Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κατώφλι 50% στο εισόδημα για τον επαγγελματία αγρότη

Στο 50% φαίνεται ότι κλειδώνει το ενιαίο όριο προσδιορισμού του επαγγελματία αγρότη, τόσο όσον αφορά την απασχόληση όσο και το ετήσιο εισόδημα από τη γεωργία, στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου για τη φορολόγηση των αγροτών που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο θα τεθεί υπόψη των δανειστών μετά τις επικείμενες εκλογές. Αυτό αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς από τη Λέσβο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του...
ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου. Αναφερόμενος στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τη διεύρυνση της φορολογητέας ύλης από την καθολική τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή («ακόμα κι αν τα έσοδά τους δεν ξεπερνούν το ένα ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά), υπάρχει περιθώριο να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο ίδιος προσδιόρισε ως τέτοιους αυτούς που λαμβάνουν το ετήσιο εισόδημα τους σε ποσοστό άνω του 50% από την αγροτική παραγωγή και ο χρόνος απασχόλησής τους στην πρωτογενή παραγωγή ξεπερνά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημερινό όριο περιγραφής του επαγγελματία αγρότη προβλέπει 30% χρόνο απασχόλησης στη γεωργία και ποσοστό 35% του ετήσιου εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα. Όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Agrenda, η αύξηση των ποσοστών αυτών σε ένα ενιαίο όριο τουλάχιστον 50% ήταν ένα από τα ζητήματα στα οποία επέμεναν οι δανειστές στο πλαίσιο της «αυστηροποίησης του ορισμού του κατ' επάγγελμα αγρότη» την οποία προβλέπει το μνημόνιο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι τα φορολογικά μέτρα που αφορούν τους αγρότες θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο, κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση θα τα διαπραγματευτεί προκειμένου να απαλύνει τις επιπτώσεις τους.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών τόνισε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους εταίρους να προσδιορίσουν τα φορολογικά έσοδα που θεωρούν ότι πρέπει να προσκομισθούν από τον πρωτογενή τομέα ούτως ώστε να επεξεργαστεί μέτρα και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα θα μειώνουν την δαπάνη για τους αγρότες.

Συμπλήρωσε ότι μέσω της τήρησης λογιστικών βιβλίων μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο σε πολύ μεγάλο βαθμό και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σήμερα η δηλωμένη αξία της αγροτικής παραγωγής είναι 3,7 δις ευρώ, όταν τα στοιχεία από την παραγωγική διαδικασία δείχνουν ότι η αξίας ξεπερνά τα 10 δις ευρώ το χρόνο.

Η τήρηση βιβλίων, επισήμανε, θα έχει ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες που κάνει ο αγρότης να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και το ΦΠΑ που πληρώνει ο αγρότης να μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων θα επιδιωχθεί να είναι μειωμένος ο φορολογικός συντελεστής, για όσους λαμβάνουν ως 12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι είναι το 90% των παραγωγών.

Επίσης έκανε λόγο για παράλληλο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ύψους 6,5 δις ευρώ και το οποίο στόχο έχει να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και παράλληλα να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ