Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παρέμβαση Γιοβανόπουλου υπέρ Κοτταρίδη: «Η αρχαιολογία κι η σφαίρα»

Πολιτική παρέμβαση έκανε ο πρώην Βουλευτής Ημαθίας Κώστας Γιοβανόπουλος. Ο γνωστός δικηγόρος αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την αναοριοθέτηση του Αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας. Τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της κ. Κοτταρίδη και κατηγορεί τους αντιδρώντες για φοβικές συμπεριφορές, βιαστικό και αδικαιολόγητο θυμό. Διαβάστε αναλυτικά την δήλωσή του: «Ξεσηκώθηκαν
αρκετοί κατά της πρότασης της Αγγελικής Κοτταρίδη. Κατά τη γνώμη μου με θυμό βιαστικό, κυρίως δε αδικαιολόγητο. Ποιά καμπάνα σήμανε τολμηρά, με τη σκυτάλη του Ανδρόνικου στο πνεύμα της, η σημερινή σημαιοφόρος των Ανακτόρων: να ζωγραφίσουμε έναν κύκλο είπε γύρω από τη Βέροια και μέσα να στηθεί χορός αρχαιόπρεπος, ευπρεπής και σύγχρονος, τουριστικός και παραγωγικός, βυζαντινός και αιώνιος, έτσι το κατάλαβα. Σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς που ζει η μικρή μας γειτονιά, κι η χώρα πέρα ως πέρα, οι αντιδράσεις είναι φαινόμενο γνωστό. Όλοι αμφιβάλλουν, όλοι υποπτεύονται, θρηνούν, αγανακτούν, επιτίθενται. Όλοι εναντίον όλων. Ασύντακτα, φοβικά, ακέφαλα. Πάνοπλοι με σφαίρες κρότου λάμψης, μπας και φύγουν τα φαντάσματα που εμείς σπείραμε. 

Ψυχραιμία συμπολίτες.

Ρωτώ: Κρύβει ιδιοτέλεια αυτή η πρόταση; Θα κονομήσει πάλι στη ράχη μας καμιά παρέα αρπακτικών; Κρύβει κομματίλα, μασόνους, παγίδες, απειλές; Κρύβονται τραπεζίτες, ξένοι, βδέλες, πίσω της; Μια τροχειοδεικτική βολή είναι, μια σωτήρια φωτοβολίδα να σωθούν οι ναυαγοί νιώθω. Ένας προορισμός επιτέλους να πάψει η στασιμότητα και το άγνωστο που μας καθήλωσαν ανάξιες ηγεσίες.

Ξαναρωτώ: Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας σ' ολάκερο τον ελεύθερο κόσμο; Μπορεί, όταν μετρηθεί σωστά να γίνει δίοδος, να ξαστερώσει πια το δυναμικό μας; Προσφέρει ευκαιρίες αλλαγής κλίματος, πολύπτυχες δράσεις, θύρες φιλόξενες για τον πλανητικό επισκέπτη; Διαδικτυακές συμπράξεις επιστήμης και καθημερινότητας, εργασία και παραγωγή για τους νέους, περηφάνια και ασφάλεια για τους έπειρους;

Άσφαιρα επιχειρήματα βιώσαμε πολλά τούτα τα χρόνια της ντροπής. Ανάπτυξη στα λόγια μα η ομηρία ατελείωτη, μνημόνια και μνημόσυνα, τεμπέληδες σωτήρες και ευρωκουτσαβάκια να μας φοβερίζουν. Στις διχαστικές απελπισίες τύπου "ευρώ ή σφαίρα στον κρόταφο", ήρθε η πρόταση αναγέννησης:

Τίποτε απ' τα δυο! Εμείς βρίσκουμε Ταυτότητα. Ζωογονούμε την προικώα κληρονομιά, κι εργαζόμαστε με Πίστη καλού σπορέα για το μέλλον μας. Αδιάφοροι για τις σφαίρες που σφυρίζουν ολούθε, γενναίοι, αλληλέγυοι, οραματιστές. Είμαστε η παλαιά και η νέα Μητρόπολη.

Ποθώ πράγματι ν' ακούσω αν υπάρχει άλλη δυναμική πρόταση υγείας, ν' αλλάξει άμποτε αυτός ο αρρωστιάρης κουρνιαχτός πάνω απ' την Αγορά της πόλης. Οφείλουμε φρονώ, ν' αδράξουμε την ευκαιρία την ερατεινή, να την πλουτίσουμε, σχολειό να την κάνουμε και να ξενυχτήσουμε σύσσωμοι πώς να γενεί πράξη. Τι κι αν ακούγεται φιλόδοξο, ας είμαστε οι νεοΑλεξανδρινοί Οδυσσείς μαχητικοί στα κουπιά, να ταξιδέψουμε πάλι με τον Όλγανο στο Γρανικό, κι από τις Αιγές στον Κόσμο. Αήττητοι.

Τώρα, να αφουγκραστούμε τη λαμπρή ιδέα της αρχαιολογίας χωρίς πυροβολισμούς. Αν είναι να ονειρευόμαστε, ας ονειρευτούμε τα μεγάλα και ωραία».

Βέροια, 1η Οκτωβρίου 2016
Κώστας Γιοβανόπουλος
πρ. Βουλευτής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ