Χωρίς συμφωνία για αγροτικές εξαγωγές γυρίζει από την Κίνα ο Τσίπρας

Στη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, με έμφαση στην καινοτομία, το κομμάτι των νέων τεχνολογιών και τον τουρισμό, προχώρησαν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του  Στάυρου Παϊσιάδη στο agrotypos.gr, για ακόμη μια φορά ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού δεν φέρνει
υπογραφή συμφωνίας για 
εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από την κινέζικη πλευρά. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού «άνοιξε» η κινέζικη αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια αλλά μέχρι σήμερα έχουμε μείνει μόνο εκεί. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Κινέζους για εισαγωγές ελληνικών κερασιών, δαμασκηνιών, επιτραπέζιων σταφυλιών και πορτοκαλιών. Επίσης οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για εξαγωγές πράσινων μήλων και μανταρινιών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι ανταγωνιστές μας συνεχώς κερδίζουν έδαφος στην κινέζικη αγορά. Ήδη υπογράφηκε από τον Απρίλιο εμπορική συμφωνία μεταξύ Κίνας και Ισπανίας για εξαγωγές πυρηνόκαρπων. Αυτές τις ημέρες αναχώρησε το πρώτο φορτίο με ροδάκινα από την Ισπανία με κατεύθυνση την Σαγκάη.


Αθήνα και Πεκίνο υπέγραψαν τις ακόλουθες συμφωνίες:

- Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

- Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

- Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

- Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

- Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

- Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

- Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

- Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

- Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις