Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θερινό σινεμά... όπως παλιά στο Πάρκο Αγίων Αναργύρων

ΑΠΟΨΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΕ «ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΤΙΓΡΗ»
Η ΚΕΠΑ Βέροιας έφερε το θερινό σινεμά στα καλοκαιρινά μας βράδια, προσφέροντας δωρεάν προβολές στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Φέτος το καλοκαίρι απολαμβάνουμε όλη τη μαγεία του γαλλικού, ιταλικού και ισπανικού κινηματογράφου, κάτω από τον έναστρο ουρανό της Βέροιας. Τα καλοκαιρινά σινε-ραντεβού στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων θα είναι σχεδόν καθημερινά...
γεμίζοντας με μαγεία τα βράδια μας. 
Αξίζει να σημειωθεί πως
πλήθος κόσμου της Βέροιας αλλά και επισκέπτες, έχει αγκαλιάσει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στις καρέκλες του κοινού βλέπουμε όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά και εφήβους, μέχρι οικογενειάρχες και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας!!! Για όσους δεν έχουν πάει ακόμα στο συγκεκριμένο πάρκο, μια ρομαντική βόλτα θα σας αλλάξει πλήρως την διάθεση.

31/7 - A cavallo della tigre / Καβάλα στην τίγρη
Σκηνοθεσία: Luigi Comencini.
Ο Τζιατσίντο, ένας μικροεκβιαστής, είναι στη φυλακή. Όταν τον μεταφέρουν σ’ ένα κελί όπου οι άλλοι τρεις φυλακισμένοι ετοιμάζονται να δραπετεύσουν, ο Τζιατσίντο αναγκαστικά τους ακολουθεί, παρόλο που έχει σχεδόν εκτίσει την ποινή του. Μ’ έναν απ’ αυτούς κρύβεται σ’ ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο και σχεδιάζουν να φύγουν κρυφά από τη χώρα. Όμως του λείπουν τα αναγκαία χρήματα και έτσι ο Τζιατσίντο γυρίζει στο σπίτι του για να μπορέσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Εκεί θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η σύζυγός του συζεί με κάποιον άλλο. Παγιδευμένος, αθώος και αφελής, θα πειστεί από τη σύζυγο, τον εραστή και τα παιδιά του, πως πρέπει να τον καταγγείλουν για να εισπράξει η οικογένεια το χρηματικό ποσό με το οποίο είναι επικηρυγμένοι οι δραπέτες...
«Ο Μονιτσέλι, ο Κομεντσίνι, ο Σκαρπέλλι και γω, καταλήξαμε σ΄ αυτήν την ιστορία, αφού είχαμε απορρίψει άλλες ιδέες... Η ταινία μας φαινόταν πολύ διασκεδαστική, με πολλές ευρηματικές στιγμές και ωραίο φινάλε, ενώ και ο Νίνο Μανφρέντι ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του πρωταγωνιστή... Τελικά όμως ήταν υπερβολικά πικρή, περισσότερο πικρή παρά κωμική και το κοινό την απέρριψε…», λέει ο Άτζε που μαζί με τον Σκαρπέλι ήταν ένας από τους βασικούς σεναριογράφους και βασικούς συντελεστές της άνθησης της ιταλικής κωμωδίας στη δεκαετία του ‘60. Η ταινία Καβάλα στη τίγρη, παρά τις αμέτρητες απολαυστικές στιγμές της, επειδή αποτελούσε μια τολμηρή καταγγελία εναντίον του κατεστημένου της εποχής, καθώς δεν επικεντρωνόταν στη ζωή των φυλακισμένων αλλά, πράγμα που γινόταν για πρώτη φορά, στην ανθρώπινη υπόσταση του κρατουμένου όταν αυτός βγαίνει από το κελί, μας αφήνει με μια πικρή γεύση. Είναι φανερό ότι η ταινία μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου κωμωδία αλλά και κοινωνική σάτιρα... Ο Τζιατσίντο Ρόσι είναι φυλακισμένος ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενους κόσμους: τον κόσμο της φυλακής που δεν του ανήκει και στον οποίο είναι υποταγμένος και τον κόσμο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας στον οποίο ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ και που τον απορρίπτει, στέλνοντάς τον για δεύτερη φορά στη φυλακή».
(Απόσπασμα από την έκδοση Commedia all’ italiana του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του αφιερώματος στην ιταλική κωμωδία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2002)

ώρα έναρξης: 21:15 , πάρκο Αγ. Αναργύρων





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ