέχεια των περσινών δράσεων, φέτος διοργανώνουν από κοινού δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι του ΚΑΠΑ και της ΚΕΠΑ Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς και Γιώργος Σοφιανίδης, ο διευθυντής και η υπεύθυνη ακτινολόγος του ΠΕΔΥ Βέροιας, κ. Θεοδωρίδης  και κα Καραδήμου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Διαμαντόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας κα Βακαλφώτη.
«Προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε και το ΠΕΔΥ πέρα από το να θεραπεύει, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες και να προλαμβάνει. Γι' αυτό ξεκινήσαμε με όσα μέσα διαθέτουμε, κάποιες δράσεις για την πρόληψη και ενημέρωση», ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης.
«Ένας και κοινός στόχος η ενημέρωση των γυναικών, να τις πείσουμε ότι η πρόληψη μπορεί να τις σώσει και να τις βοηθήσουμε να αντιληφθούν πως δεν πρέπει να φοβούνται μια προληπτική εξέταση. Στόχος να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν λιγότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού στη Βέροια», ανέφερε η κ. Καραδήμου.

Είναι σημαντική η ενημέρωση για την πρόληψη όχι μόνο του καρκίνου του μαστού αλλά και όλων των παθήσεων. Ρόλος των γιατρών είναι να ενημερώσουμε τον πληθυσμό. Είναι σημαντική η πρόληψη από τη θεραπεία, ειδικά σε τέτοιους καιρούς κρίσης η πρόληψη είναι πολύ πιο χαμηλή σε κόστος», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ παρουσίασε και κάποια στοιχεία για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας. «Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στην Ευρώπη και κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουμε 4.500 νέα περιστατικά. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες είναι υποψήφιες να εμφανίσουν τη νόσο. Όταν ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο είναι μέχρι 97% ιάσιμος. Είναι σημαντικό λοιπόν, μια φορά το χρόνο μαστογραφία, συχνή κλινική εξέταση και αυτοεξέταση στο σπίτι».
«Σαν σύλλογος ασχολούμαστε με την πρόληψη και ενημέρωση όλου του κόσμου. Το φωνάζουμε συνέχεια, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Προσφέρουμε βοήθεια και ψυχολογική στήριξη, ενημερώνουμε για τα δικαιώματα του ασθενή, τα θέματα του νοσοκομείου, τις επιτροπές ΚΕΠΑ κτλ. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή μας στις φετινές δράσεις», τόνισε η κ. Βακαλφώτη.
Ο κ. Σοφιανίδης ανέφερε πως η συνεργασία της ΚΕΠΑ ήταν δεδομένη όταν της ζητήθηκε, προσφέροντας μάλιστα τους χώρους της για τις εκδηλώσεις.
Τέλος, ο κ. Κορωνάς παρουσίασε τις δράσεις που θα ολοκληρωθούν στις 2 Νοεμβρίου. 
Οι δράσεις ξεκινούν την Παρασκευή 7/10 με την τελετή έναρξης και το φωτισμό του Δημαρχείου σε ροζ χρώμα. Την Κυριακή 9/10 θα πραγματοποιηθούν από το ΠΕΔΥ 30 μαστογραφίες σε ευπαθείς ομάδες στη Βέροια, ενώ την Πέμπτη 20/10 θα πραγματοποιηθούν και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του δήμου. Το Σάββατο 22/10, στο τρίγωνο της Ιπποκράτους θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση και θα ακολουθήσει αθλητική πεζοπορία. Τη Δευτέρα 24/10, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο καφέ Σερεμέτα, με τους συντρόφους των ασθενών με καρκίνο, με παρουσία ψυχολόγου. Οι δράσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 2/11 με την Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 18:30 το απόγευμα. Τις δράσεις θα ντύσουν μουσικά και χορευτικά με εκδηλώσεις η ΚΕΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ