Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιπλέον 12.000 τόνοι ροδάκινα στη δωρεάν διάθεση

Με επιπλέον 12.000 τόνους ροδάκινων και νεκταρινιών, για χυμοποίηση και για μαρμελάδα, ενισχύεται άμεσα το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης προϊόντων προς ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, δίδοντας τη δυνατότητα τόσο στις ομάδες παραγωγών, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες, να στηρίξουν το εισόδημά τους. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή
27 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης με χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου φεστιβάλ ροδάκινου στη Βέροια.

Σύμφωνα με το μήνυμα του υπουργού, οι συγκεκριμένοι προς απόσυρση όγκοι θα έρθουν να προστεθούν στους 8.122 τόνου που έχουν αποσυρθεί, ήδη, μέχρι την 15η Απριλίου του 2016, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό 4.106.605 ευρώ.

Ο κ. Μπόλαρης παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με τη μερική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς εξαιτίας προβλέψεων και εξαιρέσεων για ζημιές που έχουν υποστεί λόγω θεομηνιών και γνωστοποίησε πως στο υπουργείο εξετάζεται ήδη η δυνατότητα τροποποίησης του κανονισμού, για την αύξηση των καλύψεων των ασφαλιστικών κινδύνων.

Ανέφερε παράλληλα πως εντάσσεται σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ η αύξηση των κονδυλίων, προς τους παραγωγούς, για την αντιχαλαζική προστασία, όπως και οι καλυπτόμενες εκτάσεις, ενώ για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί το χώρο, αυτό της διάθεσης των προϊόντων, είπε ότι το υπουργείο θα στηρίξει την σύσταση μεγάλων εμπορικών σχημάτων και συνεργασιών, ώστε τα προϊόντα να διεισδύσουν σε αγορές όπου σήμερα λόγω οργανωτικών αδυναμιών, μικρών ποσοτήτων και περιορισμένου αριθμού προσφερόμενων ειδών, αδυνατούν να αποκτήσουν παρουσία. Στο σημείο αυτό δε, ανέφερε πως συνεχίζονται και οι προσπάθειες να βρεθεί τρόπος να αρθεί το εμπάργκο από τη Ρωσία.

Όσον αφορά τα κέντρα συγκέντρωσης ροδάκινων και νεκταρινιών, ο υπουργός είπε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν οι αναγκαίες συνέργειες με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αγοράς της παραγωγής στο χωράφι με χρήση πλασματικών ή και πλατών τιμολογίων.

«Εδώ υπάρχει εκμετάλλευση του ιδρώτα του Έλληνα παραγωγού και σοβαρή φοροδιαφυγή, σε μια εποχή που κάθε πηγή εσόδων είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε έναν τόνο διαπιστωτικό, λες και κάποιος τρίτος οφείλει να κινητοποιηθεί για να μπει φρένο στο φαινόμενο.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε, ως δείγμα όπως είπε στήριξης από το ΥπΑΑΤ, στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων του κλάδου, που έφτασαν στο ύψος των 6 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη στροφής της αγροτικής παραγωγής στην τυποποίηση και στην πιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής, διότι μόνο έτσι αποκτά υψηλή προστιθέμενη αξία και βρίσκει το δρόμο προς τις συμφέρουσες διεθνείς αγορές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ