Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δικαιούνται και οι δύο γονείς το αφορολόγητο λόγω παιδιών

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Τρέχουν να προλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών τις αδικίες, τις στρεβλώσεις και τις δικαιολογημένες γκρίνιες που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των διατάξεων για το νέο αφορολόγητο, καθώς χιλιάδες οικογένειες με παιδιά κινδυνεύουν να το χάσουν. Από πού ξεκινά το πρόβλημα; Κατ' αρχάς από το ότι προβλέπεται κλιμάκωση της έκπτωσης φόρου- δηλαδή του έμμεσου αφορολογήτου- ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αν το μοναδικό κριτήριο ήταν η ύπαρξη και ο αριθμός των παιδιών δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι δικαιούχοι αφορολόγητου παιδιών είναι ΜΟΝΟ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. 

Συγκεκριμένα:

-Χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου είναι 1.900 ευρώ, δηλαδή έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ
-Με 1 παιδί η έκπτωση φόρου είναι 1.950 ευρώ, δηλαδή αφορολόγητο 8.863 ευρώ
-Με 2 παιδιά η έκπτωση φόρου είναι 2.000 ευρώ, άρα το αφορολόγητο είναι 9.090 ευρώ
-Με 3 παιδιά και πάνω η έκπτωση φόρου παραμένει 2.100 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο 9.545 ευρώ

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις όπου ο άνδρας είναι ελεύθερος επαγγελματίας και η σύζυγος μισθωτή;

Σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, όπως συνέβαινε παλαιότερα, το αφορολόγητο των παιδιών το έχει μόνο ο υπόχρεος της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή ο σύζυγος, άρα αν αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας, το αφορολόγητο κάνει... φτερά και για τους δύο, ακόμα κι αν η σύζυγος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Βλέποντας τη διαφαινόμενη «κόμπλα»- έστω καθυστερημένα- το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει ερμηνευτική εγκύκλιο- γιατί όντως η διάταξη ως έχει “κενό”- με την οποία θα ορίζεται ότι το αφορολόγητο λόγω παιδιών το δικαιούνται και οι δύο γονείς. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αυτή ήταν εξαρχής η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κάπου... χάθηκε στους δαιδάλους του νέου φορολογικού νόμου.

Ανεξαρτήτως του τι θα προβλέπει η εγκύκλιος, το σίγουρο είναι ότι μισθοί και συντάξεις του Ιουνίου δέχονται τις πρώτες “ψαλιδιές”. Από τη μια, το μικρότερο αφορολόγητο και η αλλαγή της έκτακτης εισφοράς, ισοδυναμούν με αυξημένη παρακράτηση φόρου. Από την άλλη, είναι γεγονός και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. 

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Υπάλληλος με μισθό 786 ευρώ, αν δεν έχει παιδιά χάνει 18 ευρώ το μήνα, με 1 παιδί χάνει 15 ευρώ, με 2 παιδιά 11 ευρώ το μήνα.
-Υπάλληλος με μισθό 1.000 ευρώ, αν δεν έχει παιδιά χάνει 15 ευρώ το μήνα, με 1 παιδί 12 ευρώ, με 2 παιδιά 8 ευρώ το μήνα
-Συνταξιούχος με σύνταξη 917 ευρώ χάνει 17 ευρώ το μήνα.

Από τις αλλαγές υπάρχουν και κερδισμένοι: εργαζόμενοι- συνταξιούχοι με εισόδημα από 30.000 ως 40.000 ευρώ, καθώς και τρίτεκνοι- πολύτεκνοι με εισόδημα ως 17.000 ευρώ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ