Την πρώτη του ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Ημαθία πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου 2026 το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη. Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Βέροια και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ, με κεντρικό σύνθημα «Η Ημαθία δεν περιμένει άλλο, παρουσία αρκετών φίλων του κόμματος, μεταξύ αυτών και αρκετά πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι πρώην βουλευτές Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Σπυρόπουλος και Πετρούλα Παπαδίνα και ο πρώην επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπέκης.
Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, η συνάντηση είχε διπλό στόχο. Αφενός την καταγραφή των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου την οργανωτική ενίσχυση της ΕΛ.Α.Σ. στην Ημαθία, με μεγαλύτερη παρουσία στους χώρους εργασίας, στους συλλόγους και στις τοπικές κοινότητες.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Οικονομολόγος και αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.Α.Σ., Κώστας Καρπουχτσής και ο Κτηνοτρόφος από την Καστοριά και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛ.Α.Σ., Θωμάς Μόσχος αντίστοιχα, οι οποίοι, με αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ημαθία, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην ακρίβεια, την αγροτική παραγωγή, την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ερήμωση της υπαίθρου, την πληθυσμιακή συρρίκνωση αλλά και την ανάγκη οργανωτικής ενίσχυσης του κόμματος ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Παραβρέθηκαν επίσης μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Θωμάς Μπουρνάρης, Γρηγόρης Γεωργιάδης, Γιάννης Γεωργίου και Γιώργος Σγουρούδης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε ο συντονιστής της ΕΛ.Α.Σ. Ημαθίας Κώστας Κιορπές, που χαρακτήρισε την εκδήλωση όχι τυπική, αλλά την αρχή μιας δουλειάς που θα γίνει μαζί με τον κόσμο και το κόμμα γέννημα μιας διαπίστωσης, ότι υπάρχει μεγάλο κενό στον προοδευτικό χώρο και άνθρωποι που δεν άντεχαν άλλο την ακρίβεια, την αδικία και την αλαζονεία της εξουσίας, τονίζοντας τον διττό σκοπό της βραδιάς, «να ακούσουμε και να οργανωθούμε».
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Τομεάρχης Νέας Γενιάς Κεντρικής Μακεδονίας και φοιτητής του Α.Π.Θ. Γιάννης Δίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι φοιτητές, στο κόστος των φροντιστηρίων, των ιδιαίτερων μαθημάτων και της φοιτητικής στέγασης, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αναπαράγει κοινωνικές ανισότητες.
Παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αναβάθμιση των δημόσιων φοιτητικών εστιών και οικονομική ενίσχυση των φοιτητών που επιλέγουν περιφερειακά πανεπιστήμια.
Ο Κώστας Καρπουχτσής στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κατάσταση της περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι η Ημαθία, παρά τη σημαντική παραγωγική της δραστηριότητα και την ιστορία της στον αγροτικό τομέα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης και πληθυσμιακής συρρίκνωσης.
Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στο αυξημένο κόστος θέρμανσης και στις μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα αγροτικό προϊόν που ξεκινά από το χωράφι με τιμή 1 ευρώ και καταλήγει στο ράφι με 6 ή 7 ευρώ.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να συγκρουστεί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής μείωσης των τιμών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος τους παραμένει αποκλεισμένο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε την πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. για τη δημιουργία χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και επενδύσεων που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Ο ίδιος έδωσε έμφαση και στην επόμενη ημέρα της παράταξης, τονίζοντας ότι η πολιτική της παρουσία πρέπει πλέον να αποκτήσει ισχυρότερη οργανωτική βάση στις τοπικές κοινωνίες.
Σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος κινήθηκε η ομιλία του Θωμά Μόσχου, ο οποίος επικεντρώθηκε στα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου.
Μεταφέροντας όσα συζητήθηκαν κατά τις επαφές που έκανε νωρίτερα της ίδιας ημέρας με παραγωγούς και συνεταιρισμούς της Ημαθίας, έκανε λόγο για σοβαρή υποχώρηση της αγροτικής δραστηριότητας, εγκατάλειψη καλλιεργειών και απομάκρυνση των νέων από τον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι η αγροτική εργασία έχει απαξιωθεί κοινωνικά και οικονομικά, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να επιλέγουν την εποχική απασχόληση στον τουρισμό αντί να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την παραγωγή.
Έθεσε επίσης το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, υποστηρίζοντας ότι η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και η παραγωγή βιοαερίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εξόδων των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ανάγκη διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, εκφράζοντας ανησυχία για τη μεγάλη εξάρτηση από εισαγόμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ερήμωση της υπαίθρου, στο κλείσιμο σχολείων και καφενείων, αλλά και στην έλλειψη βασικών υπηρεσιών υγείας στα χωριά.
Όπως υποστήριξε, η διατήρηση της ζωής στην περιφέρεια αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια.
Η εκδήλωση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την αφετηρία μιας πιο οργανωμένης προσπάθειας στην Ημαθία, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων του νομού και την ανάπτυξη διαλόγου με τους πολίτες.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:


































































Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.