Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Τσάνταλης»: Έρχεται ο 1oς πλειστηριασμός για την οινοποιία στη Νάουσα - Η τιμή πώλησης

Αντιμέτωπη με τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα βρεθεί η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης» με παρουσία στην οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890, η οποία έχοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα οδηγήθηκε στη διακοπή του παραγωγικού της αντικειμένου, παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκαν σχέδια διάσωσης της εταιρείας.

Το πρώτο σφυρί που στρέφεται κατά της «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.-Αμπελουργία & Οινοποιία & Αποσταγματοποιία» έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2024, εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για αναστολή και αφορά επαγγελματικό ακίνητο στη Νάουσα όπου δημιουργήθηκε το πρώτο οινοποιείο της εταιρείας το 1948. 

Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα 124.000 ευρώ και το μέγεθος οφειλής της εταιρείας για το οποίο έγινε και η κατάσχεση του ακινήτου ανέρχεται σε 13.560 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η ιδιώτης Α. Κ.

Σημειώνεται ότι η έδρα της «Τσάνταλης» βρίσκεται στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής όπου οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές εδώ και μήνες με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επίσχεση.

Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό


Πρόκειται για ισόγειο επιφάνειας 280 τ.μ. με τμήμα πρώτου ορόφου 125 τ.μ. και μεταλλικό υπόστεγο στο οπίσθιο μέρος του επιφάνειας 250 τ.μ..

Το όλο αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ. έχει σχήμα τραπεζοειδές, είναι επίπεδο και αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου αγρού, είναι περιφραγμένο με περίφραξη από συρματόπλεγμα πλήν της πρόσοψης όπου κατασκευάσθηκε συμπαγές τοιχείο και συρόμενη μεταλλική πόρτα, η πίσω πλευρά του ακινήτου (μεταλλικό υπόστεγο) κατασκευάστηκε για την στέγαση μεταλλικών δεξαμενών αποθήκευσης υγρών.

Σε αυτό ανεγέρθηκε επαγγελματικό κτίριο υποστηρικτικής λειτουργίας (αποθήκευση) της οινοποιίας το οποίο αποτελείται από ισόγειο, τμήμα ορόφου συμβατικής κατασκευής με επένδυσα πέτρας στον όψη του. Στο οπίσθιο τμήμα του κατασκευάστηκε μεταλλικό υπόστεγο για την στέγαση μεταλλικών δεξαμενών αποθήκευσης υγρών. Ο ακάλυπτος χώρος του δεν είναι διαμορφωμένος εκτός από το εμπρόσθιο μέρος εισόδου των οχημάτων, που τσιμεντοστρώθηκε.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου, επι της επαρχιακής Βεροίας Σκύδρας και 150μ πριν την διασταύρωση προς την πόλη της Νάουσας. Η περιοχή είναι επίπεδη και εκατέρωθεν της οδού βρίσκονται ποικίλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις ενώ κατά βάση η περιοχή είναι αγροτική. Εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από την προαναφερθείσα οδό.

Η ιστορία της οινοποιίας

Η οικογένεια Τσάνταλη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890 και αποτελεί από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών της Ελλάδας. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός 2ης γενιάς, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο brand name, συνώνυμο της καινοτομίας.

«Δεν ρωτάω πόσο θα κοστίσει η αναβίωση του αμπελώνα. Ρωτάω αν αυτός ο αμπελώνας μπορεί να δώσει εξαιρετικά σταφύλια ή όχι». Ήτα η φράση που χαρακτήριζε τον Ευάγγελο Τσάνταλη. Όταν το 1996 έφυγε από τη ζωή, τα ηνία ανέλαβαν η 3η και πλέον η 4η γενιά της οικογένειας που συνέχισε τη μακρά ιστορία της οινοποιίας.

Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη- αποτέλεσε χαρακτηριστικό γνώρισμα του οράματος της οικογένειας Τσάνταλη.

Το 1948 δημιουργείται το πρώτο οινοποιείο στη Νάουσα και η πρώτη εξαγωγή κρασιών έγινε το 1962 με την οινοποιία Τσάνταλη να κατατάσσεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών οίνων με παρουσία σε 50 χώρες παγκοσμίως.

Διαθέτει εκατοντάδες στρέμματα αμπελώνων σε Άγιο Όρος, Νάουσα, Ραψάνη, Χαλκιδική και Μαρώνεια Θράκης, καθώς και αποθήκη με κέντρο διανομής στην Αττική.

Ωστόσο, οι διαδοχικές κρίσεις έφεραν και τα οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία. Σύμφωνα εξάλλου με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, η οινοποιία παρουσίασε κύκλο εργασιών 24,3 εκατ. ευρώ, με ζημίες στα 2,2 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια σειράς ζημιογόνων χρήσεων που άγγιζαν τα 41,4 εκατ. ευρώ, συνολικό δανεισμό στα 33,3 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω των 55 εκατ. ευρώ.

2 σχόλια:

  1. Πάει και αυτός.
    Άλλη μία Ελληνική επιχείρηση πήρε την σειρά που χάραξαν τα κόμματα της μεταπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κάνει η CVC ακόμα δεν έκανε προσφορα να την βάλουν και αυτή κάτω από την σκέπη της για να έχει η κόρη Κ Μητσοτακη πανελλαδικό αντικείμενο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ